Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Slatina

Radionice Djembe bubnjevi i Trbušni ples

        15.04.2009.         1757 pogleda
Radionice Djembe bubnjevi i Trbušni ples

Udruga mladih "KRIK" organizirala je u sklopu projekta multikulture „Put oko svijeta za 80 dana" dvije radionice koje će trajati tijekom proljetnih praznika.

 DJEMBE BUBNJEVI

Radionica, koja je počela u ponedjeljak (13.04.), traje pet dana po tri sata, sudjeluje 12 polaznika koji će naučiti osnove sviranja djembe bubnjeva. Svaki dan polaznici će uciti osnovne elemnte i ritmove na djembe bubnjevima.

Djembe (djembé, yembé, yimbaru) je kralj afričkih bubnjeva, simbol radosti i slavlja. U Zapadnoj Africi svira se na gotovo svim svetkovinama i prigodama. Zbog svoje moći da pokreće ljude, afrički majstori nazivaju ga "Magični Bubanj", a zbog svoje duge povijesti kao osnovno sredstvo u afričkoj iscjeliteljskoj tradiciji, nazivaju ga i "Iscjeljujući Bubanj." Djembe bubanj potiče iz Malija i Guineje, od naroda Malinka i Susu, a danas preuzima svijet poput oluje i uz conge je postigao status najpopularnijeg perkusionističkog instrumenta.

Radionicu vodi jedan od ponajboljih Hrvatskih prekusionista Krešimir Oreški, predsjednik udruge za kulturu ritma DRUM TI DAM (http://www.drumtidam.info/) , koja je osnovana zbog sve većeg interesa u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu za ethno glazbu, etničke bubnjeve, instrumente i plesove.

TRBUŠNI PLES

Radionica trbušnog plesa također je počela u ponedjeljak. Trajat će pet dana. Radionicu vodi Vanja Lazić iz Slatine. Sudjeluje 12 polaznica koje će učiti osnove ovog egzotičnog i gracioznog plesa. Ukoliko polaznice budu zainteresirane, postoji mogućnost održavanja tečaja trbušnog plesa.

Trbušni ples ili orijentalni ples je naziv kojim se označavaju srednjoistočni i bliskoistočni plesni stilovi.Na arapskom jeziku poznat je kao raqs sharqi ("ples istoka") ili ponekad raqs baladi ("narodni ples").

U zemljama njegovog porijekla, djevojčice i dječaci počinju učiti plesati od rane dobi. Kao i kod mnogih drugih društvenih plesova, uči se neformalno kroz promatranje i oponašanjem starijih plesača tijekom proslava kao što su vjenčanja i ostala društvena okupljanja za zabavu i veselje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina