Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Radnici slatinske tvrtke Bel-dren u petak podnose kaznenu prijavu protiv poslodavca

  Dragutin Fišli/Domovina Blog           31.01.2013.         2851 pogleda
Radnici slatinske tvrtke Bel-dren u petak podnose kaznenu prijavu protiv poslodavca

Krajem prošle godine direktor i vlasnik tvrtke Bel-dren Mario Bočkaj obećao je radnicima da će im prije Božića isplatiti jednu od 4 do 7 neisplaćenih plaća, ali umjesto toga poslao ih je na kolektivni godišnji odmor.

Radnici su prema riječima poslodavca trebali nastaviti posao 2. siječnja, ali su zbog blagdana Tri kralja, odmor produžili do 7. siječnja. Direktor Bočkaj se tijekom dana obratio radnicima obećavši da će do kraja tjedna dobiti jednu od nekoliko neisplaćenih plaća, a do kraja mjeseca još jednu.

Toga siječanjskog ponedjeljka nitko nije bio sretniji od radnika Bel-drena, jer mnogi su blagdane proveli praznog stola, a djeci nisu imali ni za čokoladu.

No, kako se u narodu kaže „obećanje ludom radovanje" izgleda da se je Bočkaj poveo baš za tom narodnom.

Radnici su ostali na pustim obećanjima, nisu dobili plaću do kraja tjedna, a ni rugu do kraja mjeseca. Već nakon neisplate prve obećane plaće, veći dio radnika je stao sa radom, a pojedini su nastavili raditi nadajući se da će ipak dobiti naknadu za svoj teški rad.

Bočkaj je, po riječima radnika, naplatio zakašnjelu isplatu isporučene robe od tvrtke iz Pazina, a navodno da mu je odobren kredit od 80 tisuća eura, no radnici Bel-drena od svega toga nisu vidjeli niti kune.

Očaj je zavladao među ogorčenim i iznevjerenim radnicima, koji za sutra 1. veljače, najavljuju podnošenje kaznene prijave protiv poslodavca Marija Bočkaja, te tužbu Inspektoratu rada i Poreznoj upravi.

''Informirani smo dobro da je od 1. siječnja stupio na snagu Zkon o kaznenom sankcioniranju poslodavaca koji nisu isplatili jednu ili dio plaće, te prekršajni zakon o neizdavanju obračunske liste plaće, a koje mi nismo vidjeli mjesecima, te se s time ne može pozvati na ekonomski razlog'', objašnjavaju radnici i pitaju:  „Kakav bi ekonomski razlog postojao kada je dobio kredit i naplatio zaostala potraživanja tvrtke''.

Dio radnika, koji su do danas radili, također će obustaviti rad i pridružiti se ostalima koji su već dva tjedna u štrajku ako im se sutra ne isplate makar dvije obećane plaće.

Više na Domovina Blog

http://domovina333.blogspot.com/2013/01/slatina-mario-bockaj-direktor-bel-drena.html

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo