Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Obrtništvo

Prva generacija dadilja završila program osposobljavanja

  jg           26.10.2009.         4515 pogleda
Prva generacija dadilja završila program osposobljavanja

Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije u organizaciji sa Pučkim otvorenim učilištem  Zagreb, ove je godine  pokrenula, uz ostale  programe osposobljavanja, novi program osposobljavanja odraslih osoba za zanimanje  - dadilja.  Nakon četveromjesečnog stručnog osposobljavanja , dvadeset i četiri polaznice  uspješno su prošlog četvrtka pred ispitnom komisijom  potvrdile usvojena znanja i vještine te stekle zvanje  - dadilja. 

Tijekom osposobljavanja polaznice su imale 250 sati teorije i 250 sati praktične nastave koju su obavljale u dječjim vrtićima na području Pitomače, Suhopolja i Virovitice.

Novostečeno zanimanje upisuje se u radnu knjižicu.

«Vodeća ideja ovog programa, kvalitetno je zbrinjavanje djece o kojima bi računa vodile pedagoški osposobljene osobe - dadilje, a samim tim i kraće vrijeme čekanja na upis u dječji vrtić, ali i briga o nezaposlenim osobama prijavljenim u Zavodu za zapošljavanje. Upravo zbog toga, interes za ovaj program pokazao je i Hrvatski Zavod za zapošljavanje - Područni ured Virovitica koji je financirao svih dvadeset četiri polaznika i pratio njihovo osposobljavanje. Posao dadilje je da čuva dijete u svojem domu ili u obitelji iz koje dijete dolazi. S obzirom da se istovremeno može brinuti o više djece, posao bi se svakako isplatio, a i mališani bi bili obasuti s više pažnje nego što je dobivaju u vrtićkom sustavu s velikim brojem korisnika.

Program osposobljavanja može pohađati osoba koja ima završenu srednju školu, navršenih 18 godina života, uspješan rezultat psihologijskog testiranja, kao i liječničko uvjerenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti za rad s djecom, rodni list (izvadak iz matične knjige rođenih) i domovnicu.

Ovaj program osposobljavanja nastavit će se ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih osoba. Više o ovom i drugim  programima Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, svi zainteresirani mogu pogledati na adresi naše web stranice - www.pou.hr »,  rekla nam je voditeljica programa profesorica Sonja Vrban, rukovoditelj odjela za osposobljavanje Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.U komisiji za provjeru znanja bili su Sanja Vrban, profesor,  Ljiljana Maljak, dipl.med. sestra i Franjo Petrić, stručni suradnik Obrtničke komore.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo