Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Prva koordinacijska radna skupina za poticanje primjene Zakona o zaštiti životinja osnovana u Virovitičko-podravskoj županiji


  Aktualnosti           Prijatelji životinja           04.12.2017.         752 pogleda
Prva koordinacijska radna skupina za poticanje primjene Zakona o zaštiti životinja osnovana u Virovitičko-podravskoj županiji

Svi smo se radovali novom Zakonu o zaštiti životinja, koji je nedavno stupio na snagu, no kako ne bi ostao samo mrtvo slovo na papiru propisan je i niz odredbi koje u tome mogu pomoći. Jedna od njih je da županije moraju organizirati koordinacijske radne skupine koje će poticati primjenu propisa iz područja zaštite životinja, udomljavanje pasa iz skloništa, mikročipiranje, kastraciju i educirati o odgovornoj skrbi za životinje.

„Pozvali smo sve županije da koordinacijske radne skupine osnuju čim prije s obzirom na to da one mogu i trebaju pomoći provedbi Zakona o zaštiti životinja, kao i zbog odredbi koje su odmah stupile na snagu i rokova koji su kraći”, rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja koja je o tome informirala sve općine, gradove i županije. Istaknuo je da je što skorije osnivanje koordinacijskih radnih skupina važno i zbog provedbe kontrole obaveznog mikročipiranja pasa, za koji je rok već 30. lipnja 2018. godine.

Mjesec dana nakon stupanja Zakona na snagu već je osnovana prva koordinacijska radna skupina, i to u Virovitičko-podravskoj županiji. Koordinacijska radna skupina predlagat će mjere za smanjenje broja napuštenih životinja na njihovu području. Imenovana osoba odgovorna za dobrobit životinja je Predrag Mrmoš.

Koordinacijske radne skupine sastoje se od predstavnika jedinica lokalne i područne samouprave, skloništa za životinje, udruga za zaštitu životinja, komunalnih redara, policije, veterinarske inspekcije i drugih. Osnivanje tih radnih skupina odličan je i učinkovit alat koji obavezuje sve nadležne, a uključuje i sve druge koji mogu i žele pomoći, da sjednu za isti stol i naprave zajednički plan djelovanja, razmijene iskustva i surađuju u cilju smanjenja napuštanja životinja.

Uz već spomenute mjere kojima će utjecati na odgovorno postupanje svojih građana prema životinjama o kojima skrbe, zadaća koordinacijske radne skupine bit će i praćenje rada skloništa vezano za oglašavanje i udomljavanje životinja te unaprjeđenje zaštite životinja i rješavanje specifičnih problema u svojoj sredini.

Prijatelji životinja pozivaju sve jedinice regionalne samouprave da slijede primjer Virovitičko-podravske županije i što prije osnuju koordinacijske radne skupine. Novi Zakon o zaštiti životinja dao je zaista više nego dovoljno učinkovitih alata za borbu protiv neodgovornosti građana i sve jedinice lokalne i regionalne samouprave koje ih u potpunosti iskoriste neće imati problema s provedbom Zakona te će vrlo brzo doći do rezultata koji će dugoročno donijeti uštedu i dobrobit životinjama i cijeloj zajednici.

Novosti u Zakonu o zaštiti životinja i više informacija o rokovima za provedbu i prekršajnim odredbama mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: