Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Politika

Prve naznake ukidanja pruge Virovitica-Osijek još 2006. godine

        23.07.2012.         3351 pogleda
Prve naznake ukidanja pruge Virovitica-Osijek još 2006. godine

Prve naznake ukidanja pruge Virovitica - Osijek donesene su još 2006. godine!  Tada su Odlukom o razvrstavanju pruga jasno propisani kriteriji za taj posao, a čini se kako su Osijek i Virovitica ostali grubo zakinuti.  Kao međunarodne pruge tada nisu razvrstane dionice Koprivnica - Osijek koja spaja dva međunarodna koridora - 5B i 5C. Također, bez te kategorizacije ostala je i dionica Vinkovci - Osijek, iako također spaja dva međunarodna koridora - 10 i 5C. Naposljetku, tako je regionalnom ostala i dionica Nemetin - Osijek, iako spaja međunarodnu riječnu luku s čvorištem Osijek.

O tome smo na ovom portalu pisali u ožujku 2006. godine

Virovitičke pruge nerentabilne, prijeti im zatvaranje

A prošle godine objavili smo priču o toj pruzi u dva nastavka.

Od Podravske magistrale do lokalne pruge 1

Od Podravske magistrale do lokalne pruge 2

Osim bijednog pokušaja duhovitosti i odapetih strjelica, vidimo iz piloženog materijala, na sasvim krivu adresu, na noge su odmah ustali željezničari okupljeni u Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica.

„Kako netko može i na osnovi kojih izvora poslati tako opasne informacije? Otkud nekom uopće kredibilitet donositi ovakve odluke" - pita se Damir Vicković, glavni povjerenik SIHŽ Podružnica Osijek i dodaje: Ako bi se ostvarila izjava Darka Peričića, predsjednika Uprave HŽI, sjeverna Slavonija i dio sjeverne Podravine gube razvojnu i gospodarsku perspektivu jer je željeznica pokretač i izvor života nekog kraja.

„Čini se da zaboravljamo kako je Hrvatska pred vratima Europske unije u kojoj je željeznica temeljni oblik prijevoza u koju se u idućih 20-ak godina namjeravaju investirati znatna financijska sredstva kako bi se do 2030. godine ostvario očekivani udjel veći od 60 posto svih prijevoza - upozorava Vicković u Glasu Slavonije.

Možda je u ovakvom razvoju situacije, navodi Glas Slavonije,  manji problem što bi bez posla ostalo približno 130 ljudi koji su zaduženi za održavanje infrastrukture na toj dionici, no čini se kako netko nije vodio račun o tome kolika bi se šteta mogla nanijeti gospodarstvu.

Bez izravne željezničke veze ostali bi tako Kombinat Belišće i belišćanske izvozno orijentirane tvrtke, našički Nexe pa i virovitički Viro, kao neka od najzvučnijih imena. Ali ukidanje ove pruge koja je ujedno i paralelni pomoćni pravac željezničkog koridora 10 u konačnici bi moglo dovesti do teškoća u poslovanju sestrinske HŽ-ove tvrtke Cargo koja ovdje ubire novac od tranzita međunarodnog prijevoza roba - zaključuje Glas Slavonije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

vezni100
24.7.2012. 13:16
Plasirati takvu informaciju u javnost a sa tako visoke pozicije ravno je lakrdiji i totalnoj neozbiljnosti gosp. direktora HŽ Infrastrukture. Bio bi red da se isti u najmanju ruku ispriča, a također bi se mogla i razmotriti mogućnost o njegovoj ostavci kad se još uzme u obzir i njegov prijedlog o povećanju plaće u HŽ Infrastrukturi. Resorni ministar također treba se ispričati javnosti, i uputiti javni demantij i to u svim dnevnicima na svim televizijama. Posebno građanima koji žive na ovom području i koje je ta loša vijest o zatvaranju pruge na spomenutoj dionici jako pogodila.
radioton
24.7.2012. 12:11

www. Osijek 031


Posljednjih dana neki tiskani i elektronički mediji te pojedini portali objavili su konfuznu vijest da će Hrvatske željeznice ukinuti promet na pruzi Virovitica – Osijek.

U dopisu Ureda Uprave korporativne komunikacije HŽ holdinga iz Zagreba stoji kako spomenuta informacija nije točna i nema uporište niti u jednom dokumentu HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza. U prijedlogu voznog reda 2012/2013. koji stupa na snagu početkom prosinca broj putničkih vlakova na dionici pruge između Virovitice i Osijeka neznatno se mijenja u odnosu na aktualni vozni red.

Ukida se putnički vlak na relaciji Našice Grad – Osijek (broj 6077) koji je vozio samo blagdanom i nedjeljom, a dva vlaka na istoj relaciji (vlakovi broj 6071 i 6076) mijenjaju kalendar vožnje i vozit će svaki dan, osim nedjelje.
Dakle, ukidanje jednog vlaka i ukidanje nedjeljne vožnje još dva vlaka nikako ne znači ukidanje prometa na pruzi Virovitica – Osijek.

Ispričavamo se svim našim korisnicima koji su ostali zatečeni i iznenađeni plasiranjem ovakve netočne informacije stoji u dopisu kojeg potpisuje šefica Korporativnih komunikacija HŽ holdinga Mihaela Tomurad Sušac.Ispada da su pojedinci komunicirali na engleskom jeziku a da je prevodila jaca??????


Još iz kategorije Politika