Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Prvi rođendan Hrvatskog powerlifting saveza

  Hrvatski powerlifting savez           25.06.2013.         2312 pogleda
Prvi rođendan Hrvatskog powerlifting saveza

Godina 2012. bila je godina institucionalnog rođenja powerliftinga u Hrvatskoj. Iako su pojedini entuzijasti odlazili na natjecanja i prije, te i sami organizirali razna natjecanja, ipak powerlifting u Hrvatskoj doživljava potpuni uzlet i rast tek nakon službenog osnutka Hrvatskog powerlifting saveza. A 26. lipnja 2012. održana je Osnivačka skupština Hrvatskog powerlifting saveza u Virovitici, a dan poslije ostvareni su pravni okviri za djelovanje upisom u nadležni Registar državne uprave.

Jedan članak, jedan osvrt povodom godišnjice osnutka HPLS-a bio bi premali da se njime obuhvati cjelokupna povijest powerliftinga u Hrvatskoj, i spomenu sva imena koja su dovela do inicijative za postojanjem nacionalnog saveza ovog sporta. Spomenut ćemo samo da su se hrvatski građani bavili ovim sportom i u bivšoj državi te da se povijest ovoga sporta može protegnuti sve do 1967. godine od kada je u sklopu Dizačkog saveza tadašnje države djelovao i odsjek za ovaj sport. Početkom ovog stoljeća ponovo se rađa zanimanje za powerlifting i pojedini natjecatelji nastupaju i na međunarodnim natjecanjima, individualno, vođeni ljubavlju za ovaj sport ostvarujući odlične rezultate. U razdoblju od 2010.-2012. održavaju se i prva natjecanja u Hrvatskoj, u Zagrebu i Virovitici.

U svibnju 2012. godine delegacija, reprezentacija Hrvatske u powerliftingu prvi puta odlazi organizirano i zajednički na Europsko prvenstvo GPC federacije u Sloveniju. Iako još savez nije bio službeno osnovan ovo natjecanje se može smatrati prvim neslužbenim nastupom Hrvatske na međunarodnoj sceni. I baš na tom natjecanju, u zajedničkom druženju pokrenuta je ideja o osnivanju nacionalnog saveza powerlifting sporta.

Osnivačka skupština održana je 26.06.2012. u Virovitici. Hrvatski powerlifing savez osnovali su predstavnici tri kluba: Spartaka iz Virovitice, Sparte iz Pitomače te Međimurja iz Svetog Križa. Dan kasnije, 27.06. stečeni su pravni uvjeti za početak djelovanja Hrvatskog powerlifting saveza, a kao prvi predsjednik izabran je Danijel Škopec.

Prvo službeno natjecanje pod okriljem Saveza bilo je u osmom mjesecu prošle godine u Virovitici, prvi puta je bilo i posebno natjecanje u bench pressu. U rujnu se odlazi na Svjetsko prvenstvo GPC federacije u Slovačku s kojeg se naši reprezentativci vraćaju s medaljama oko vrata.

Hrvatski powerlifting savez pridao je veliki značaj marketingu i popularizaciji ovog sporta u zemlji te se ubrzo rađaju novi klubovi. Slijedeće natjecanje bilo je bench press natjecanje u Bjelovaru, u listopadu prošle godine koje uz natjecanje u Virovitici postaje tradicionalno natjecanje.

Krajem godine pozvani smo i  na svečani prijem u Ured Predsjednika Republike Hrvatske na kojem nam je Predsjednik Ivo Josipović čestitao na uspjesima i ohrabrio za daljnje korake.

Prvo državno prvenstvo u powerliftingu i bench pressu održano je 09. i 10. veljače ove godine u Svetom Martinu na Muri i okupilo je rekordan broj natjecatelja na ovim prostorima, 92 natjecatelja. Održano je i prvo klubsko prvenstvo.

Na sjednici Skupštine u Savez su primljeni novi klubovi, te se tada brojnost povećala na ukupno deset klubova.

Slijedi regionalno natjecanje u Sloveniji, u Tržiču, te Europsko prvenstvo u Srbiji u svibnju ove godine s kojeg se reprezentacija vraća kao druga u bench pressu i treća u powerliftingu, s rekordnim brojem medalja, ukupno 18, 10 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane medalje. Nastupilo je ukupno 15 naših natjecatelja.

Godinu dana je brzo prošlo. Koji su daljnji planovi HPLS-a. Prije svega usklađenje djelovanja s odredbama Hrvatskog olimpijskog odbora i potvrdu članstva u krovnoj instituciji hrvatskog sporta. Djelovanje u ovom smjeru je nužno kako bi i powerlifteri stekli prava kao i svi drugi sportaši. Shodno tome, HPLS je aplicirao i za članstvo u Međunarodnoj powerlifting federaciji - IPF, te svoja pravila i djelovanja prilagođuje pravilima IPF-a.

Hrvatski powerlifting definitivno ima budućnost i potencijal. Savez veliki značaj pridaje mladima i rastu popularnosti powerliftinga u toj populaciji. Kao plod tog djelovanja pojavljuje se sve veći broj mladih natjecatelja iz čije baze se generiraju vrsni natjecatelji.

U ovom osvrtu spomenut ćemo nade powerliftinga u Hrvatskoj, kao priznanje dosadašnjim rezultatima ali i kao obvezu i podstrek da nastave još žešće s treninzima: Nikolina Korolija, Danijel Parac, Gabriel Tkalčić, Tomislav Horvatek, Mirko Baić, Hrvoje Sirovec, Darko Božak, Luka Kovač, Željko Biondić,Milan Treskavica.

 Danas Hrvatski powerlifting savez ima 10 klubova, punopravnih članova: Spartak Virovitica, Sparta Pitomača, Međimurje Sveti Križ, Gmax Gradec, Titan Zagreb, Srele Brutal Team Oroslavlje, Ironman Bjelovar, Ultimate Đurđevac, Vukovar i Osijek a još šest klubova je u postupku prijema te će na slijedećoj sjednici Skupštine biti primljeni u punopravno članstvo: Pyramid Rijeka, theGym Vrbovec, Of Samobor, Body Art Požega, Hulk Split i Omladinac Negoslavci.

Nadamo se da će u slijedećem razdoblju i sponzori naći sluha kako bi powerlifting imao oslonac za još veće uspjehe i kako bi se uvrstio u obitelj trofejnih hrvatskih sportova. A ovom zgodom HPLS se zahvaljuje svim dosadašnjim sponzorima, prije svega lokalnim sredinama koje su omogućile kako uspjehe svojih sugrađana tako i kolektivni uspjeh reprezentacije.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti