Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Politika

Proustaška struja

  Boris Pavelić/Novi list           09.12.2015.         1795 pogleda
Proustaška struja

Bit će da se Ivi Josipoviću potkrala govorna pogreška kada je onomad, u veljači 2012., u izraelskome parlamentu Knessetu, kao hrvatski predsjednik, spominjao »ustašku guju«. Jer nemamo mi u Hrvatskoj ustašku guju, nego – proustašku struju. I nije ona, kako u Knessetu reče bivši predsjednik, »još uvijek duboko u srcima hrvatske nacije«, nego je – u hrvatskome Saboru. Doveo ju je onamo nitko drugi doli HDZ, potpisavši međustranački sporazum još neviđen u hrvatskoj parlamentarnoj praksi.

Nedovoljno analitičke pažnje poklonjeno je međustranačkom »Sporazumu o zajedničkom izlasku na izbore za hrvatski Sabor« koji su 19. listopada potpisali glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i politički tajnik Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Luka Podrug. U tome dokumentu HDZ »pristaje i obvezuje se da 11. mjesto na kandidacijskoj listi Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici pripada predstavniku HČSP-a«. Već je i ta odredba nadogradnja političkog skandala koji traje, jer je HDZ njome formalizirao dotadašnju skrivenu koaliciju s programatski proustaškom strankom. Da su i u HDZ-u svjesni kako su koalicijom s HČSP-om iskoračili onkraj granica civilizirane parlamentarne demokracije, svjedoči i činjenica da je sporazum ostao tajan sve do samih izbora, kada je o njemu javnost ponosno obavijestio – HČSP, ne HDZ.

No, tu problem tek počinje. HDZ se, naime, sporazumom obvezao »omogućiti ulazak predstavnika HČSP u Hrvatski sabor, kao zamjenika zastupnika za cijeli mandat«, kao i »prepustiti sva pripadajuća materijalna prava, koja proizlaze iz saborskog mandata«. Te dvije odredbe valja dobro promotriti: nije tu riječ o sporazumu koji HČSP-u daje 11. mjesto na listi, pa ako njihov kandidat osvoji dovoljno preferencijalnih glasova, ulazi u Sabor, a ako ne, ne ulazi. Takav bi dogovor priličio uobičajenoj koalicijskoj suradnji stranaka, gdje velike žele pridobiti i birače malih stranaka, a male žele ući u Sabor. Ovdje je, međutim, riječ o nečem posve drugom, i posve neuobičajenom: HDZ sporazumom HČSP-u naprosto prepušta vlastiti saborski mandat, u svakom slučaju i bez ikakvih uvjeta. Podrug će u Sabor, neovisno o mjestu na listi i neovisno o broju preferencijalnih glasova koje osvoji. Drugim riječima, najsnažnija hrvatska politička stranka pristaje minornoj stranci, koja zastupnika nije imala u posljednja dva desetljeća, bez ikakvih uvjeta prepustiti saborski mandat, i to u uvjetima u kojima je vrlo vjerojatno, ako ne i gotovo sigurno, da kandidat HČSP-a nema šansi sam izboriti mjesto u Saboru. Da sporazum valja čitati baš tako, dokazuje dopis HČSP-a saborskome Mandatno-imunitetnome povjerenstvu od 27. studenog, u kojemu stranka zahtijeva da povjerenstvo »(...) donese odluku o imenovanju g. Luke Podruga u Hrvatski sabor već na konstituirajućoj sjednici (...)«.

Je li prirodno da stranka pokloni drugoj vlastiti mandat? Nije li protivno samome smislu demokratske političke utakmice odreći se svojega osvojenog mandata, i pokloniti ga nekome tko ga nije osvojio?  Sporazumom s HČSP-om HDZ je, zapravo, jedan svoj glas izgubio, a drugi dao stranci koja se s njim u mnogo toga, navodno, ne slaže.

E, u tome »navodno« i jest tajna ove stvari. Crnilo koje širi Luka Podrug, najpoznatiji samodeklarirani HČSP-ov štovatelj NDH, nije nikakav uteg sadašnjem HDZ-u. Štoviše: kao što, recimo, protorasističke primjedbe HDZ-ova koalicijskog partnera, Ladislava Ilčića, Karamarko lakonski »otpisuje« tvrdnjom da »nisu stav HDZ-a«, tako ni Podrugov ekstremizam u Saboru, je li, »neće biti stav HDZ-a«. Dok istodobno Podrug dobiva glas u Saboru, a činjenica da će postati zastupnikom njegovoj stranci donosi silan proračunski novac, o kojemu izvan Sabora ne može ni sanjati. Proustaška je saborska struja time dugoročno zajamčena: imat ćemo i primjerenu količinu ekstremizma, i dovoljnu razinu HDZ-ova »ograđivanja«, ali i zadovoljavajuće jamstvo da crne ideje neće financijski presahnuti. Pa vi, gospodo iz Mosta, i dalje pripovijedajte da su svi isti, i da se ne želite baviti ideologijom. Ma molim vas, ne budite smiješni. 

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakarenjina
11.12.2015. 4:56
Nomen est omen.
franjomrak@gmai
10.12.2015. 9:22
Malo, malo pa me "cjenjeno" novinarsko pero B.Pavelić svojim "čistunstvom i apsolutno poštenim stavovima" udari po mojim slabašnim člancima .Dotičnom peru" ni malo ne smeta izravno dogovaranje SDP-a sa V. Stanimirovićem ,predsjednikom SDSS-e , koji je (ovo je i po DORH-u utvrđeno) "nazočio" izvođenju ranjenika iz Vukovarske bolnice ,te njihovom odvođenju na "drugo mjesto" (prožima me jeza dok ovo pišem) ,već mu smeta koaliranje osvjedočenog Hrvatskog branitelja ( s čijima se stavovima često i sam ne slažem ) , koji će možda u svom mandatu Hrvtskog Sabora "možda nešto reći"....I tužno i ružno g.Paveliću ,pa i Vama štovani uredniče koji nam ovakove tekstove servirate ........


Još iz kategorije Politika