Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Priroda društva

Psihijatrija sporta

  Davor Suhan/Moja Rijeka           20.10.2017.         1469 pogleda
Psihijatrija sporta

Život je more, a ono ponekad zna biti veoma surovo. Bio je to crni petak za našu nogometnu repku. Toga dana, deset sekundi prije kraja utakmice Ivan Klasnić zabija gol za polufinale Eura 2008. Domaja je u transu. A onda najednom tajac, muk i nevjerica. Turci u kontri ruše hrvatske snove, nanijevši nam najteži psihički poraz u povijesti hrvatskog sporta. Što se dogodilo? Dugo vremena ovo pitanje ostat će tajna. Struka je bila jedinstvena: „katastrofalna taktička pogreška". Ali tek će rezultati medicinskih vještačenja devet godina poslije dati konačan odgovor: SINKOPA.

Uz nepobitne dokaze nogometnih stručnjaka koji bacaju krivnju na igrače i trenera, sudsko viječe Hrvatskog nogometnog saveza prihvatilo je i onaj dio obrane da su tog  dana na stadionu Ernst Happel u Beču bili dobri uvjeti za igru, da zadnjih pet sekundi  produžetka u šesnaestercu hrvatske reprezentacije nije bilo velike gužve, da je vidljivost bila dobra i da su svi primijetili kako Turci hitaju prema golu Pletikose i da kao iskusni, dugogodišnji nogometaši ni u kom slučaju nisu dovodili u pitanje činjenicu da bi se sa nekima od njih mogli mimoići, a upravo nedostatak njihove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 12 do 15 metara od gola, daje u prilog činjenici da je cijela momčad na kratko ostala bez svijesti.

A kada su ponovo postali svjesni bilo je već 1:1. Trener Slaven Bilić, neposredni svjedok događaja, ustao je s klupe, ušao u teren i protresao im ramena. Nakon toga oni su nekako usporeno, neprirodno, podizali glavu. Pokreti su im bili neuobičajeno, dosta usporeni.

Još ošamućeni od pretrpljenog šoka nisu imali više koncentracije prilikom izvođenja udaraca s bijele točke. Modrić i Rakitić promašili su vrata, a turski golman Rustu Recber obranio je udarac Petriću, koji si je neposredno prije zaleta na loptu još mjerio puls. 

Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjena taktička pogreška, kako je igračima i Slavenu Biliću bilo stavljano na teret. S obzirom na tu činjenicu, sud je donio oslobađajuću presudu.

POUKA

Medicina je spora, ali dostižna.

Kolumna priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva