Banner
Barbarić ne odlazi zbog plinske afere nego zbog protupravne gradnje
Grbin: Smiješno je slušati premijera koji nam prodaje priču oko Barbarića
Plenković: U prosvjede seljaka se uključili pripadnici ekstremističke skupine
Pokrovac odgovorio Plenkoviću: Zapaljeno je 1756 iskaznica HDZ-a
SOIH: Uključivanje osoba s invaliditetom u donošenje odluka poprima partnerski odnos
Jutarnji list: Ruski bogataši vrte milijune preko tvrtke s Trešnjevke
Sa(n)jam knjige u Istri: Vera Mihajlović dobitnica Nagrade Doktor Ivo Borovečki

  Dossier: Štedno kreditna zadruga

Prpić: Hrvatsku je uništio lopovluk u Hrvata

        10.07.2009.         4105 pogleda
Prpić: Hrvatsku je uništio lopovluk u Hrvata

S obzirom da sam posljednjih dana javno prozvan od nekoliko čitatelja Virovitice  net-a, vezano uz temu virovitičkih štedno-kreditnih zadruga, osjećam dužnost da se još jednom očitujem o ovoj „velikoj pljački stoljeća"  koja nije počinjena od strane Huna i Avara ili ako krenemo u noviju povijest od „velikosrpskog agresora" i četnika.

Pljačka je nažalost počinjena od strane „naših", od Hrvata.Prisjećajući se te jeseni 2005,, ne mogu zaboraviti lica štediša virovitičkog kraja u prepunoj sportskoj dvorani Tehničke škole Virovitica, kada sam ih upozorio da nikada neće doći do svoga novca  dok ne shvate da nisu samo oni izgubili. Osim štediša, na drugoj strani dužnici su gubili svoje kuće. Neki od njih opravdano, no neki svakako protivno zakonu. Te riječi su kod mnogih štediša izazvali iznenađenje, sumnju pa ćak i gnjev. Naime, štedišama su bili „krivi" jedino i isključivo dužnici, koji nisu vraćali posuđeni novac štedno kreditnim zadrugama (ŠKZ i ZŠKZ). Tada je samo nekolicina ljudi imala tu „privilegiju" da počinje spoznavati pravu istinu o krahu virovitičkih štedno-kreditnih zadruga. Nekoliko mjeseci ranije, na srpanjskoj skupštini,  potpuno legalno je ono staro vodstvo „zadruga" smijenjeno od strane štediša (zadrugara), te je na taj način bilo moguće i fizički ući u prostorije ŠKZ i saznati tek jedan djelić svega što se u stvari dogodilo.

Potpuno svjestan činjenice da na Općinskom sudu u Virovitici traje sudski postupak u sporu između Hrvatske stranke pravne države i Ministarstva RH., iznosit ću samo one podatke koji su opće poznati i koji ni na koji način nisu bilo kakav oblik pritiska na Sud.

Dakle, nakon ulaska u prostorije ŠKZ-Virovitica (srpanj,2005.), nailazimo na praznu blagajnu, račun ŠKZ u blokadi te gotovo stotinu pravomoćnih presuda koje je ZŠKZ dobila u svoju korist, protiv dužnika. Vrijednost tih pravomoćnih (ovršnih) presuda, iznosila je nepunih 70.000.000,00 kuna.

Pregledom tih presuda uočavamo da su zatezne kamate, koje su se primjenjivale kod tužbi ZŠKZ prema dužnicima, enormno visoke. Negdje i 360%, a kod jedne ako se ne varam i 444%. Ne bih se začudio da se i u slučaju gosp.Nemčevića radi o primjeni ovakvih zateznih kamata. Važno je naglasiti da je u to vrijeme najviša dozvoljena zakonska zatezna kamata iznosila 30%. Ovu činjenicu svakako nisu mogli znati štediše. No netko tko je plaćen da provodi pozitivne zakone ove države, to je morao znati. A presude su donesene na Općinskom sudu u Virovitici.

O svim nepravilnostima u radu ŠKZ-Vtc., u roku od svega 48 sati od našeg ulaska u prostorije ŠKZ, obaviješten je glavni državni odvjetnik gospodin Bajić, Županijsko državni odvjetnik.

Općinsko državno .odvjetništvo.,  MUP RH. te Ministarstvo financija. Još nekoliko bitnih činjenica o ulogama Trgovačkog suda u Bjelovaru i Ministarstva financija. U siječnju 2001.godine, Ministarstvo fin. zbog raznih nepravilnosti u radu

Zanatsko-štedno kreditne zadruge donosi Rješenje kojim joj se oduzima pravo na rad. Osim toga, Ministarstvo financija nalaže da ZŠKZ u roku od 8 dana donese Odluku o pokretanju postupka likvidacije. Ništa od naloženog se nije dogodilo jer ZŠKZ i dalje nastavlja sa radom (prima štedne uloge), a Trgovački sud na zahtjev vodstva ZŠKZ krajem 2002. izdaje odobrenje za rad novoj zadruzi, Štedno-kreditna zadruzi (ŠKZ).Tek dvije godine kasnije (ožujak,2003), ZŠKZ odlazi u likvidaciju.

Svo to vrijeme, na istom mjestu (Masarykova 19), sa istim ljudima posluju dvije  „zadruge", a djelatnici Ministarstva financija (financijska policija, kasnije Odjel za nadzor) i dalje konstatiraju nepravilnost, i no ništa ne čine da nezakonit rad zadruga prekinu.

Konstatiraju čak i kupoprodaju pravomoćnih presuda  između ZŠKZ i ŠKZ, koje se ne mogu realizirati zbog Odluke Ustavnog suda od 1.travnja 2004.

Može li se ovdje govoriti o organiziranom kriminalu ? Ostavljam da sami prosudite.... Slijedom svih ovih činjenica, Hrvatska stranka pravne države  tužila je R.H. Ministarstvo financija zbog objektivne odgovornosti države za nastalu štetu. Sve ove navode potvrdila je na posljednjem ročištu (19.05.2009.)i D. Škiljić, sada već bivša (!!) djelatnica Odjela za nadzor, Ministarstva financija. Slijedi nam ročište  u rujnu. Što očekujemo? Pa svakako - pobjedu !! Jer „nije u šoldima sve"....Osjećaj da se i „mali Čovjek" može suprotstaviti Sustavu  koji parazitira na grbači građana, umjesto da služi svojim građanima, dobar je osjećaj. To vrijedi i za gosp.Nemčevića.

I Barack Obama je vrlo jasno poručio svojim državljanima : „Svi oni koji su upali u teškoće uslijed recesije (otkazi) i teško otplaćuju kredite, mogu računati na to da će im država reprogramirati (prolongirati) dugove." Međutim, naglasio je da se to ne odnosi na one koji su svjesno (s predumišljajem) ulazili u kredite, znajući da ih neće nikada vratiti. „Za njih nećemo imati milosti", rekao je Obama.

Mi, za sada nemamo Obamu. Imali smo tek velikog mistera Obmanu (Sanader).

I za sam kraj (jer je ŠKZ neiscrpno vrelo), ponoviti ću ono što sam rekao i 2005. u sportskoj dvorani Tehničke škole u Virovitici. Građani Hrvatske se moraju boriti za svoja prava i pravnu državu. Milost se ne nuđa. Svakako da smo zajedno jači.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru
14.7.2009. 14:50
Ne želim polemizirati tko i na koji način komunicira sa članstvom. Ja sam izrazio svoje mišljenje koje može biti od nekog prihvačeno od nekoga ne.
Internet je svakako medi budučnosti ali mi nažalost živimo uovoj turobnoj sadašnjosti gdje vam na obuku rada na računalu dolaze djeca od 18-25 godina.
No ja sam naglasio u komentaru da treba ići prema onih 50% birača koji ne izlaze na izbore. Vjerujte mi da ta spavauča populacija ne zna za internet.
Da ti budem iskrenXXII ja izlazim na ovaj portal jer mi je drago pročitati tekstove LJube Weissa, komentare Tomislava, Danka, Danice pa i vaše kad nisu predugi.Ono što ja ponekad komentiram nije djelo profesionalca pa i ne oćekujem da se sa tim kometarom moraju svi slagati. Idemo dalje pa kako tko zna.
xxll
14.7.2009. 13:50
"zato to prenesite do običnog malog čovjeka jer na ovaj portal vam izlazi možda 10% Virovitičana."
Zašto onda guru gubi vrijeme na ovom portalu sa svojim komentarima?
xxll
14.7.2009. 8:24
"zato to prenesite do običnog malog čovjeka jer na ovaj portal vam izlazi možda 10% Virovitičana."
GURU
Nemojte podcjenjivati moć medija, jer da su moćni zna i HDZ pa ih stoga kontrolira. Ako 10 % virovitičana čita ovaj portal, kada se pomnoži sa prosječno 4 člana obitelji, onda ispada da je to 40 %. Uzmemo u obzir da se još sa ovoga portala prića prenese na susjede, prijetelje, rodbinu.....
Sjetimo se da je prije 2-3 godine HDZ rasturao po svim portalima u VPŽ, a danas ga nigdje nema, onda je to veliki uspjeh.
Internet je budućnost.
guru
12.7.2009. 11:41
Svatko tko imalo kuži politiku svjestan je kamo vodi ova vlada na čelu HDZ-a.Gospodo promjena nema dok u narodu ne sazrije svijest da su promjene nužne. Upravo ovi komentari puno govore o sazrijevanju građana i nužnosti za promjenama. Prije godinu dana komentari na sličan tekst bili su u smislu (kamatari tako im i treba). Danas uglavnom svi shvačaju da je sustav taj koji generira lopove korupciju i kriminal. ZZZZ moj vam je savjet sve ovo što pišete je točno, zato to prenesite do običnog malog čovjeka jer na ovaj portal vam izlazi možda 10% Virovitičana. Osvjestit treba one apolitične koji ne izlaze na glasanje. Prpića i HSPD ne treba educirati , oni dobro znaju svoj put.Netko je spominjao zastaru postupka. Ne vjerujem u mogučnost zastare jer ona kreče od podnošenja tužbe. Promjene su sada već svakodnevne a vrijeme zastare je tek za 9 godina. Mislim da će za to vrijeme i današnja opozicija obnašati vlast. S obzirom da imaju sada pozitivan stav prema štedišama nadam se da će ostati tako i kad budu na vlasti. Bit će dovojno samo da ne zakoće proces koji je očito krenuo.
Budučnost stvaraju odlučni optimisti a toga ne nedostaje Prpiću i HSPD-u.
Vidjevši koliko su uspjeha napravili do sada ne bi se iznenadio da Prpičevu ekipu vidim kao nosioce vlasi u nekom narednom razdoblju. Neki nazovi veliki političari sad spominju treči put a HSPD- ga je stavio u svoj program još kod osnivanja stranke. To je dakle potvrda da ova stranka ima perspektivu, a to je i garancija da će štediše doći do kraja svog trnovitog puta. Od postanka svijeta uvijek je dobro izlazilo kao pobjednik nad zlom pa tako će i ovaj puta. Da nije tako svijeta već ne bi bilo.
tomislav
12.7.2009. 8:27
ZZZZ cijenim tvoje intelektulane napore da što više i bolje prodreš u nukleus političkog kriminala kod nas ali ova neka sudbonosna podjela, ukleta podjela na nomade i motičare ne koristi ničem, da je volje i da je snage već sutra bi taj Uskok radio i taj posao, saslušavao i bivše i sadašnje premjere za njihove afere.
Tu je Ladno pivo u pravu kad i nesvjestan koliko nam treba spominje termin EMPATIJA jer to je ono što nam nužno treba na svim nivoima, samosvijest svih zrelih građana kao korektiv i same vlade i svega što se u društvu poduzima. Socijalni radar negdje sam pročitao, javno mišljenje, korektiv i stav, a te plemenske podjele i ničemu korisne etikete treba zaboraviti.
Živjela empatija tj. solidarnost za pravdu i poštenje!
zzzz
12.7.2009. 8:10
SVAKAKO JE POĆELO I NA DRŽAVNOJ I LOKALNOJ RAZINI, JER LOVE IMA SVE MANJE????
ALI KAKO DA SE RJEŠI PROBLEM ŠTEDIŠA U VIROVITICI KADA OVA VLADA IMA PUNO VEĆIH PROBLEMA, A OVO ĆE VJERVATNO U ZASTARU????

Hrvatska politička kultura formirala se više na temeljima nomadsko-pljačkaškog, nego vrijednog zemljoradničkog, "motičarskog" načina života naših pradjedova..

Šef Uskoka Dinko Cvitan nije toliko znanstveno osviješten, pa ne drži predavanja o vrletnim putovima razvoja istražiteljsko-pandurske struke u Hrvata. Ali, i on drži neku vrstu javnog seminara u kojem kao svete postulate svoga zvanja navodi da se otvaraju sve istrage s utemeljenim indicijama.

Da pokrenemo istragu protiv predsjednika države ili premijera, samo zato da zadovoljimo frustriranu i nestrpljivu javnost?!

Cvitanu je nezamislivo da se Sanadera ispita barem trinaest minuta, ako ne trinaest sati, o aferama Brodosplit i kamioni

Za aferu Watergate Cvitan je sigurno čuo, ne mislimo ga ovdje omalovažavati i vrijeđati tako jeftinim insinuacijama, koje uostalom ne bi prošle ni kod prosječno obrazovanih pučkoškolaca. Ali, jesi li, Dinko, majke ti, čuo da je prije nekoliko godina tadašnji francuski premijer Dominique de Villepin punih trinaest sati, sve do u zoru, ispitivan zbog sumnje da je nezakonito poduzeo policijsku provjeru tadašnjeg ministra policije Nicolasa Sarkozyja (koji, doduše, ni sam nije neko cvijeće, pa je poslije kao predsjednik Francuske umalo i sam došao pod takvu istragu)?

Sabor - tvornica većinski izglasanih svinjarija i zvizdarija

Da nije tako, ne bi se njome umjesto, na inzistiranje desnog krila HDZ-a smijenjenog Fabera, bavila neka uškopljena saborska povjerenstva, pa na kraju i sam Sabor, ta tvornica većinski izglasanih svinjarija i zvizdarija. Najnovija, izašla s pogonske trake ovog tjedna, opet formulirana s desna (Hebrang) je da treba progoniti ne Rončevića, NEGO ONE koji su ga "GODINAMA KLEVETALI", što treba pamtiti kao dan velikog preokreta. Umjesto antikorupcijske kampanje, dobili smo korupcijsku antikampanju.
I TO BI SE TREBALA ZVATI PRAVNA DRŽAVA?????
kota 211
11.7.2009. 11:05
Nastavak : E, pa nije lijepo gđo. ANNA da tako javno prozivate GRADSKOG VJEĆNIKA HDZ-a za takve "rabote". Da li je moguće da to niste znali ? A toliko toga ste u mogućnosti saznati. Ili je to možda neki unutarpartijski obračun ?! ZAR JE POĆELO....??
kota 211
11.7.2009. 10:56
Mislim da su čelnici Srba u Hrvatskoj svjesni činjenice da im je Hrvatska domovina. Pitanje je jesu li te činjenice svjesni čelni ljudi u Hrvata ?! Jer kako objasniti toliki lopovluk u Hrvata ? Pozdrav ANNI ! Dugo je nije bilo. S obzirom da su mnogi primjetili da ANNA ZNA više od mnogih na ovom portalu (poznaje vrlo dobro unutarnji ustroj u virovitičkoj bolnici, terminima izgradnje brze ceste, propaloj "Virovitičanki", sve o Tomekovićevom "Plinu 7", ŠKZ,...), kao to da joj je promakla jedna mala "sitnica" koja se odnosi na nejzinu tvrdnju : "Neki su ćak u bankama kredite dizali da bi taj novac stavili kao štednju a s isplaćenim kamatama plaćali ratu kredita". E, pa nije lijepo gđo. ANNA da tako javno prozivate HDZ-a
zzzz
11.7.2009. 8:46
ALI I OVU????
Umjesto kazne Rončević dobio povišicu

BIVŠI ministar obrane Berislav Rončević izabran je za potpredsjednika saborskoga Odbora za obranu, a nova funkcija mu osigurava povišicu od 2300 kuna. Što ne bi bilo tako čudno da na jučerašnjem sastanku koordinacije MORH-a i MUP-a nije odlučeno da će se protiv Rončevića podići kaznena prijava.
Dok su čelnici MORH-a i MUP-a odlučili da će protiv Rončevića biti podignuta kaznena prijava zbog slučaja kamioni, Sabor ga je amnestirao od odgovornosti smatrajući da on spornom prodajom nije nanio štetu proračunu i da je nabava 39 kamiona provedena u skladu sa zakonom, što je bila ocjena i saborskog istražnog povjerenstva.
Na mjestu koje je RONČEVIĆU danas izglasano do sada je sjedio novoizabrani MINISTAR obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, TOMISLAV IVIĆ.
zzzz
11.7.2009. 8:40
A KAKO KOMETIRA HSDP OVU ČINJENICU U HRVATA?

Možeš maznuti ne jedan nego stotinu stanova, ali ako si Hrvat (Hrvatica) nema problema
Zato svatko kome je ostalo zrno razuma u glavi mora u ovome stati na stranu premijerke. Ne, naravno, argumentom tipa - nije vam ona, ljudi moji, Srpkinja - jer bi to bilo kukavno podilaženje umreženim fašistima. Nego argumentom da gospođa ima na savjesti nekoliko prljavština, od kojih je najveća da je uz Šuškovu pomoć uzurpirala stan oficira JNA i bacila na ulicu dvoje njegove malodobne djece i da joj zbog toga nikada nije, niti će, pala dlaka s glave. Sve dok nije otkriveno da je "Srpkinja", pa joj sada zbog toga skaču u oči čak i cyber-revolveraši koji se javljaju s adrese Dragovoljac.com, za koju se nikada nije čulo da su joj žrtve ovih masovnih deložacija prirasle srcu.
I onda dobiješ savršeno bistru sliku Hrvatske danas. Možeš maznuti ne jedan nego stotinu stanova, ali ako si Hrvat (Hrvatica) nema problema. Zabrundat će, istina, jedan dio javnosti, ali će cyberfašisti, koji inače probiše uši svakodnevnom galamom, biti tihi kao bubice
zzzz
11.7.2009. 8:24
tarik
"Znali su sudci šta i kako presuđuju jer u njihovo ime drugi su KUPOVALI te iste stanove po ZAVRŠENOM ovršnom postupku. Jadno.....
Ako Ga ima najebali su."

To je jedina istina. Ali zašto se gosp. Prpić ne obrati našem virovitičanu za pomoć;

Ivan Turudić bit će predsjednik Uskočkog odjela

Predsjednik Uskočkog odjela bit će, kako doznajemo u Ministarstvu, sudac Ivan Turudić, koji je vodio suđenje za otmicu sina Vladimira Zagorca i koji je za to djelo osudio Hrvoja Petrača na šest godina zatvora. Šef istražnog odjela za predmete iz nadležnosti USKOK-a bit će Ratko Šćekić, koji je predsjedao sudskim vijećem u slučaju tzv. zločinačke organizacije.

Ostali raspravni suci Županijskog suda radit će na ostalim predmetima i neće moći voditi rasprave u USKOK-ovim slučajevima. Spomenuti "uskočki" suci također će rješavati žalbe na presude Općinskog kaznenog suda donesene u predmetima USKOK-a te žalbe na pojedine procesne odluke kao Vijeća drugog stupnja.


tomislav
11.7.2009. 3:53
Uz Markov koment trebalo bi kao ilistraciju staviti sliku Hrvatska nad ponorima, mislim da je to rad vlahe bukovca pa da ugođaj tragike bude potpun. Koja insipracije za tragično, i odvela je komentatora od realizma. Nešto kao igrale se delije na sred zemlje hrvatske. Sve same drakule.
tomislav
11.7.2009. 3:38
To u boj za narod je ipak malo naivno jer sve se plaća pa će se i taj boj platiti da se ne varamo. Ako je ovo pak samo vježbaliste poštenja i dmokracije pitanje je koliko dugo će pravednik g. Prpić podnositi narod hipokritički svoj koji za njega glasuje ali još visše za pobjednike izbora koji mu zapravo sude.
Sutci i sutkinje suduju (pa nekad malo i luduju) i zbog prirode svojega posla upleteni su u sudovanje jer nema konkurentskih sudova a što bi bilo dobro da ima. A ako je jedna sutkinja rekla da su neki kolege zloupotrijebili svoj položaj pitanje je kakva je to onda osoba koja kao časni sudac uopće se upušta i takve komentare kad znamo da sud sebe brani obrazloženjem svoje odluke i biva kontroliran od strane višeg i najvišeg suda. Pa ne radi se valjda o zavjeri takvog obima da sav sudski sustav ide protiv članova te zadruge. Šta su oni neki narodni ne prijatelji il slično da zaslužuju takvu pažnju.
Danica
10.7.2009. 23:49
Da, čula sam od jedne sutkinje da su njeni kolege uplateni u slučaj prevarenih štediša, odnosno da su za jeftine pare riješili stambeni problem! Dakle, presudili sebi u korist!Hoćemo li ikada saznati njihova imena, i dobiti odgovor da li i dalje sude???Siniša molim, objasni!
Prpiću, ui dalje u boj u boj za narod svoj!
tarik
10.7.2009. 21:38
Znali su sudci šta i kako presuđuju jer u njihovo ime drugi su kupovali te iste stanove po završenom ovršnom postupku. Jadno.....
Ako Ga ima najebali su.
guru
10.7.2009. 21:21
Tomislave znam o čemu pišeš. To su bili financiski inžinjeringi koji su također bili blagoslovljeni od HDZ-a.
Za razliku od njih štedno kreditne zadruge su poslovale unazad 100 godina. Osnivali su ih zanatlije još prije drugog svjetskog rata. Nadživele su Paveliča i Tita ali ih je HDZ uspio sve srediti.
Anna kako to da je policija izbacivala vjerovnike iz prostorija štedne a Jerešičima dozvoljavali mutne rabote.?Što je poduzeto protiv sudaca i sutkinja koji su bili upleteni u namirenje svojih obitelji?
Što je sa onim sucima koji su presuđivali kamatu od 330 %?
Zašto je kod nekih dužnika provedena ovrha na kuće i stanove a drugima se nije sjelo ni na plaču?
Sve je to moguće samo u lopovskoj državi gdje HDZ osnuje saborsko povjerenstvo i lopova proglašava uglednim i časnim građanom a onaj tko ukaže na lopovluk umalo da ne bude zatvoren.
Hvala bogu da dolazi kraj jednom takvom režimu.
Znakovito je da od svih komentara jedino Anna krivi štediše. Možda se i sama omrsila tuđim parama pa je za nju najbolje da sve ostane pod tepihom. Ipak pravda je spora ali dostižna i ja u nju vjerujem.
tomislav
10.7.2009. 17:46
Bravo Ladno pivo jer sve je to dobro namočeno hipokrizijom!
tomislav
10.7.2009. 17:42
Evo da sjetih se tih 91, 92 u Zagrebu sam i ja napravio mali eksperiment kad mi je plaća u firmi buila oko 40 dm, pa sam uložio tisuću dm kod neke vrlo poznate financijerke GJUGE i tri mjeseca za redom primao kamatu od 30 posto mjesečno i tako ukupno podigao 900 dm ali avaj nakon toga nestade gjuge negdje put političkih ruta, nestade moje glavnice te ukupni gubitak 100 dm za životnu lekciju.
mastermind
10.7.2009. 17:18
Anna dobar dio tih štediša su umirovljenici kao moji djed i baka, koji su oročili svojih 5000 € s kojima su si mislili napraviti spomenik na groblju! Mogli su oni te novce staviti i doma u čarapu, al s obzirom da djed ima mirovinu 1100 kn, a baka 600, dobro im je došla svaka kuna...a mislili smo da su prošla vremena kao u 90-ima kad su vlasnici zadruga nestajali preko noći s lovom, al očito da smo se prevarili! Svaka čast gosp. Prpiću što je uspio pokrenuti cijelu tu priču sa štedišama, strankom, suđenjem! Samo naprijed!
ladno pivo
10.7.2009. 15:55
Možda su i za to krivi Istočni susjedi?, ili komunjare. Pa Neron je pobio kršćane zbog sličnih situacija...
ernest
10.7.2009. 14:35
Rekli bi novinari "bando lopovska" u stvari tako i je. Od sada (kao novinar) posebno ću se baviti ovim slučajem. Zašto ? iz razloga što su moji roditelji i suprizina rodbina također ostavili kod Jerešića na desetka tisuća eura. Isto tako (istovremeno) Jerešič je žario i palio sa pljenidbama kuća i stanova. Znam, neki komentiraju da su ljudi dali svjesno novac na štedlnju što je i toćno, no međutim stvar je u kamati koja je bezobrazno visoka. Po kojoj osnovi i kriterijima ? Po kojem to zakonu ? Jasno da je bilo i ima elemenata da je država dala svemu tome blagoslov ali kako se stvari istjeruju na čistac naravno da je potrebno riješiti i ovaj slučaj u korist oštečenih.
Interesantna je činjenica kako je naša pravna država brza u rješavanju ovrha kada je u pitanju mali čovjek, jako je brza i ekspeditivna i kada treba pljeniti tada se može odmah pljeniti imovina i sva primanja a kada je slučaj kod "Bande lopovske" tada državni aparat i pravosuđe zakaže. To je jako interesantno. Veselim se danu kada će cijela ova drama biti riješena, a da će ljudi koji su mukotrpno sticali svoj novac dobiti ga natrag. jer kod Jerešićevih se fala bogu ima što pljeniti.
Poštovani gospodine Prpić znajte da imate svesrdu pomoć javnosti kao i nas medija u riješavanju ovog problema i vjerujemo da će nakon devetog mjeseca biti sve riješeno.
Čujemo se i vidimo.
guru
10.7.2009. 13:34
Ana vjerojatno si i ti ostala bez kuće ili si bila jamac kad si tako ogorčena. Poanta Prpićevog članka je ukazati na sustav koji u Hrvatskoj ne funcionira.
Pokušat ću i ja protupitanjem. Tko je ovu zemlju doveo u bankrot? Ja nisam na prošlim izborima glasao za HDZ a ipak će moji unuci vračati dugove nepromišljenosti Ive Smradera i HDZ-a. Ja sam stvarao poduzeče na ledini a HDZ ga prodao sumnjivu tajkunu.
LJudi su ginuli za poštenu i pravednu Hrvatsku a danas imaju prezaduženu zemlju sa prebogatim pojedincima (bogatstvo kriminalna porijekla).
LJudi glasali za nositelja liste Ivu Smradera a vlast provodi Jadranka. Opet prevara.
Kakova je razlika biti lopov ili podržavati lopova.
Kruška mora sazrijeti da bi pala sa stabla pa tako i narod da bi srušio ovu vlast.
Sve će vrlo brzo doći na svoje pa tako i štediše. Treba samo više ljudi poput Prpića koji vide nešto dalje od prosječnog građanina. Čovjeku se mora dogoditi nešto loše da počne razmišljati. Vrijeme razmišljanja je došlo.HSPD u boj u boj, za narod svoj!!!
kota 211
10.7.2009. 13:02
Bravo Markec ! Vrlo indikativno i inspirativno.
marko
10.7.2009. 12:29
Kukavica, pizda, pobjegulja, izdajnik, neodgovorna baraba, štakor koji napušta brod koji tone... Piše: Viktor Ivančić

To su uobičajene reakcije prosječnih građana, pa čak i prosječnih novinara, na ostavku (dosadašnjeg) premijera Ive Sanadera, koju je ovaj dao nakon što je doveo zemlju do ekonomskog kolapsa i proračunske rupe od 15 milijardi kuna, uz obrazloženje u koje nitko ne vjeruje. Vrlo neobično za nekoga tko nije posve lišen socijalne inteligencije, a pogotovo političke lukavosti. Odatle jedino logično pitanje: ako je Sanader ispao toliki amoralni gad obmanjujući naciju o razlozima svoje abdikacije, što bi tek bilo da je govorio istinu?

Što je, dakle, to što se ne može izgovoriti? Stilski sličnome manevru prisustvovali smo desetljeće ranije, kada je Franjo Tuđman, već rasturen od karcinoma želuca, bijesno uvjeravao javnost da je tek "malo nahlađen", uz dvije bitne razlike: a) pokojni diktator nije imao namjeru napustiti tron, nego na njemu ostati vječno, i b) želio je prodati podvalu o biološkom, a ne kriminalnom stanju svoje ličnosti.

Prema svemu što je dosad neizrečeno, dosta je jasno da se Sanader zatekao u poziciji histerijom načetoga šefa mafije kojeg su ucijenili ostali članovi ganga. Ucjena je bila toliko snažna da ga je prinudila na radikalne poteze, uz vjerojatnu iluziju da će jednom uskrsnuti kao Idealni Spasitelj. Jer da bi uzurpirao kompletnu stranačku moć i tražio pokornost od ajkula ultradesne provinijencije poput Hebranga, Kalmete ili Šukera, bit će da moraš imati manje masla na glavi. Ili na vrijeme uništiti materijalne tragove: o sumnjivoj nabavci vojnih kamiona, o proviziji na Kutline kredite podizane u Hypo banci ili o nečemu trećem, svejedno. To znači da treba vjerovati kako su do ostavke doveli "osobni razlozi", ali kao potvrdu da je predmetna osoba do grla umočena u korupcijsku močvaru.

K tome, čudnim spletom okolnosti, protivno HDZ-ovoj tradiciji, dio je MUP-a izbjegao potpunome nadzoru. Nedavni panični degažman šefa državne policije bio je simptom koji nitko nije do kraja prepoznao. Možda će se pokazati da je pogrešno bilo uvjerenje kako je Sanader prije dva tjedna smijenio Vladimira Fabera, dok se zapravo dogodilo obratno, čak i bez Faberova znanja. Pa ako u slučaju premijerove abdikacije vrijedi ona narodna da je "došao vrag po svoje", dilema glasi: tko je, dođavola, vrag? To jest, kakvi se paklenski poslovi iza svega kriju?

Vladajuća oligarhija, uključujući aktere u ostavci, učinit će sve da se hrvatski građani ne suoče s njenim sotonskim licem. Hrvatski će građani, kao što je i predviđeno, vidjeti svoga boga. Nešto je više nepoznanica oko toga kako će se repozicionirati oni koji su Sanaderu do sada jeli iz ruke − tranzicijski kapitalisti i njihovi partijski kuriri, veletrgovci i njihovi korumpirani bankari, vlasnici novina i njihovi urednici − čak i kada su na meniju bila sočna govna.

ANNA
10.7.2009. 11:35
Štediše su svjesno, s predumišljajem, štedile u ZŠKZ i ŠKZ,polakomljeni za visokim kamatama i šoldima.
Neki su čak u bankama kredite dizali da bi taj novac stavili kao štednju a s isplaćenim kamatama plaćali ratu kredita.
Znali su i da se dužnicima prodaju kuće za 1 kn ili za 1000 kn i to su kupovali vlasnici zadruge,pa i same štediše i nisu se bunili jer su kamate sjedale.
A sad bi da im se to vrati iz Državnog proračuna, koji svi mi punimo a znali su da štedionica ne jamči za povrat štednje ni u onom zakonskom dijelu koji su banke jamčile i imale puno nižu kamatu od zadruge i svjesno su izabrali, s predumišljajem.
I onda gosp. Prpić reče:"nije u šoldima sve"
ladno pivo
10.7.2009. 10:21
Kad su se ovakve pa i gore stvari događale nekim drugima, zabijali smo glavu u pijesak. Kad su se neki drugi bogatili na znoju nekih drugih, zabijali smo glavu u pijesak. Kad su neki drugi bili zastrašivani pa i ubijani zbog materijalnih vrijednosti, zabijali smo glavu u pijesak.
Sad se to pomalo događa svima ali još smo - zasad- sigurni za život samo ne znamo do kada.
Sve što su drugi činili drugima a mi smo se pravili da to ne vidimo dolazi na naplatu, vjerovatno i sa kamatama.
Neki bi rekli - tražili sta , gledajte-.
guru
10.7.2009. 9:01
Svakako da se borba za svoja prava kad tad isplati.
Najgore je baciti koplja u trnje i kod kuće oćajavati.
Svakako da će kroz vrijeme kod građana dolaziti do spoznaje da sami odlučuju o svojoj sudbini. Ima pomaka i u sudstvu. Sporovi koje država izgubi protiv građana uglavnom ostaju nezapaženi pa otuda i razmišljanja da je nemoguće dobiti spor protiv države.
Ovaj spor HSPD-a za sada ide dobro i štediše imaju razloga za optimizam.
Hvala Siniši na trudu i ovako iscrpnom tekstu.
Kao što kaže Danko HSPD u boj u boj, za narod svoj!!!!
tomislav
10.7.2009. 7:52
Misao dana je ovo što kaže Survive. Samo da nam EU vrati iz svojih banaka ono što je ovom narodu pokradeno pjevali bi, jer ta lova je spremljena tamo na sigurno.
Survive
10.7.2009. 7:29
Kad bi svi pokradeni i prevareni u RH tražili od države da im nadoknadi štetu ne bi bio dovoljan za to ni proračun EU!?
tomislav
10.7.2009. 6:58
Vrlo rijetko sam uzimao zajmove u životu. To sam učinio prije 4 godine i kupio veliki luksuzni mercedes S klase. Naravno položio sam neki depozit i prva stvar koju sam pitao jest kolika je ugovorna kamata. Kad su mi rekli kolika je i kad se glavnica umanjila za depozit pitao sam naravno koliko je to ta kamata, drukim riječima koliko me taj zajam košta pa su mi rekli da će me taj novac koštati kroz 4 godine recimo pet tisuća pa smo onda napravili točan tjedni obračun rate koje ću vraćati tako da je u početku ta rata sadržavala samo kamatu a onda se s vremenom kamata smanjuje a povećava glavnica da bi se na kraju vraćala skoro samo glavnica. Sve to je lijepo bilo isprintano po tjednima pa čak i dijagram napravljen da zorno vidim svoju situaciju kroz slijedeće četiri godine.
Baš me zanima što je taj Milan uopće znao koliko njegov kredit košta, kako funkcionira devizna klauzula u tom zajmu, kolika je zatezna kamata ako dođe u zakašnjenje a očito da je došao jer ga je ta kamata zapravo uništila. Mislim sad bi mi evo morali plakati na netu za teški neoprez onih koji se nisu pitali kako će zajam vraćati.
Očito mislili su uzet ćemo kredit a onda ga za nekoliko godina vraćati u visini vrijednosti kutije cigareta kako je to u brozovo vrijeme dekadama i dekadama bilo, ali eto rodila se zelenaška kamata i borba na sudu a na sudu ko na sudu nikad ne znaš kako će završiti.
To ti je ko ona Učenici đavoli, učitelji još gori!
DANKO
10.7.2009. 2:10
Dragi Prpiću, divim se tvojoj upornosti i borbenosti! Da su svi oko tebe tako rezolutni tj. energični ne bi se ništa od ovoga događalo. Ali, šutimo, šutimo, predugo šutimo!
I ja sam u jednom drugom slučaju tužio Republiku Hrvatsku (bezočna prevara u denacionalizaciji nacionalizirane imovine) ali je sud, naravno, presudio u korist države RH. Ako dobije tvoja stranka spor protiv RH odoh na Kamenita vrata upaliti svijeće!
Vrana vrani oči ne vadi!
A pravna država - na vrbi svirala dragi moj simpatični i borbeni Siniša Previše je oko nas Obmana (evo, aktivirao saborski mandat jer je na taj način zaštićen od istraga, 83 zastupnika držat će mu imunitet!!!!!). A Hebrang kaže ako se dokaže da je Rončević krivpri kupnji vojnih kamiona, on, Hebrang, ispričat će se javnosti! Pazi ovo, vodio saborsko povjerenstvo, svjesno manipulirao podacima.. i sada će se - tek ispričati!Šeks bezočno lagao na sudu kao svjedok, većina u Hrvatskoj to zna a on je, uz Hebranga, ključni čovjek HDZ-a danas...Boriti se i dalje, ili sa štitom ili na štitu!
U boj u boj, za narod svoj!


Još iz kategorije Dossier: Štedno kreditna zadruga