Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Prva tableta za denga groznicu ima dobre rezultate

  Hina           21.10.2023.         1580 pogleda
Prva tableta za denga groznicu ima dobre rezultate

Čini se da tableta za tropsku bolest denga groznicu, koju je razvila tvrtka Johnson & Johnson, štiti od oblika virusa kod nekoliko pacijenata u malom ispitivanju na ljudima u Sjedinjenim Državama, prema podacima koje je tvrtka predstavila u petak, a prenijela agencija Reuters. Trenutačno ne postoji specifično liječenje za denga groznicu, koja predstavlja rastuću zdravstvenu prijetnju u svijetu, rekla je tvrtka prije predstavljanja podataka na godišnjem sastanku Američkog društva za tropsku medicinu i higijenu u Chicagu. "Prvi je to lijek koji je pokazao antivirusno djelovanje protiv denge", rekao je o lijeku Marnix Van Loock, koji nadzire istraživanje patogena za J&J-ov odjel Janssen.

U ispitivanjima na ljudima, znanstvenici namjerno izlažu zdrave dobrovoljce uzročniku kako bi testirali cjepivo ili liječenje ili bolje razumjeli bolest koju uzrokuju. Denga groznicu, često asimptomatsku, kod pacijenata sa simptomima obilježavaju jaki bolovi u zglobovima i grčevi. Bolest je dugo pošast u većem dijelu Azije i Latinske Amerike, uzrokujući milijune infekcija svake godine i desetke tisuća smrti, a vjerojatno će se širiti kako klimatske promjene čine sve više područja gostoljubivim za komarce koji ga šire, rekao je glavni znanstvenik Svjetske zdravstvene organizacije Jeremy Farrar ranije ovog mjeseca.

Prijenosnici denga groznice uglavnom su komarci iz roda Aedes aegypti i Aedes albopictus (tigrasti komarac) koji najčešće obitavaju u tropskim krajevima. Tigraski komarac udomaćio se u Sredozemlju, a u Hrvatskoj je registriran od 2004., prema podacima internetske stranice zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Prvi autohtoni slučajevi denga groznice u Hrvatskoj evidentirani su na Pelješcu 2010. U ispitivanju koje je proveo Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 10 dobrovoljaca dobilo je visoku dozu lijeka J&J pet dana prije nego što im je ubrizgana vrsta denge. Nastavili su uzimati lijek 21 dan nakon toga.

Kod 60 posto nije bilo mjerljivog virusa denga groznice u krvi nakon što su bili izloženi patogenu, kao ni znakova da je njihov imunosni sustav reagirao na infekciju virusom tijekom 85 dana praćenja. Pet osoba je bilo u placebo skupini, svi su zaraženi virusom te su svi imali mjerljiv virus prilikom testiranja. Sudionici ispitivanja primali su standardnu njegu od medicinskih stručnjaka gdje je to bilo potrebno, a korištena je oslabljena verzija virusa kako bi se smanjili simptomi. Pozitivni rani podaci podupiru nastavak ispitivanja lijeka za sprječavanje četiri različite vrste denga groznice u stvarnom okruženju gdje je bolest uobičajena, rekao je J&J.

Lijek djeluje tako da blokira djelovanje dva virusna proteina, sprječavajući virus da sam sebe kopira. Svi sudionici ispitivanja su ga dobro podnijeli, rekao je J&J. Ključno pitanje za budućnost bit će osiguravanje pristupa novom lijeku, ako bude djelovao u većem opsegu, u mnogim zemljama s niskim i srednjim dohotkom gdje je najpotrebniji, dodaje britanska novinska agencija.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje