Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virkas

Prvi vikend Virkasa: Jubileji virovitikih glumačkih prvaka, premijera Ubua, paprikaš u lovačkoj kući i karta više za Exit

  Goran Gazdek           15.02.2016.         1959 pogleda
Prvi vikend Virkasa: Jubileji virovitikih glumačkih prvaka, premijera Ubua, paprikaš u lovačkoj kući i karta više za Exit

Prvi vikend 12. virovitičkih kazališnih susreta donio nam je, po običaju, domaću premijeru s dvije izvedbe (petak i subota) predstavu Kralj Ubu, Alfreda Jarrya u režije Same M. Strelca i predstavu Teatra Exit Crveno, dvostrukog oskarovca Johana Logana u režiji Matka Raguža. Na otvaraje Virkasa i ove je godine došao kazalšni svijet iz gotovo cijele Hrvatske - Osijeka, Koprivnice, Varaždina, Zagreba, Zadra, Šibenika i mnogih drugih gradova. Svi su iskoristili priliku čestitati okrugle godišnjice rada prvacima virovitičkog kazališta - Blanki Bart, Drašku Zidaru i Miji Pavelku.

O premijernoj predstavi Kralj Ubu imali ste prilike čitati na našem portalu u tekstovima Strahovlada Ubuja, urota Guznyaka, pobuna Mylosasa, U Viroviticu me dovodi Miran Hajoš sa svojim ludim idejama i Stvarnost luđa od ludosti.  Virovitička publika je po prvi puta mogla pratiti tijek nastajanja predstave na Facebook profilu Ubu VT na kojemu su i sami, u vrijeme izvedbe, mogli postaviti fotografiju s premijere ili bilo što napisati, na primjer da im ne sviđa ili da je predsrava sranje. Facebook stranica prikazivala se cijele vrijeme na pozornici, i taj poziv na interakciju će biti nešto po čemu će se pamtiti ova premijera i 12.Virkas.

I ove godine tražila se karta više za predstavu Teatra Exit - kao i svih proteklih godina dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Sjetimo se samo nekih predstava ovoga kazališta u kojima smo na Virkasu do sada uživali - Kako misliš mene nema, Kauboji, Njuške, Shakespeare na Exit, Balon, Kreket, Izložak br. 49, Sutra (ni)je novi dan...

Glumac Filip Križan koji u predstavi Crveno igra mlađeg slikara drugi puta je na Virkasu. Prvi puta gostovao je s Njuškama 2014. godine i sjeća se vrlo rado tog nastupa . "U Virovitici smo čak i spavali i odlično se proveli. Bitno da u gradovima poput Virovitice postoje ovakvi festivali kako ljudi glumce ne bi gledali samo na televiziji", rekao nam je nakon predstave i naglasio kako je publika opet bila fenomenalna.

O svojoj ulozi u predstavi Crveno kaže: "To je prekrasan tekst. Nemaš puno puta prilike igrati takve uloga, dobiti tekst koji ti je tako blizak, možda samo par puta u životu. Putem nje možeš promišljati i o svemu ostalom što radiš i izraziti svoju osobnost u registru koji je najfiniji".

Komad je vrlo tražen, igra se na pozornicama širom svijeta u najvećim centrima kazališne umjetnosti, a Teatar Exit je dobio prava na samo trideset izvedbi pa igraju na kapaljku - polovicu u Zagrebu, polovicu u ostatku Hrvatske. Virovitica, eto, ima privilegij što je veliko priznanje organizatorima, ali i nagrada ovdašnjoj kazališnoj publici.

Siniša Popović u Crvenom igra starijeg slikara. "Veselili smo se radeći ovaj tekst, zaista je dobar i univerzalan. Govori o slikarstvu, ali se da primijeniti na umjetnost pa i društvo općenito. Mlađi umjetnik želi srušiti sve što je starije, a stariji mladog tjera na promišljenost i posvećenost, na nešto što danas temeljno fali. Predstava je zahtjevna jer traži i neko znanje o slikarstvu", izjavio je Popović portalu Virovitica.net.

Nekoliko je puta bio u Virovitici, ali s različitim kazalištima. "Jako sam sretan što sam opet u Virovitici. Uvijek mi je drago doći i vidjeti prijatelje i glumce s kojima sam radio. Bez ikakvog lažnog laskanja - ovdje je prekrasno. Publika je navikla na kazalište i to se jako osjeti".

Već tradicionalno, after party održan je u Hotelu Šulentić, a dan poslije, u subotu domaćin gostima bila je Općina Suhopolje koja im je u Lovačkoj kući u Gaćištu priredila lovačke specijalitete na slavonski način. Odličan paprikaš kuhao je sam načelnik općine Marijan Brlek zaželjevši svim sudionicima festivala ugodan boravak u Virovitičko-podravskoj županiji u narednih mjesec dana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas