Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Fra Ma Fu

Radionica reportaže: Ako se u ikojoj profesiji može ljude bacati u vatru bez pripreme, to govori o njenoj neizgrađenosti

  Sandra Pocrnić Mlakar           31.08.2017.         1163 pogleda
Radionica reportaže: Ako se u ikojoj profesiji može ljude bacati u vatru bez pripreme, to govori o njenoj neizgrađenosti

Kao što je na smjeni tisućljeća izgledalo da je dokumentarni film spao na koju stotinu ili tisuću zaljubljenika, a onda doživio boom, tako će i reportaža stići i prestići sebe u dosadašnjim najboljim danima – rekao je dr. sc. Mirko Mlakar najavljujući prvu radionicu reportaže koja se i ove godine održava svaki dan od prvog do predzadnjeg dana FraMa Fu festivala.

Voditelj radionice, dr. sc. Mirko Mlakar dugogodišnji je novinar s doktoratom iz povijesti religije. Kako kaže, u programu radionice reportaže naglašena je važnost interakcija samih polaznika, njihovih rasprava koje vode međusobno i sa iskusnijim novinarima, a svaki će polaznik napraviti i reportažu kao svojevrsni završni rad. Radionica treba postati mjesto gdje će mladi stjecati i razvijati reporterska znanja i vještine, dobivati odgovore na praktična pitanja te biti poticani na razmatranje problema u vezi s reportažnim novinarstvom, od jezično-izražajnih do etičkih. U redakcijama je uvriježena praksa da se mladi novinari „bacaju u vatru“, tj. šalju na zadatke na kojima se treba pokazati jesu li za taj posao. Kako kaže Mlakar, ako se u ikojoj profesiji može ljude bacati u vatru bez pripreme, to govori o njenoj neizgrađenosti ili o gorećem dobu. Prije pravog "bacanja u vatru", odnosno obavljanja zadatka, treba mnogo vježbe, učenja i simulacija.

Na radionicu reportaža ove godine stiže desetak studenata s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i VERNA. Prijavilo se i više mladih novinara već zaposlenih u medijima i nekolicina onih koji su završili novinarstvo i srodne studije, a nigdje nisu zaposleni. U Viroviticu dolazi i Marko Žanetić, petnaestogodišnji bloger s Korčule, voditelj Facebook stranice grupe i bloga Knjigoljubav, koji u dubrovačkom tjedniku DuList u rubrici Književni kantun razgovara s književnicima. Zahvaljujući internetu, Marko Žanetić prati sva književna događanja u Hrvatskoj i šire, a aktivan je član više Facebook grupa za pisce i stripaše.

No, ako netko želi još uvijek se može prijaviti mailom na adresu framafu.fest@gmail.com Program je besplatan, a organizator podmiruje troškove smještaja i prehrane polaznika.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu