Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

'PZ Ergela' Višnjica postala vodeći proizvođač batata

  Dragutin Šantoši/Večernji list           15.10.2010.         3993 pogleda
'PZ Ergela' Višnjica postala vodeći proizvođač batata

Kada su prije pet godina u 'Poljoprivrednoj zadruzi Ergela u Višnjici nedaleko Slatine krenuli s probnom proizvodnjom batata, slatkog krumpira, seljaci u susjednim selima vrtjeli su glavom sumnjajući da će od tog posla biti koristi. U proizvodnju se krenulo sa 300 sadnica, a ovog proljeća vrijedni zadrugari su u polja oko Višnjice zasadili više od 300.000 sadnica batata koji, po svojim nutricionističkim karakteristikama pridonosi imunitetu i zaštiti ljudskog organizma.

- Ideja je bila da batat postane zamjenska kultura za proizvodnju duhana s kojime seljaci u ovom kraju imaju sve više poteškoća. Duhanska zemlja odgovara za proizvodnju batata, duhanci imaju potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju za takvu proizvodnju, a i sušare za duhan mogu se prilagoditi za sušenje slatkog krumpira, kaže Ksenija Plantak, suvlasnica zadruge i voditeljica ovog projekta.

Vađenje slatkog krumpira dobro napreduje, ali su preobilne kiše i povećan nivo podzemnih voda u ovom kraju loše utjecale na prirode koji su i do 30 posto manji od očekivanih. Zbog toga će ove godine na poljima 'PZ Ergela' biti proizvedeno oko 350.000 kilograma slatkog krumpira - batata za kojime na hrvatskom i stranom tržištu raste potražnja. Gotovo 90 posto višnjičkog batata završit će u najvećim hrvatskim trgovačkim lancima dok će preostale količine otkupiti kupci u Srbiji. U Višnjici ističu da se za kvalitetan batat, koji se pokazao isplativim poslom, jednako zanimaju kupci na zapadnom i istočnom tržištu.

U planu je izgradnja tvornice za preradu slatkog krumpira koja bi seljacima, koji se odluče za ovu proizvodnju, osigurala sav otkup i sigurnu isplatu proizvedenog batata.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo