Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Aktualnosti

Put tuge i diskriminacije

  Ljubo Ruben Weiss           03.11.2014.         1953 pogleda
Put tuge i diskriminacije

I ove godine za Dan mrtvih prolaznici koji su to popodne hitali na mjesno groblje u Lukaču (kod Virovitice)  mogli su zapaziti na stepenicama kuće preko puta Crkve Sv. Luke, na broju 173. lončanicu žutih krizantema. Uz krizanteme našli su se kamenčići, ali i crnim flomasterom ispisana  poruka.

Poruka glasi:

„NIJE ŽIDOVSKI OBIČAJ za Dan mrtvih polagati cvijeće za one koji nisu živi među nama, ali…

Vjerojatno preko ovih stepenica prošli su zadnje korake prije Auschwitza članovi obitelji Weiss, Singer, Beck…

Vratio se živ 1945. samo Marko WEISS.

Grobovi pokojnika se ne znaju!

Njima u čast i za sjećanje položene su ove krizanteme, zapaljene svijeće, i ostavljeni kamenčići!

Ova kuća i posjed nisu više kuća i posjed  obitelji WEISS, Židovskoj općini u Virovitici uskraćena su od „nadležnih“ sredstva za rad i djelovanje u 2014. godini!

Ljubo R. Weiss, predsjednik Židovske općine Virovitica

Virovitica – Lukač, 1. 11. 2014.“

Ljubo R. Weiss ne skriva da ima i demonstrativnog u tom postupku:

„Naravno da ima. Žute krizanteme nisu tu slučajno – one su samo dio putovanja u tužno poslijepodne kada sam obišao rodnu kuću prisjećajući se žrtava Holokausta, zatim grobove na mjesnom groblju u Lukaču, Židovsko groblje u Virovitici – i zapazio da ga osim mene i prijatelja, nitko nije obišao, no uvidio da su radovi na obnovi mrtvačnice koji su se obavljali ovih dana, pri kraju,  - zatim završio obilazak na grobu na Gradskom groblju oca Marka Weissa, preminulog 2007.  Ukupno, bolno je to bilo putovanje, jer sam se  suočio ponovo sa tužnim činjenicama vezano za sudbinu jedne židovske obitelji koja ni 69 godina nakon Drugog svjetskog rata ne nalazi mir i logične satisfakcije. Možda najviše boli spoznaja obiteljskih gubitaka, ali i suočavanje sa pokušajima da se zatre ova mala Židovska općina. Kako inače objasniti da od  drugih devet židovskih općina u RH, ova u kojoj se radi više bar od pet drugih židovskih općina, nije do studenog 2014. JEDINA dobila sredstva iz proračuna RH za rad koja joj po zakonima pripadaju? Oni koji  pokušavaju zgromiti ovu Židovsku općinu, koji je diskriminiraju, vjerojatno znaju zašto to rade, i njima – bahatim kabadahijama u Zagrebu – mogu poručiti: ma bio i posljednji Židov Virovitice i virovitičkog kraja, uz pomoć prijatelja, Židova i Nežidova, čuvar sam kulturne baštine i onaj kojeg je život naučio da je teško kada se izgubi novac, još teže kada se izgubi vrijeme, ali je najteže, kada se izgubi – nada!“

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
10.11.2014. 14:17
gospodine perivoje otkrivanje vaše seksualne orijentacije nije traženo.
Perivoje
10.11.2014. 9:50
Opet poza 69 :))))
jedna.
10.11.2014. 7:35
gospodine ljubo poznato je da teoretičari zavjera u nedostatku argumenata u raspravu podmeću pseudoargumente s ciljem da izazovu pogreške u rasuđivanju, ili kad su protivnikovi argumenti prejaki raspravu skreću na ad hominem razinu pokušavajući diskreditirati svoje neistomišljenike. osim toga zamolila bi vas da se okaniite vaših familijarnosti i svoje dušice i seke tržite u miljeu koji pada na vaše floskule!

još
Autor Lj.R.W.
10.11.2014. 3:53
@jedna.
Zamoljen sam da te ignoriram i to od sada činim! Draga dušice, seko moja, uživaj dalje bez mene!
jedna.
9.11.2014. 18:26
gospodine ljubo napisali ste da ste voljni raspravljati o sadržaju i u javnost odaslane poruke! Tako sam vam i odgovorila: "gospodine ljubo poštujem i razumijem vašu žalost i tugu, ali iz gornjeg teksta ne isčitavam da se ovdje radi samo o informaciji, već teatralnom nastavku vaših osobnih obračuna sa vodstvom koordinacije žo pri čemu ne propuštate priliku napadati na hrvatsko pravosuđe koje nije udovoljilvo vašem poimanju sastifikacije. "

a vi svađalački i prgavo nastrojeni kakvi jeste baljezgate o "bolest FIKSACIJE na jednu osobu i njen rad te djelovanje" to je dokaz da vi očigledno ne želite raspravljati o sadržaju u javnost odaslane poruke, već očekujete da vam svi plješći, dive vam se kada napadate jednu uglednu osobu na čelu koordinacije žo, i pljujete po hrvatskom pravosuđu koje nije presudilo onako kako ste vi htjeli, već očigledno prema stanju u sudskom spisu i tamo priloženoj dokumentaciji, a vama gospodine ljubo ukoliko nista dobili očekivanu sastifikaciju su na raspolaganju stojali pravni ljekovi, pa je zato degutantno i neprimjereno prozivati sud da vam nije dao sastifikaciju, kao da je sud djed božićnjak pa ispunjava žele, a ne sud po kako sam naglasila stanju u spisu!

toliko gospodine ljubo s moje strane a o bolesti fikcijama je bolje da se suzdržite.

ianče gospodine ljubo ako ne podnosite kritiku i očekujete samo aplauz na vaš "rad i djelovanje" onda ste na internetskim portalima našli pogrešnu destinaciju!
Autor Lj.R.W.
9.11.2014. 13:11
@jedna.
Teatralno? Osobni obračun?
Kako se zove bolest FIKSACIJE na jednu osobu i njen rad te djelovanje?
Prehlada?
jedna.
8.11.2014. 12:26
gospodine ljubo poštujem i razumijem vašu žalost i tugu, ali iz gornjeg teksta ne isčitavam da se ovdje radi samo o informaciji, već teatralnom nastavku vaših osobnih obračuna sa vodstvom koordinacije žo pri čemu ne propuštate priliku napadati na hrvatsko pravosuđe koje nije udovoljivo vašem poimanju sastifikacije.
Autor Lj.R.W.
7.11.2014. 21:00
@jedna
U ovoj informaciji ne radi se o meni kao novinaru i kolumnisti, pa bi MOLIO za pristojno ophođenje i bez INSINUIRANJA, i BEZ VRIJEĐANJA! Sveta krava, profesionalni Židov, UCJENA od moje strane Gorana Gazdeka?? Pripadnost nacionalnoi manjini i malobrojnoj vjeri, SUDBINA JEDNE ŽIDOVSKE OBITELJI nije tema za običnu prepisku, a najmanje tema gdje ću osobno dozvoliti bilo čiju vrstu i način IŽIVLJAVANJA! Tema je JASNO postavljena u poruci koja se može pročitati u informaciji i voljan sam raspravljati o sadržaju i u javnost odaslane poruke! O svemu drugom, na način kako ti postavljaš pitanja, mogu razgovarati samo na jednom mjestu - na SUDU, gdje ću te pitati imaš li ti ikakvog suosjećanja ili ti je PROVOKACIJA jedini način života i jedina tvoja "kreacija"?
@UooH, u čemu je pak tvoj problem? Pretpostavke, konfabuliranje, zaplotnjaštvo? Pitanja u vezi sadržaja gornje informacije da, ostalo ne!
UooH
7.11.2014. 20:34
Pomislio sam da Ljubo ima ovlasti brisati komentare ali ne želim u to vjerovati jer to bi bilo stvarno jadno od ovog portala.
jedna.
7.11.2014. 19:04
gospodine UooH komentar je obrisan jer ga je napisao ljubo pod nickom Ines_Golić ljubo je sveta krava gospodina gazdeka pa je ovaj obrisao taj komentar!podsjećam na onu narodnu; nije ovaj portal prćije svih korisnika kao što je profesionalnog kao židova ljube koji vlasnika portala očigledno ucijenio svojom pripadnošći nacionalnoj manjini pa ga gospodin gazden ne smije banirati radi njegovih ispada. čak ni onda kada bi zbog ljubinih ispada virovitica.net imala ozbiljnih problema sa sudskom tužbom!!
UooH
7.11.2014. 12:05
Ines bas sam ti htio odgovoriti na pitanja u postu od 7.11.2014 ali vidim da ga je netko obrisao moguce je da je Ljubo jer previse si se uskokodakala.
Autor Lj.R.W.
7.11.2014. 10:16
@lino cervar
Država koja SELEKTIVNO provodi zakone nije sretna država, kao ni velik dio njenih građana! Ova država ne ovisi o mom priznanju, niti od priznanja od strane Židova, Nijemaca, Talijana, Čeha... koji ovdje žive!Ona je međunarodno priznati subjekt i ima prava i obeveze kao i druge države!
lino cervar
7.11.2014. 9:01
ljubo, pa zar nije ovo ista drzava kao i ona iz `41? s kojom se nemozete pomiriti niti cete ju ikada priznati? ocekivati da vam se zgrada vrati je iluzorno. zar stvarno mislite da ce te ju dobiti kao i istjerani njemci svoje?
UooH
6.11.2014. 21:55
Bravo Ines prava pitanja, samo da si ih još ti sama sastavila bilo bi super. Ovo smrdi da su postavljena po ljubinom nalogu naravno sad će on odgovoriti na njih.
Ines_Golić
6.11.2014. 17:44
Nije jasna ova diskriminacija Židovske općine Virovitica!? Zanimalo bi me zašto se to događa i kome i zašto smeta - Lj.R.Weiss??? I što da poduzme da bi ostvarila prava ova mala zajednica? Tko je ono rekao Židovi su naša starija braća?


Još iz kategorije Aktualnosti