Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Antifašizam

Prve antifašističke akcije u Virovitici i okolici

        22.06.2016.         1669 pogleda
Prve antifašističke akcije u Virovitici i okolici

Tijekom Drugog svjetskog rata na području Virovitice i okolice bilo je vrlo mnogo oružanih sukoba, akcija i diverzija na objektima vojnog i drugog značaj. U početku sukobi su bili rjeđi i manji, a kasnije češći i veći. Od početka ustanka 1941. do proljeća 1942. godine jedinice Narodno oslobodilačke vojske nisu izvodile akcije. Neprijatelj je u to doba bio jak, i izgledi za uspjeh bili su minimalni. Osim toga, prve partizanske jedinice koje su formirane 1941. godine na Papuku i Bilogori bile su brojno slabe, ne osobito naoružane i bez ikakvog borbenog iskustva pa se nisu upuštali u akcije koje bi im mogle više štetiti nego koristiti.

Na perifernim dijelovima općine Virovitica, na Bilogori i Papuku, ipak je bilo oružanih akcija. Izvodile su ih antifašističke grupe koje, u to doba, nisu bile u pod rukovodstvom Komunističke partije. Tako je u srpnju 1941. godine Bilogorska antifašistička oružana grupa izvela manju akciju u šumi Uskočkoj kod Jasenaša. U rujnu i listopadu 1941. godine sukobili su se, kod Stare Krivaje u dva navrata, antifašistička oružana grupa iz Lisčina sa ustašama iz Virovitice.

Početkom 1942. godine obje grupe priključile su se Prvom slavonskom Narodno-oslobodilačkom partizanskom odredu -bataljunu, i djelovala je pod rukovodstvom Komunističke partije. Od proljeća 1942. godine otpočele su operirati na širem području virovitičke općine.

Prvu veću i značajniju akciju na virovitičkom području izvela je Bilogorska partizanska četa u noći 9. na 10. svibnja 1942. godine na željezničkoj stanici u Špišić Bukovici. Razoružala je stražu i demolirala zgradu stanice. Druga akcija izvedena je u noći sa 23. na 24. svibnja na virovitičkom vojnom strelištu kad aje četa razoružala i zarobila domobransku stražu - zaplijenila je puškomitraljez, 12 pušaka i ostalu opremu.

U lipnju i srpnju iste godine izvedeno je više diverzija na željezničkim, cestovnim i telefonskim komunikacijama kada je zarobljeno nešto ustaša i oružja, a 9. kolovoza napadnuto je i razoružano 22. domobranska stražara koji su za vojne potrebe osiguravali vršidbu u Trapinskoj. U noći 13. kolovoza partizani su na stanici u Vukosavljevici dočekali putnički vlak iz Zagreba i uhapsili osam ustaša-čarkara,, žandare koje su pratile vlak, jednog njemačkog natporučnika, jednog visokog civilnog funkcionara iz Osijeka, nešto oružja i druge opreme.

Poslije ovih akcija 28. ustaška satnija iz Virovitice u bilogorskim selima južno od Špišić Bukovice i Vukosavljevice organizirala je dvodnevnu ofanzivu, ali bez uspjeha jer se Bilogorska partizanska četa pravodobno povukla. Za odmazdu ustaše su uhapsile 80 taoca, muškaraca iz Cremušine i Sibenika, i nešto kasnije, većinu pogubila.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam