Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Provedeno veliko istraživanje „Najpametniji grad“. Evo gdje se na listi nalazi Virovitica


  Aktualnosti           vn           05.10.2018.         2654 pogleda
Provedeno veliko istraživanje „Najpametniji grad“. Evo gdje se na listi nalazi Virovitica

Prvi put u Hrvatskoj u znanstvenom istraživanju primijenjena je metodologija pametnoga grada. Istraživanjem je obuhvaćeno 25 velikih hrvatskih gradova (među njima sva županijska središta).

Mjereno je šest dimenzija: gospodarstvo, građani, upravljanje, mobilnost, okoliš i življenje. Opći je zaključak istraživača da se u hrvatskim gradovima odluke donose uglavnom ad hoc, bez strateškog promišljanja, razvojni model pametnoga grada ne postoji, tek se počinju koristiti pametna rješenja za pojedina područja poput prometa, okoliša, uprave. Posljedica svega je neadekvatna kvaliteta javnih dobara i usluga i nepotrebni troškovi.

Deset gradova ostvarilo je rezultat veći od nule. Iza Pazina slijedi Zagreb s indeksom 0,5, Dubrovnik ima nešto manje od 0,4, Samobor od 0,2, slijede Pula i Zadar. Posljednji, deseti grad koji ima pozitivan indeks je Rijeka (manje od 0,1) dok je Varaždin grad koji je na nuli. Ispred posljednjeg Bjelovara je Virovitica s indeksom minus 0,3, a indeks od otprilike 0,2 imaju Kaštela, Vukovar, Sisak i Osijek. Primjetno je da su gradovi iz jadranskih županija bolje rangirani. Među deset gradova s pozitivnim indeksom sedam ih je iz jadranskih županija, samo tri iz kontinentalni. Među 14 gradova s negativnim indeksom samo su dva iz jadranskih županija (a jedan od ta dva je Gospić), a čak 12 iz kontinentalnih županija.

U komponenti pametno gospodarstvo niti jedan grad nema sve pozitivne pokazatelje. Pula je zabilježila najbolje rezultate s jednim negativnim bodom (broj međunarodnih žigova), slijede Rijeka i Zadar s dva negativna boda (broj međunarodnih žigova i broj patenata) dok je Virovitica jedini grad koji je negativan u svih osam parametara. Varaždin je pozitivan primjer u kategoriji »pametni građani« i svi su mu parametri (broj studenata, visokoobrazovnih institucija, tvrtki čije poslovanje je povezano sa stranim jezicima, zaposlenih u kulturi, te razlici u broju naseljenih i odseljenih i odazivu na europske i lokalne izbore) pozitivni. Bjelovar i Slavonski Brod u tome bilježe isključivo negativne pokazatelje.

Gradovi su nešto pametniji kada je riječ o upravljanju (koje ima samo dva parametra sudjelovanje u odlučivanju, javne i socijalne usluge te transparentnost upravljanja) i čak devet gradova (Pazin, Krapina, Zadar, Šibenik, Samobor, Pula, Koprivnica, Karlovac, Čakovec) ispunjava parametre, dok su potpuno negativni Požega i Kaštela. U mobilnosti osam gradova bilježi iznadprosječno velik broj autobusnih linija, stanica i biciklističkih staza. Najbolje je rangiran Pazin, najslabije Krapina. »Pametni okoliš« je kategorija u kojoj je najbolji Zadar sa samo jednim negativnim parametrom (mješoviti komunalni otpad) dok Vukovar i Bjelovari nisu ispunili ni jedan od pet parametara. Prema pokazateljima, najbolja je kvaliteta stanovanja u Dubrovniku, a najslabija u Krapini i Velikoj Gorici.

Istraživanje su proveli Dubravka Jurlina Alibegović, Željka Kordej-De Villa i Mislav Šagovac u okviru Ekonomskog instituta Zagreb.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: