Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Poljoprivreda

Pšenicu ne prodaju - već predaju zbog duga!

  Ivana Barišić/Agroklub           17.07.2015.         1122 pogleda
Pšenicu ne prodaju - već predaju zbog duga!

"Sijat ćemo ono što se od nas traži, ali želimo cijenu koja jamči isplativost proizvodnje!", jasno poručuje Antun Laslo, predsjednik Udruge obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život. Predlažu zbog toga i sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, sjemenara i otkupljivača na kojem bi se definirale potrebe i najbolji sortimenti jer će ove godine, kažu iz Života, 70% pšenice završiti kao stočna - prema novom Kodeksu o otkupu žitarica i uljarica, iako se takva, sa hektolitrom iznad 74, lani koristila za ljudsku prehranu. Od Kodeksa koji ih je doveo pred gotov čin, se ograđuju, jer je donesen prošlog studenog, a u njegovoj izradi, napominju, nisu ni sudjelovali. Nepoznati su i uvjeti prema kojima će pšenica biti isplaćena - piše specijalizirani potal za poljoprivredu Agroklub.

"Kodeks je napravljen planski, na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i to je još jedna velika pljačka onih koji se bave proizvodnjom žitarica. Trebao se izraditi u kolovozu, pred sjetvu, kada se trebalo znati koji sortiment pšenice Hrvatskoj treba te se proizvođače uputiti na nju", dodao je Laslo.

Preprodaju pšenicu za veću cijenu?

Prema navodima poljoprivrednika Dražena Tonkovca iz Čepina, u Hrvatskoj ne postoji niti jedna tvrtka koja je ovlašteni baždaritelj instrumenata s kojima se mjeri količina proteina i glutena u sjemenu. "U Hrvatskoj ne postoji tržište pšenicom kada imate takvu situaciju", upozorava Miroslav Kovač, tajnik Udruge Život.

Domaće tržište pšenice smatraju neorganiziranim i načetim, a netočnim drže i navode kako njegovu cijenu formiraju tržišta u okruženju jer se trenutno u Europi za kilogram ove krušarice može dobiti 1,50 kuna, dok ju domaći farmeri predaju za 1,05 do 1,15 kn/kg. "Imamo čak i dojava kako silose s pšenicom prazne kamioni koji ju odvoze u nepoznatom pravcu. Mešetari su tu pšenicu preprodali, uzeli dobre novce, oštetili proizvođače, ali i potrošače jer izvozimo pšenicu, a uvozimo brašno, tjesteninu pa čak i kruh", ističe Laslo.

Samo prošle godine, iznijeli su podatak, iz Hrvatske je izvezeno 480.000 tona ove krušarice što smatraju ogromnom količinom koja kod nas nije samljevena, prerađena i distribuirana. "Seljaci pšenicu ne prodaju, nego predaju zbog duga", upozorava Kovač.

Problem otkupne cijene koja se ne zna ni nakon završetka žetve vuče se već godinama, a sve bi bilo jednostavno, kažu, kada bi se pridržavali europskih uredbi o regulaciji tržišta.

"Hrvatska ima instrumente koje joj je dala Europska unija čija smo članica, a naša Vlada i Ministarstvo trebalo bi se pridržavati onih insturmenata i načina prema kojima može intervenirati na ovako načetom i neorganiziranom tržištu pšenice, kao što je danas u Hrvatskoj", zaključuje Kovač.

U Hrvatskoj ne postoji tržište otkupa pšenice

Miroslav Kovač, tajnik udruge, iznio je i neslužbeni podatak kako je omjer proteina bio veći na poljima koja su zasijana tavanušom nego certificiranim sjemenom, a Zvonko Pipić, potpredsjednik Udruge, rekao je kako su se poljoprivrednici u ovakvoj situaciji potpuno predali pa ni za prosvjede više nemaju snage. Nitko ne stoji iza njih, prepušteni su sami sebi.

Naglašavaju kako u Hrvatskoj više ne postoji tržište otkupa pšenice, dio otkupljivača pšenicu uzima prema starom, a dio prema novom pravilniku. "Ne postoje partneri, ugovorni odnosi, burza - kod nas jači kvači. Ucjenama dolaze do sirovine i dalje se sa pšenicom manipulira prema volji otkupljivača."

Više na portalu Agroklub

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda