Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Priča

Psihoremont d.o.o. (1)

  Petar Fehir           11.03.2019.         2332 pogleda
Psihoremont d.o.o. (1)

Kako mi je žena u prodavaonici suvenira objasnila zgrada se nalazila točno između parka i neke napuštene škole. Na ulazu je, kao i na mom papiru pisalo ”Psihoremont d.o.” Radionica za popravke duše.

Nisam dugo čekao svoj red. Namještenik, kojeg je spremačica u prolazu oslovila monter, ponudi mi da sjednem.

- I?

Pa gledajte…  

Ako se pođem okupati poslijepodne, kad ne radim, pa imam dovoljno vremena, nakon svakog ulaska u kadu pomislim kako bi bilo dobro da je netko izmislio naslon za gornji dio leđa, vrat i glavu, pa se ne bih tada žuljao o potpuno neanatomske, tvrde, bijele, obline.

Nekakav držač od, recimo, narandžaste plastike koji bi ispunjavao otprilike trećinu zapremine tog limenog čudovišta i jednostavno se montirao na bočne strane i krmu. Model bi imao koritaste uvale za nadlakticu s elipsastim otvorom za vrh lakta i mekanu okruglastu plohu, na koju bi se oslanjale trtična i krstačna kost.

Iznad kade, umjesto mreže za sušenje peškira, uz samo ležište tuša, montirala bi se fleksibilna ruka u obliku drzača za knjige, časopise i novine manjeg formata, tipa Arbetet.

Na istoj bi polici ostalo mjesta i za čašu od dva, tri decilitra lipova čaja iz očaja, te komadić čokolade od mente. Pločice u kupatilu svakako bi trebalo promijeniti u nebo plave kvadratnog oblika. Standardne veličine bez ikakva uzorka. S rozikastim fugama od nula zarez pet.

Osim tekućeg sapuna, šampona protiv peruti, kupke, turpijice za nokte, štapića za uši, pamučnih loptica, malog ogledala, samoljepljivih libresse uložaka srednje veličine sa securefit tehnologijom, škarica za zanoktice i paketa slovenskih papirnatih maramica ”Paloma” na dohvat ruke se ne bi trebalo naći ništa. Kada se prije upotrebe treba dobro isprati vrućom vodom, a eventualno i izribati spužvastim brisačem natopljenim kakvim jačim, ekološki neškodljivim, sanitarnim sredstvom. Zatim isplahnuti mlakim tušem. Dva do tri puta.

U kadu se u principu ulazi tako da se prvo kroči lijevom nogom. Kada je tijelo u tako raskoračenom položaju sasvim stabilno polako krenemo s montiranjem spomenutog naslona te izvršimo svu potrebnu kontrolu njegove sigurnosti. Tek tada povijemo tijelo i glavu prema naprijed, desnom rukom polažemo gumeni čep u otvor za odvod, na drugom kraju kade. Prije nego odvrnemo slavinu još jednom bacimo oko na položaj brave na vratima i prozorčić iznad glave. Kupanje započinjemo kvašenjem kože ruku, lica i tjemena.

Kaži mi Rajko, veli mu majka, zašto u kadu ulaziš sam?
Idem da se okupam, majko, veli joj Rajko, da tijelu svom sjaj i ljepotu dam.
A zašto ti Ivo, ne shvati krivo, želiš u kadu - nećeš pod tuš?
Što tebe briga, veli joj Ivo, mješaj te čvarke i čkomi – kuš!

To je bila pjesmica o kadi koja može poslužiti zabavi u različitim prigodama. Tekst se može vrlo lako uglazbiti, a njegova izvedba prilagoditi kakvom manjem gudačkom kvartetu.

Kaži mi Rajko - bi moglo početi u A7 nakon čega bi se - veli mu majka, kao i kasnije - ne shvati krivo - moglo nastaviti u G duru. Ili ako bismo počeli u c molu mogli bismo na čelu odsvirati cijelu solo dionicu. U načelu.

Osim toga bi trebalo na neki način pronaći optimalnu granicu količine pare u prostoriji za vrijeme kupanja kako bi se zadržala potrebna vlažnost u zraku, a ne bi se nepotrebno aktivirao alarm.

To bi se moglo postići mjernim uređajem MKP, mjeračem količine pare, koji bi asimetičnom frekvencijom dozirao manju količinu pare u obrocima dva zarez jedan Pa, mjere za jedinicu pare u kubnom decimetru zraka ugrijanog na dvadeset i četiri stupnja celzijusa.

Ako bi tolerancija alarmnog uređaja bila dvanaest mega Pa bilo bi potrebno vrijeme od trideset i sedam minuta prije nego bi se uređaj aktivirao, što znači da bi nas omeo prosječno jednom za vrijeme kupanja. Kako bi se na zvučni signal automatski aktivirao ventilacijski sistem za hlađenje vodene pare ne bismo ni trebali izlaziti iz kade do pet i petnaest, kada počinju vijesti za strance na drugom programu švedskog radija.

- Dobro - na čas me prekinu monter - možemo prijeći na posao. Kad se lampica ugasi izvolite nastaviti pripovijest o stanovima. U tom se, naime, području nalazi materijal kojeg ćemo analizirati prije mjerenja na Dreamvisoru.

U redu, složih se.

Kada, dakle, sanjam stanove sanjam ih desetak zaredom. Prvo uvijek onaj kraj pijace, u Leifa Sundberga 46, gdje sam doselio s majkom trećeg maja 1959. godine oko pola pet poslijepodne. Radnik na održavanju stanova je u to vrijeme bio na bolovanju pa nam je otključao njegov nećak Danijel, koji je nekoliko nedjelja prije toga doselio k njima kako bi u Lundu studirao nacionalnu ekonomiju.

Nastavit će se...

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priča