Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Radionica o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije u okviru IPARD

        09.11.2011.         1032 pogleda
Radionica o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije u okviru IPARD

VIDRA-agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije, Hrvatskom poljoprivrednom komorom Područnim odjelom Virovitica, te tvrtkom „Globalne biotehnologije", organizirala je radionicu o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije u okviru IPARD mjera 101 i 302, s naglaskom na bioplinskim postrojenjima.

Prisutnim predstavnicima OPG-a i tvrtki koje imaju značajnu poljoprivrednu proizvodnju na području Virovitičko-podravske županije a ujedno i najveći potencijal za iskorištenje OIE sa svojim farmi ili iz bio mase, uvodno se obratila Sanja Bošnjak, ravnateljica VIDRA-e Agencije za Razvojne agencije VIDRA, naglasivši zadovoljstvo s pet projekata koji su odobreni za financiranje sredstvima IPARD-a na području županije, a potom i Ljubica Kravarščan, rukovoditeljica područnog odjela HPK u Virovitici, potičući poljoprivredne proizvođače na daljnje aktivnosti za jačanje njihove konkurentnosti.

Martina Pajač iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju predstavila aktualne natječaje IPARD programa, istaknuvši da je u okviru mjere 101 tijekom pet natječaja odobreno 80 projekata investicija ukupne vrijednosti od 182 milijuna kuna. U okviru mjere 302 od ukupno 20 odobreno je 18 prijava ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna, , od kojih se najviše odnosilo na ruralni turizam.

Predstavnici EU desk-a „Erste&Steiermärkische Bank" Srđan Radulović i Goranka Crnoković pojasnili su postupak evaluacije poslovnog plana potrebnog za pristup IPARD natječaju. Predstavnik tvrtke „Globalne biotehnologije d.o.o." Dražen Petek predstavio je poznate njemačke partnere i aktualne reference tvrtke, ukratko se osvrnuvši na principe i tehnologiju proizvodnje bioplina. Potom je iznio detaljnu, konkretnu financijsku kalkulaciju gradnje bioplinskog postrojenja, od izrade opsežne dokumentacije, ugovaranja ulaznih sirovina, troškove financiranja, izgradnje i priključivanja na električnu mrežu. Savjetovao je potencijalnim korisnicima da svakako isplaniraju korištenje toplinske energije iz kogeneracijskog postrojenja, što treba biti značajan izvor kasnijih prihoda. U završnom je izlaganju Nenad Veček iz tvrtke „WE-KR d.o.o." tumačio ključne točke na koje treba obratiti pažnju kod nabave motora bioplinskih postrojenja, kao što su snaga, učinak, vijek trajanja, iskoristivost goriva, cijena dobivenog kWh, planirani zastoji u radu, čistoću dobivenog plina, što sve ima veliki utjecaj na isplativost investicije. Virovitičko-podravska županija i VIDRA-agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije potiču poljoprivredna gospodarstva koja imaju realne mogućnosti za investicije u obnovljive izvore energije. (www.ravidra.hr)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo