Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Ekologija

Radionica u sklopu projekta Drava-Natura 2000 - suradnja GLOBE škola

        17.11.2011.         1828 pogleda
Radionica u sklopu projekta Drava-Natura 2000 - suradnja GLOBE škola

U petak, 11. studenog .2011. godine u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica održana je radionica u sklopu projekta Drava-Natura 2000 kojeg provodi Dravska liga. U radu je sudjelovalo 26 učenika i tri GLOBE voditelja (Vanda Viljevac prof., Zvonko Ternjej, prof. i mr.sc.Jasna Razlog-Grlica) iz tri virovitičke GLOBE škole (OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, OŠ Vladimira Nazora i Gimnazije Petra Preradovića). Nakon predavanja o Maloj čigri i sprudovima rijeke Drave te Nacionalnoj ekološkoj mreži i Natura 2000 u Hrvatskoj kojeg je održala mr.sc. Jasna Razlog-Grlica voditeljica projekta učenici su pod stručnim vodstvom nastavnice likovne kulture Ankice Fijale crtali motive čigre i rijeke Drave na dravskom kamenju. U sklopu GLOBE programa škole prate promjene u okolišu vezane uz satelitske snimke istraživačkog područja njihovih škola.

        Projektu pod nazivom „Drava-Natura 2000" odobrena je novčana potpora na natječaju Ministarstva kulture Uprave za zaštitu prirode koji je objavio „Javni poziv za prijavu projekata iz područja zaštite prirode u svrhu financiranja iz sredstava Državnog proračuna raspoloživih u 2011. godini namijenjen nevladinim udrugama".

Ciljevi projekta su da se potakne razvoj primjerenih sportsko-rekreativnih sadržaja, razvoj održivog turizma i poveže prirodnu baštinu s kulturnom ponudom naselja uz rijeku, te informira javnost o Natura 2000 područjima putem primjera dobre prakse iz EU i provede edukacija djece i mladeži o posebnostima rijeke i prostora uz Dravu. Voditeljica projekta je mr.sc. Jasna Razlog-Grlica. U provedbi projekta sudjeluju Dora Radosavljević dipl.ing (Udruga F.Koščec), Ana Bajsić dipl.ing.(ZEO Nobilis), Ivan Darko Grlica (PD Drava), Alenka Car dipl.ing (JUVž.žup.) i Siniša Golub,dipl.uč.(JU Međ.žup.).

Savez udruga Dravska liga osnovan je 2001.god. Predsjednik je Ivan Darko Grlica. Cilj Saveza je zaštita rijeke, porječja i pritoka Drave te valorizacija čitavog područja budućeg rezervata biosfere uz tok rijeka Drave, Mure i Dunava.  Udruge okupljene u Savezu rade na promicanju zaštite krajolika, ekosustava, biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikosti, kulturno-povijesnih vrijednosti i općenito na zaštiti rijeke i porječja.

NATURA 2000 je najveća koordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu. Kada Hrvatska postane članicom Europske unije svoju će bogatu biološku i krajobraznu raznolikost među koje pripada i područje rijeke Drave uključiti u tu nevjerojatnu mrežu i postati ključna kockica u europskoj slagalici. Europska unija (EU) obvezala se štititi  biološku raznolikost i zaustaviti njezin gubitak u Europi do 2020. godine.  Dva snažna europska propisa čine temelj politike EU kao odgovor na tu obvezu - Direktiva o pticama i Direktiva o staništima. Te direktive zajedno predstavljaju najambiciozniju inicijativu ikada pokrenutu u cilju očuvanja vrijednih staništa i vrsta diljem svih zemalja članica EU-a (trenutačno 27 država). U zadnjih 25 godina u Europi je uspostavljeno oko 26 000 NATURA 2000 područja koja prekrivaju više od 850 000 km 2 površine EU. To je najveća mreža područja očuvanja u svijetu. Zahvaljujući dvjema direktivama, države su u mogućnosti koordinirati svoje aktivnosti očuvanja prirode bez obzira na političke ili administrativne granice. Cijeli je proces znanstveno utemeljen, zakonski provediv i zasnovan na pristupu upravljanju koji uzima u obzir interese i brige ljudi. Svaka četiri mjeseca Komisija objavljuje tzv. barometar Nature 2000 koji daje pregled broja i veličine područja unutar mreže, po zemljama.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija