Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Priča

Psihoremont d.o.o. (4)

  Petar Fehir           01.04.2019.         1887 pogleda
Psihoremont d.o.o. (4)

Majka se s posla vraćala kasno.

Čuo bih je kako šuška po gornjoj ladici kredenca staniolom u koji su upakovane tablete. Razaznao bih i koliko ih je otvorila. Uvijek se žalila na glavobolju. Svjetlo nije palila. Ponekad se znala par puta nakašljati. Odvrnula bi slavinu i dugo čekala da poteče hladnija voda. Poslije bi se uvukla u svoj krevet i duboko uzdahnula. Zaspala bi nakon samo nekoliko minuta. Ili samo promjenila ritam disanja.

Tetka je bila dugo budna. Baš kao i ja. Vrpoljila se u krevetu. Ponekad je znala ustati, nazuti platnene kućne papuče, odvući se do kuhinje i zapaliti cigaretu. Nisam volio da me ljubi. Uvijek bih nakrenuo obraz jer joj se u zadahu osjećao vonj opuška. Pa se poslije opet vraćala u krevet. Ja nisam mogao zaspati ako su mi obje noge bile pokrivene. Dok ne bih pronašao idealni položaj.

Nisam ninašto smio misliti prije nego bih usnio. To bi mi se u nekom čudnom obliku vraćalo i s tim bi počinjali moji Snovi. Nije vredjelo da pokušam misliti na nešto ugodno.

Sad me hoćeš, rekao bi mi San, prevariti pa mi podmetnuti temu.

To nije išlo.

Poslije svakog takvog pokušaja San bi bio jos čudniji, kao da se sveti za osujećeni pokušaj prijevare. Bilo je najbolje prepustiti se moći Sna. Jer od snova se živi. I uči. Ja bih se poslije kakvog naročitog Sna budio drugačiji. Kao da sam se razvijao i odrastao kroz te snove. Naučio sam napamet sve naučne teorije o snovima. Čitao sanjarice, astrologiju, psihoanalizu, kuhao čajeve. Ali moji snovi nisu bili nikakvi ostaci dana. Ni predviđanja. Ni podsvjesne želje. Ni najčudnije kombinacije likova, predjela, distanci i mogućnosti.

-  U redu, možemo napraviti kraću pauzu.

Izađoh, dakle, na trenutak i zavalih se u udobni tronožac pored jedne starije žene koja me neodoljivo podsjećala na moju učiteljicu, sada u penziji, Mariju Zanosni. Primjetih uramljeni tekst na zidu kojeg sam već negdje ranije bio pročitao:

”Nitko ne zna pravi uzrok naše bolesti,
ali se većina slaže da smo imali vrašku nesreću

Sjedila je i listala popularni magazin ”Doma i izvan doma”. Jednim je okom čitala stupac namjenjen pismima čitalaca a drugim kradomice pogledavala fotografiju do pola nagog mladića obrijane glave i velikom naušnicom.

- Kako inače, upitah je ljubazno - A što vi? Koliko ste dugo i tome slično?

Nije odgovarala. Mada me, jamačno, čula.

U toj radnoj jedinici, pod nazivom “Snovi” pored velikog ekrana koji se prostirao gotovo četvrtinom zida nalazi se 11 kompjutera. Svi su personalnog karaktera mada im je namjena različita.

Na ulaznom meniju stoji da se snovi mogu bojati, skraćivati, obogaćivati novim sadržajima i na poslijetku analizirati. Kako je Dreamvisitor bio u kvaru već drugu nedjelju nije radio uređaj za čuvanje na duži rok pa su se snovi privremeno morali skladištiti kao skice i projekcije većih formata.

Pod brojem 943 ct sačuvan je bio moj san o proslavi jednog rođendana koji je tematski podsjećao s vremenom Napoleonova pohoda na Rusiju...

Subota je, dvanaesti dan u mjesecu. Kao mi, Leo i ja, sjedimo na hladnoj metalnoj klupi a oko nas samo stepa, tajga i šaš. Leo izvadi flašu jeftine francuske orandžade, jednim potezom palca skine zatvarač, pomješa je s nekoliko kapi prave pravcate votke i kaže nešto. Nešto kao “harašo”.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priča