Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Radnicima KIO Keramike Vlada neće pomoći

  Dražen BOROŠ/Večernji list           11.11.2011.         1444 pogleda
Radnicima KIO Keramike Vlada neće pomoći

Višesatni jučerašnji prosvjed ispred Ministarstva gospodarstva, rada i socijalne skrbi, Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Radničkog doma, bivšim radnicima KIO Keramike iz Orahovice nije donio ni najmanju nadu da bi njihov slučaj mogao biti riješen u neko skorije vrijeme.
Predstavnike stotinjak prosvjednika koji su jučer ujutro prvo došli pred zgradu Ministarstva gospodarstva primioje državni tajnik Jozo Sarač, kojem su oni po tko zna koji put iznijeli svoje zahtjeve - očuvanje minimalno 200 radnih mjesta u nekad najuspješnijoj tvornici keramičkih pločica u regiji te isplatu oko 20 milijuna kuna ukupnih potraživanja za 460 bivših radnika.
Prije sastanka predsjednik Udruge vjerovnika i djelatnika bivše KIO Keramike Ivan Mužar izjavio je kako novi vlasnik, tvrtka Keramika Modus iz Vojnića, koja je na javnoj dražbi kupila tvornicu u Orahovici, demontira najsuvremenije strojeve koji se nalaze u tvornici pa radnici strahuju da će to značiti i potpunu propast nekadašnjeg keramičkog diva.
- Da je bilo volje, već se davno mogao naći model i rješenje za problem KIO-a, ali niti je država htjela ući u vlasničku strukturu niti je željela naći novog ozbiljnog strateškog partnera koji bi nastavio rad u tehnološki najrazvijenijoj tvornici keramike u ovom dijelu - kazao je Mužar.
Nakon sastanka, vidljivo razočarani odgovorom državnog tajnika, koji im je kazao da Ministarstvo i Vlada ne mogu pomoći, radnici su nastavili prosvjed zagrebačkim ulicama - ispred HBOR-a, koji smatraju odgovornim jer je pogodovao novom vlasniku pri kupnji tvornice u stečaju, te pred Radničkim domom, gdje je sjedište Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, koji optužuju da nije štitio njihove interese.
Od predstavnika bivših radnika saznali smo da je državni tajnik Sarač bio u Orahovici dan prije njihovog dolaska u Zagreb nudeći im novac za otpremnine uz uvjet da ne dođu u Zagreb. Radnici su tu ponudu glatko odbili jer Popijačev pomoćnik nije donio nikakva jamstva da će njegovo obećanje biti ispunjeno.
- Nije nam rekao ni iz kojih sredstava bi dobili naše otpremnine ni kada. Očito je to bilo samo kupovanje mira od strane ljudi koji su svjesni da na ovoj funkciji neće dobiti plaću za siječanj - kazali su nam neki radnici, koji tvde da se jučer državni tajnik potpuno drukčije ponašao nego dan ranije u Orahovici.
- Vjerojatno je bio razočaran što ga nismo poslušali, pa je jučer bio vrlo arogantan i bahat - tvrde radnici.

Strojevi će nestati kao i žito

Prema riječima Ivana Mužara, u tvornici trenutačno radi samo nekolicina radnika na demontaži postrojenja, a svi ostali su na burzi rada. "Bojimo se da će strojevi nestati kao što je nestalo i žito iz Đakovštine", kazao je sindikalni predstavnik Marijan Vučinić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo