Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Priča

Psihoremont d.o.o. (2)

  Petar Fehir           15.03.2019.         1962 pogleda
Psihoremont d.o.o. (2)

Na drugom katu šestokatnice bez lifta. Lift je u stvari nekada postojao, ali je bio toliko dotrajao da nije bio u funkciji. Dakle bez lifta u funkciji. Na vratima osiguranim rešetkama od lijevanog željeza išarana imena svih stanara u posljednjih pola stoljeća. U naš stan se ulazilo kroz velika bijela vrata s dva krila. Krila je slikoviti izraz za vrata s dvije strane, dva uska i široka kvadra. Postoje i takozvana jednokrilna vrata ali njih nazivamo jednostavno - vrata.

Sve stvari su nam stale u predvorje, hol i hodnik. Prije nego smo ih rasporedili po sobama. Imali smo dvije spavaće sobe, jedan dnevni boravak i jednu malu kuhinju u kojoj je jedva našao svoje mjesto jedan stol i dvije stolice bez i jednog naslona.

Majka je patila od depresije i često bi plakala.

Skuhala bi čaj od nane i traćila bogu dane.
Sjedila bi dane, noći i čekala kad će proći
.

No, nitko te u to vrijeme ne bi pitao za tvoje psihičko zdravlje. Svi su se brinuli samo da se ne prehlade, da ne navuku kakvu zaraznu bolest, izbjegavali jaku i masnu hranu. Nitko te nije savjetovao kako se ne bi trebao sekirati i tražiti smisao življenja.

I kako negativne emocije zahtijevaju mnogo više energije od pozitivnih. Bilo je neučtivo kihnuti drugome u lice, kašljati na javnom mjestu ili jesti, a prethodno ne oprati ruke te

pri tom još i mljackati. No, za gnjevni nasrtaj na drugoga, netoleranciju, mrzovolju i samoagresiju nije bilo jasnih socijalnih načela. Tako se o tim bolestima o kojima smo malo znali nije javno ni pričalo.

- Što su bolesti teže, zamijeti monter, pažljivo me slušajući, više se potiskuju.

- Ljudi su ranije krišom odlazili psihijatrima i u najdublje ladice skrivali male rozikaste tablete za živce. I kad bi, se pri susretu, pitalo za zdravlje obično se mislilo na gripu, tuberkulozu, rak. Nikad na neurozu, anksioznost. Bilo je mnogo normalnije pitati nekog je li gripozan, da li ga bole leđa ili puca li mu glava, nego ima li halucinacije, čuje li glasove, kako stoji s tikovima i kad je posljednji put pomislio da se ubije. Mada naravno ima više oboljelih od skizofrenije nego upale pluća. Na neki je način vladala misterija u polju u kojem su cvjetale duševne boli. Zbog toga smo i osnovali ovu radionicu.

No, bilo kako bilo mi smo uselili u taj stan i ja sam uskoro ponovo krenuo u školu. Četvrti razred, drugo polugodište.

Bilo nas je dvadeset šestoro. Osamnaest djevojčica i nas osmorica. U razredu je bilo mjesta za ukupno trideset učenika, što znači da su četiri mjesta bila nepopunjena.

U B odjeljenju bilo je dvadeset osam učenika, u C dvadeset i jedan a u D dvadeset tri ili dvadeset i četiri, ovisno dali Ana Mariju, koja je ležala u bolnici već preko pola godine, računamo ili ne. Prva lekcija je počinjala u osam i petnaest. Morao sam se znači buditi u šest i petnaest. Petnaest minuta mi je trebalo da selektiram sve što se događalo u vrijeme dok sam spavao, dok dakle nisam bio u potpunosti svjestan. Ponekad i više, pa bih kasnio u školu. Oblačenje i umivanje odnijelo bi oko pola sata, računajući i dodatnu kontrolu stvari u torbi. Posebne poteškoće zadavao mi je šestar. Obično bi, pošto je bio relativno težak kliznuo do dna torbe pa bih ga nerijetko, auć, izvlačio nabodenog u kažiprst.

Majka, koja bi u to vrijeme, žureći na šinobus, odlazila na posao, mahnula bi mi s vrata i poželjela lijep dan. Kad bi joj bilo dobro. Ako joj ne bi bilo dobro onda bi ostala u krevetu. Ja bih joj skuhao čaj od nane i pripremio sendvič sa sirom i krastavcem. Poslije bih i sam doručkovao, prekontrolirao dovod plina, isključio sve električne uređaje, zabravio prozore i vrata, navukao zavjese i rolete, još jednom otišao u toalet, provjerio stvari u torbi, zaključao stan, istrčao iz zgrade, vratio se joj jednom provjeriti bravu na ulaznim vratima i u to bi već stigao školski autobus.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priča