Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Priroda društva

Radni delikt i planska ekonomija

  Davor Suhan/Moja Rijeka           14.10.2016.         703 pogleda
Radni delikt i planska ekonomija

Raditi se mora, kao i učiti. No sve u granicama humanizma i renesanse, kako bi se radni ljudi, studenti i đaci na kraju dana osjećali tjelesno relaksirani i duševno ispunjeni, a ne iscrpljeni radnom satnicom koju je nečiji mali mozak, umjesto ljudskoj prirodi, prilagodio tržišnoj ekonomiji.

To znači da treba razgraditi društvene odnose i takvu poremećenu radnu svijest vratiti u normalno stanje. Doduše, nije nužno vraćati se u socijalizam, ali uvesti radni delikt, u ime kapitalizma sa ljudskim licem,  nešto je o čemu bi valjalo ozbiljno porazmisliti.

Na prvi pogled možda izgleda grubo, čak i brutalno marksistički, ali nastavimo li dalje ovako, za pola stoljeća potpuno ćemo zakržljati – emotivno, mentalno i duhovno. Jer nema se vremena rasti.

Zato jedini humanistički izlaz iz ovog nazadujućeg stanja vidim u humanoj restrikciji prava na rad: strogoj zabrani prenošenja radnih sati u slobodno vrijeme.

Isti zakon trebalo bi primijeniti u gospodarstvu i obrazovanju, gdje su potrebe za promjenom više nego očite. Puno se radi, a malo zarađuje; previše uči, a malo razumije.

Na svu sreću postoje u svijetu osviješteni menadžeri i prosvijetljeni učitelji koji su svojim radnicima i učenicima ograničili obavezan rad i školsko učenje. Negdje na šest, a negdje na četiri radna i nastavna sata – bez prekovremenih normi i domaćih zadaća.

I, gle čuda. Produktivnost je porasla, a ocijene se popravile – u apsolutnim vrijednostima i u relativnom prosjeku.

Ali ova čudesa treba implementirati u gradiva fakulteta, pa onda na niže, i zaostale dogme – koje nas uče da je vrijeme novac, a ponavljanje majka znanja – proglasiti praznovjerjem.

No ako se to nekome čini teško ostvarivim, postoji i lakši, prirodniji put.  Dovoljno je samo dnevni raspored sati  prilagoditi hijerarhiji ljudskih potreba prema teoriji Abrahama Maslowa:

  • Fiziološke potrebe – 6 sati spavanja
  • Potrebe za sigurnošću – 6 sati rada/učenja
  • Potreba za ljubavlju – 6 sati druženja
  • Potreba za poštovanjem i samo poštovanjem – 6 sati posvećenosti sebi
  • Potreba za samoostvarenjem – svih 24 sata biti svoj

Ovo je u biti sama esencija teorije i prakse  planske ekonomije. Čista karma joga: Miran san i oslobođenje kroz rad – gospodarski, kulturni i duhovni.

Suprotno tome, tržišna ekonomija daje samo naglasak na radu (kao potrebi za ekonomskom sigurnošću), a što se tiče ostalih potreba radnik se tijekom dana nema vremena niti popiškit, a kamoli zadovoljit neke više motive rasta.  

A da se mi ipak malo vratimo u rikverc?

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva