Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Olgine recenzije

Radosne strahote

  Olga Vujović           17.01.2021.         1100 pogleda
Radosne strahote

Mentalne mape Ivana Kovačevića formirane su u želji za spoznajom, otkrivanjem sebe, kao mehanizam s pomoću kojeg se umjetnik nosi s vlastitim psihološkim procesima. (…) Manipulacijom snimaka moždanih tvorevina umjetnik preuzima kontrolu nad sobom i unutarnjim procesima i to postaje način kojim se mentalna stanja, misli i emocije dovode na vidljivo, da izjave svoju postojanost i da s materijaliziraju u stvarnosti, zapisala je Sara Mikelić, kustosica izložbe „Mentalne mape“ grafičara Ivana Kovačevića postavljene u zagrebačkoj Galeriji SC od 15.- 26.siječnja 2021. u ciklusu „Oni dolaze…“.

Iako bi prema iskustvu i dobi Kovačević (1987.) već odavno „trebao doći“, njegova posvećenost uličnoj umjetnosti i grafitima, likovnim radionicama i kolonijama odnosno sudjelovanju uglavnom na skupnim izložbama, svrstao ga je u ovaj ciklus (ovo mu je druga samostalna izložba), ali skoro sam sasvim sigurna da je doista „došao“. Navedeni dio teksta iz pratećeg kataloga pokazuje Kovačevićev poticaj za temu izložbu, koja možda jest pomalo stresna, ali je vizualni učinak izvanredan.

Ulaskom u veliku bijelu galeriju posjetitelj gotovo upada u naručje šest velikih serigrafija (svilotisak) izvedenih jakim, psihodeličnim bojama, dok ispred njega pulsira video „Puls sjećanja“ izveden u istoj likovnoj maniri. Usprkos naglašenih boja, pažljivi posjetitelj u grafičkim oblicima povećane unutrašnjosti lubanje lako prepoznaje razne likove koji se nekome mogu „vrzmati po glavi“, posebice u snu (čuveno pitanje: sanjate li u boji?), pa osim jakih kolorističkih podražaja ove grafike nude priču. Pri izlasku iz galerije, nailazi se na „originalne“ snimke glave i trodimenzionalni model, a u predvorju , gotovo poput podsjetnika, vise tri nevelike akrilne slike istovjetnog motiva.

Kvalitetna izrada (obiteljsko nasljeđe i suradnja na ALU, Zagreb) grafika na kojima se nalaze pomalo agresivni (mada ne opasni ili zastrašujući) motivi autorovog mentalnog života, dobar likovni postav i ugođaj koji izaziva kod gledatelja čini ovu Kovačevićevu izložbu izvrsnim početkom izlagačke godine, kako njegove tako i galerije SC.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Olgine recenzije