Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Antifašizam

Prve antifašističke akcije u Virovitici i okolici

        22.06.2016.         1601 pogleda
Prve antifašističke akcije u Virovitici i okolici

Tijekom Drugog svjetskog rata na području Virovitice i okolice bilo je vrlo mnogo oružanih sukoba, akcija i diverzija na objektima vojnog i drugog značaj. U početku sukobi su bili rjeđi i manji, a kasnije češći i veći. Od početka ustanka 1941. do proljeća 1942. godine jedinice Narodno oslobodilačke vojske nisu izvodile akcije. Neprijatelj je u to doba bio jak, i izgledi za uspjeh bili su minimalni. Osim toga, prve partizanske jedinice koje su formirane 1941. godine na Papuku i Bilogori bile su brojno slabe, ne osobito naoružane i bez ikakvog borbenog iskustva pa se nisu upuštali u akcije koje bi im mogle više štetiti nego koristiti.

Na perifernim dijelovima općine Virovitica, na Bilogori i Papuku, ipak je bilo oružanih akcija. Izvodile su ih antifašističke grupe koje, u to doba, nisu bile u pod rukovodstvom Komunističke partije. Tako je u srpnju 1941. godine Bilogorska antifašistička oružana grupa izvela manju akciju u šumi Uskočkoj kod Jasenaša. U rujnu i listopadu 1941. godine sukobili su se, kod Stare Krivaje u dva navrata, antifašistička oružana grupa iz Lisčina sa ustašama iz Virovitice.

Početkom 1942. godine obje grupe priključile su se Prvom slavonskom Narodno-oslobodilačkom partizanskom odredu -bataljunu, i djelovala je pod rukovodstvom Komunističke partije. Od proljeća 1942. godine otpočele su operirati na širem području virovitičke općine.

Prvu veću i značajniju akciju na virovitičkom području izvela je Bilogorska partizanska četa u noći 9. na 10. svibnja 1942. godine na željezničkoj stanici u Špišić Bukovici. Razoružala je stražu i demolirala zgradu stanice. Druga akcija izvedena je u noći sa 23. na 24. svibnja na virovitičkom vojnom strelištu kad aje četa razoružala i zarobila domobransku stražu - zaplijenila je puškomitraljez, 12 pušaka i ostalu opremu.

U lipnju i srpnju iste godine izvedeno je više diverzija na željezničkim, cestovnim i telefonskim komunikacijama kada je zarobljeno nešto ustaša i oružja, a 9. kolovoza napadnuto je i razoružano 22. domobranska stražara koji su za vojne potrebe osiguravali vršidbu u Trapinskoj. U noći 13. kolovoza partizani su na stanici u Vukosavljevici dočekali putnički vlak iz Zagreba i uhapsili osam ustaša-čarkara,, žandare koje su pratile vlak, jednog njemačkog natporučnika, jednog visokog civilnog funkcionara iz Osijeka, nešto oružja i druge opreme.

Poslije ovih akcija 28. ustaška satnija iz Virovitice u bilogorskim selima južno od Špišić Bukovice i Vukosavljevice organizirala je dvodnevnu ofanzivu, ali bez uspjeha jer se Bilogorska partizanska četa pravodobno povukla. Za odmazdu ustaše su uhapsile 80 taoca, muškaraca iz Cremušine i Sibenika, i nešto kasnije, većinu pogubila.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AntifašizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.