Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Antifašizam

Protuustavna imena: Bauk uklanja ulice Mile Budaka i 10. travnja u Virovitici i Slatinskom Drenovcu

  Dražen Ciglanečki/Novi list           11.03.2013.         4294 pogleda
Protuustavna imena: Bauk uklanja ulice Mile Budaka i 10. travnja u Virovitici i Slatinskom Drenovcu

Ministar uprave Arsen Bauk želi iz Hrvatske ukloniti sve ulice koje nose ime visokog ustaškog dužnosnika i književnika Mile Budaka, kao i ulicu 10. travnja koja se nalazi u selu Slatinski Drenovac. U deset gradova i općina još uvijek postoje Budakove ulice, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Virovitici, Pagu, Pleternici, Komiži, Lovincu, Jasenici, Klakaru i u Pakoštanama čak dvije. Budakovi zagovornici tvrde da je štitio Srbe i nekorektno osuđen

U vrijeme javne rasprave o Budakovom spomen obilježju u Svetom Roku, mjestu njegovog rođenja, dvojica akademika, Dubravko Jelčić i Josip Pečarić, napisali su apel protiv »hajke na Budaka«, a svojim ga je potpisom podržalo niz znanstvenika i drugih poznatih javnih osoba. U tom su apelu iznijeli argumente u prilog tezi da je čovjek kojeg su komunisti osudili kao ratnog zločinca i objesili ga, ipak zaslužio bolji tretman i obnovu procesa. Branili su Budaka da, kao ministar bogoštovlja i nastave u NDH, nije bio inicijator rasnih zakona, donijetih pod pritiskom Nijemaca, nego da je »zavlačio koliko je god mogao njihovu primjenu, štiteći tako Srbe i Židove profesore zagrabačkog sveučilišta«. Akademici priznaju da je Budak izgovorio u Varaždinu rečenicu »Srbe na vrbe«, ali tvrde da mu je »izletjela« i da je to, uostalom, prvi još 1914. godine izrekao Slovenac Marko Natlačen. Samo suđenje Budaku nakon Drugog svjetskog rata, smatraju njegovi zagovornici, nije bilo korektno jer je trajalo svega nekoliko sati, bez branitelja i svjedoka obrane.

Od svih poglavarstva tih jedinica lokalne samouprave, te općine Čačinci na čijem je teritoriju ulica posvećena danu osnivanja NDH, Ministarstvo uprave zatražilo je odluke predstavničkih tijela o imenovanju spomenutih ulica kako bi se utvrdilo jesu li te odluke u skladu s Ustavom i zakonima. Pritom se u Ministarstvu pozivaju i na Vladu Ive Sanadera koja je 26. kolovoza 2004. godine donijela odluku o uklanjanju spomen obilježja Juri Francetiću u Slunju i Mili Budaku u Svetom Roku, općina Lovinac.

U tom se dokumentu ističe da je njihovo postavljanje bilo »suprotno izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske te nanosi štetu ugledu i interesima Republike Hrvatske«. Nadležna ministarstva odmah su postupila po toj odluci i u Svetom Roku je maknuto obilježje koje su financirali hrvatski iseljenici.

- Ako spomenik nije bio u skladu s Ustavom, onda nisu niti ulice koje nose Budakovo ime. Ali, u konačnici će o tome odlučiti sud. Mi možemo samo obustaviti izvršenje odluke o imenovanju ulice i poslati je na sud da utvrdi je li ona bila u skladu s Ustavom i zakonima, rekao nam je Bauk.

Ministar uprave podsjeća i na izjave najviših dužnosnika HDZ-ove vlasti 2004. koji su redom tvrdili da je nužno ukloniti spomen na Budaka. Tako je, primjerice, tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks objašnjavao da je Hrvatska utemeljena na tradicijama antifašizma i da se stoga ne može tolerirati bilo kaka obilježja pripadnicima pokreta i stranaka koje su u Drugom svjetskom ratu bili na strani NDH i fašizma. Ubrzo nakon akcija u Svetom Roku i Slunju, uslijedila su micanja Budakovog imena iz ulica u nekoliko hrvatskih gradova. Do kraja godine gradska vijeća u Gospiću, Kninu i Zadru, sva tri s HDZ-ovom većinom, ukinula su ulicu Mile Budaka. Recimo u Gospiću je ona preimenovana u Ulicu hrvatskih književnika. Budak je još ranije nestao iz nekih drugih gradova, primjerice, Splita, kao i iz Zagreba gdje je jedan mjesni odbor nosio njegovo ime. No, u deset navedenih mjesta, Budak se uspio održati. Premda je bilo inicijativa za promjenu naziva tih ulica. Udruga za promicanje lokalne uprave i samouprave (PULS) zatražila je u rujnu 2011. da se iz Slavonskog Broda ukloni Ulica dr. Mile Budaka. Ali, gradsko vijeće je, i glasovima vijećnika HNS-a i HSU-a, to odbilo uz obrazloženje da bi se time napravili veliki materijalni troškovi.

Kad je, pak, riječ o Ulici 10. travnja, koja od 1993. postoji u selu na obrancima Papuka, Bauk smatra da je također dovoljno pročitati prembulu Ustava u kojoj se »NDH negativno određuje«. U toj preambuli piše da se tisućljetna hrvatska samobitnost očituje i kroz »uspostavu temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.)«.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ante Pavel
10.5.2019. 22:55
Kaj je njonje , etno koalicioni partner izdao naređenje ??
nadakon
15.3.2013. 16:26
Stole pa zar se ti zaista praviš lud i stalno ponavljaš da će se čirilica uvoditi u škole pod obvezatni program..pa nije tako i molim te kad već nešto pišeš napiši istinu..i molim te učlani se brzo u tu stranku generala pa možda prije dođu na vlast..pa nemogu vjerovati da ti kao šta kažeš za sebe da si demokrata podržavaš generale da se kandidiraju i da dođu na vlast kao možda bi nam bilo bolje..i na kraju tvoje je pravo da štitiš crkvu ali pretjerao si..ajd molim te prokomentiraj izjavu ovog najnovijeg papu-tko se ne moli bogu taj se moli vragu-..zar ovo nije diskriminacija svih drugih koji nisu njegovi istomišljenici..pa onda izjavi da će nastojati da se crkva mora reformirati prema današnjem vremenu..kako će on to napraviti nakon takvih izjava baš me zanima..
mirovnjak
15.3.2013. 13:58
Stole!
Ja bih 5 puta potpisao tvoj komentar u vezi ćirilice sa jednim "ALI", a ono je očito posljedica tvog neznanja zakona jer on ne predviđa ćirilicu kao obvezni predmet u školama već kao izborni, a obvezni su samo višejezični natpisi na ustanovama i javnim mjestima i ćirilica u školama za učenike koji to žele.
Stole to je doseg civilizacije, bio sam u Zrenjeninu i znaš na koliko jezika uključivo i latinici na ulazu piše ime grada? Na 5 moj Stole. Ili u Austriji u Gradištu gdje Hrvata ima ispod 10% pa imaš dvojezične natpise ili u Istri gdje je odlukom županijske skupštine to uvedeno za talijanski jezik, bez obzira na postotak stanovnika.
stole123
14.3.2013. 23:47
nadakone provjeri unazad komentare mikeša 07 i moje komentare i komentare mikeša 09 .opet ti ponavljam da je to stranka umirovljenih generala. a ne aktivnih i mogli bi dobro proći na izborima, već sam ti pisao da je narodu dosta i hdzea i sdpea, sjeti se mojih komentara, mrzime da ti jedno isto pišem nekoliko puta. nebi zabranio manjinama ustavna prava ali im nebi ni ustavom dozvolio da se uvede ćirilica u škole dokle će manjina terorisati većinu daj malo razmisli. osim toga ti garantujem da ćirilicu bolje i čitam i pišem od mase onih koji je traže da se uvede u škole, mogu je uvesti ali kao izborni predmet pa ko želi neka uči a ne da su svi obavezni učiti zbog par učenika.isto tako i nazivi mjesta tko iz europe zna čitati ćirilicu a stalno pišeš kao si za eu. kako će ti neki njemac pročitati na ćirilci naziv mjesta, pozdrav
nadakon
14.3.2013. 22:39
Stole baš me briga koji mikeš je gdje jer to je njihov problem..ti si povodljiv i to sam rekao i ostajem kod toga i to ti nije dobro sjelo i zato pišeš neistine..čovjek koji bi volio da generali dođu na vlast ili bi manjinama zabranio ustavna prava za mene nije relevantan jer ja tako ne razmišljam i nemogu biti takav..
stole123
14.3.2013. 22:29
e moj nadakon zaista ti glava nesluži za razmišljanje . kako sada odjednom mikeš 07 da je hdzeovac kako ti pišeš pa ako si pratio moja prepucavanja sa mikešom 07 koji je bio sdpeovac a mikeš 09 neka druga stranka (neznam koja) pa zar se nesećaš da sam pisao da je mikeš 09 fleksibilniji za razgovor od mikeša 07 i ti sad istog mikeša nazivaš hdzeovcem a ja se sa njim prepucavao jer je branio sdpeovce. daj malo razmisli prije negoli nešto napišeš jer na ovaj način samo pokazuješ da nemisliš svojom glavom nego ispadaš potrčkalo od nekog normalnog komentatora, dali si primjetio da poslije svakog javljanja mirovnjaka ti moraš biti dodatak, razlika je samo što mirovnjak razmišlja svojom glavom a ti samo podržavaš nekog komentatora, daj malo preispitaj svoje komentare i provjeri dali sam u pravu ili ne, slavuja si napadao a nisi ni pročitao što je napisao bitno je da si mu tjerao kontru bez obzira o čemu je pisao, onaj odgovor još uvjek čekam pozdrav
nadakon
14.3.2013. 19:52
Ja tebe neću osloviti da si seronja jer to je stil tvoje partije da vrijeđa kad je stjerana u kut..kao šta je vrijeđanje siniše od glavnog tvojeg županijskog kolovođe..iako to nije mišta čudno od njega jer je to jednostavno njegov stil i drugačije nezna ..iako puno viče i prijeti sa tužbama kao kod objave registra branitelja ali ništa od tužbe jer se boji da na vidjelo izbije nešto šta je on radio..tako mikeš i ti ali to su vam zadnji trzaji jer iza vas ima previše prljavog veša kojeg ne
mikeš07
14.3.2013. 18:59
Kad več spominješ tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i njegove zasluge,daj mi molim Te nabroji postupke protiv političara lopova koji su pokrenuti poslije Josipoviča i njegove"Pravednosti"ili poslije zadnjih parlamentarnih izbora i dolaska pravednika na vlast.
mirovnjak
14.3.2013. 18:32
Mikeš par pitanje!
Koliko je Josip Boljkovac imao godina 2010 godine?
Koliko ga je specijalaca i sa koliko auta hapsilo?
Tko je te godine bio ministar unutarnjih poslova?
Tko ga je pustio iz prizvora i sa kojim obrazloženjem?
mikeš07
14.3.2013. 18:30
Gdje si ti,junačino prepoznao uvredu u mom postu?
nadakon
14.3.2013. 18:20
Mikeščino počelo se sa vrijeđanjem..to je uvijek tako kad ponestane argumenata i hvata nervoza jer štitiš zna se..
mikeš07
14.3.2013. 18:06
Na žalost ovi naši komentatori Hrvate ne broje pod žrtve.Njima je Tito velikan.
jakisa
14.3.2013. 18:02
Prema Njemačkom “Bild” časopisu Top lista najvećih svjetskih političkih zločinaca 20. stoljeća izgleda ovako:
1. Mao Ce Tung
2. Josif Staljin
3. Adolf Hitler
4. Čang Kaj-šek
5. Vladimir Iljič Lenjin
6. Hideki Tōjō
7. Salot Sar, poznatiji kao Pol Pot
8. Mengistu Haile Mariam
9. Agha Muhammad Yahya Khan
10. Josip Broz Tito (7. svibnja 1892. – 4. svibnja 1980.) bio je doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, lider komunista i vrhovni komandant oružanih snaga i jedan od osnivača pokreta Nesvrstanih. Smatra se odgovornim za smrt oko millijun žrtava.
jakisa
14.3.2013. 17:50
Sulejmane upiši u google lista zločinaca pa ćeš vidjet tko je bio Joža Broz.
mikeš07
14.3.2013. 17:44
Nadakon
Koga je to Karamarko od staraca uhapsio?Ne bi bilo loše da svoje navode potkrijepiš činjenicama.Ili Ti to ipak baljezgaš napamet.Molio bih Te da ili navedeš imena uhapšenih ili priznaš da si obični seronja koji izmišljene podatke navodi napamet,kao i tvoji drugovi sa nazovi foruma...
konjica
14.3.2013. 12:11
Jeli to Bauk ili Vauk
Sulejman veliki
13.3.2013. 5:25
Da se razumijemo: nisam za smaknuća, protivnik sam smrtne kazne. Zato treba osuditi ovakva suđenja. Ali, bez obzira na to, bez obzira što je on, možebitna žrtva povijesnih okolnosti, takav čovjek, takvi ljud, nisu zaslužili da se po njima zovu ulice, škole, tvornice.
Pa i drugi ljudi su živjeli u zla vremena pa nisu okrvarili ruke ili pera. I smo živjeli u zla vremena pa nismo ubijali, klali, odvajala, mučili, deportirali, locirali, identificirali, palili kuće, dovozili namještaj, veš mašine, tekevizore, video rekordere.
gvardijan
12.3.2013. 23:53
Ispravljam zadnju rečenicu. Treba glasiti:

a optužnica neka se podigne prema zakonskoj odredbi pod nazivom "Nazi and Nazi Collaborators (Punishment) Law" (NNCL).
gvardijan
12.3.2013. 23:50
Postoji jedna krilatica "banalnost zla" koja se do danas već ofucala od uporabe. Naime 1963. židovska spisateljica Hannah Arendt objavila je u New Yorku Feljton o suđenju u pet nastavaka koje je objavila u knjizi “Eichmann u Jeruzalemu: izvještaj o banalnosti zla”.

Bivša logorašica i osviještena Židovka, Arendt je zgrožena medijskim i političkim cirkusom oko Eichmanna. Ne sviđa joj se što mu se sudi u Izraelu, umjesto tamo gdje je počinio zlodjela. ledena racionalnost bivše logorašice Arendt užasnula je preživjele iz holokausta koji su radije htjeli čuti da su za njihov užas krivi demonski pojedinci, a ne zbroj tupih konformizama. Izraelu se nije sviđao način na koji ga Arendt opisuje (Izrael je na nju ostavio dojam orijentalističke kasabe), a Židove van Izraela zgrozila je time što u eseju spominje židovsku kolaboraciju s nacizmom i figure poput Chaima Rumkowskog, glavešine geta u Lodzu koji je predano surađivao s Nijemcima, no - po drugim mišljenjima - time i spasio oko 7000 žitelja geta, kudikamo više nego igdje drugdje u Poljskoj.

Napadi nakon “Eichmanna u Jeruzalemu” za Arendt nisu bili laki. Osim pritisaka izraelske diplomacije, pokvarila je i mnoge osobne odnose te slomila prijateljstvo s filozofom Hansom Jonasom, šulkolegom koji je u ratu bio pripadnik židovske dobrovoljačke brigade.

Ne uspoređujući ovime Eichmanna i Budaka, želim samo skrenuti pozornost na neke zaključke do kojih je došla Arendt prateći suđenje Eichmannu u Jeruzalemu.

Promatrajući Budakovo djelovanje, krivnju i odgovornost za zločine proizašlih iz mračne tvornice koju nazivamo NDH, na način na koji je Arendt promatrala beskrvnog birokrata Eichmanna, možemo shvatiti da u Budaku nema ničeg dijaboličnog, čak ni osobito žestokog antisemitizma. Mile Budak je bio žrtva povijesnog zla kao zbroja malih, lokalnih konformizama, moralnih indiferentnosti i običnih ljudskih tuposti. Da je imao suđenje makar nalik onomu suđenju kakvo je imao Eichmann, vjerojatno ne bi bio smaknut.

Neki Židovi su tražili čak da se i Eichmanu, zločincu nad svim zločincima, Oberstandartenführer-u Hićinog rajha, poštedi život. Jedan od otaca modernog Izraela, teolog Martin Buber, koji je od 1939. živio u Palestini, molio je da se Eichamna ne ubije, nego da ga se doživotno osudi da radi na zemlji Izraela, kao poljoprivrednik u nekom kibucu.

Ovime ne tražim Budakovu rehabilitaciju, nego dajem ideju da bi bilo civilizacijski i ljudski korektno pružiti Dr. Budaku mogućnost ponovnog suđenja. Ako je Eichmann imao korektno i pošteno suđenje, zašto ga ne bi imao i Dr. Budak? Zar je Budak veći zločinac od Eichmann-a? Pa ako treba, neka mu se sudi u Jeruzalemu, a optužnica neka se podigne zakonska odredba pod nazivom "Nazi and Nazi Collaborators (Punishment) Law" (NNCL).
stole123
12.3.2013. 23:00
gvardijane slušao sam od starijih da je suđenje bilo baš tako i gore bilo je dovoljno da netko upre prstom u tebe i kaže i on je bio u ustašama i ode glava odmah. tako se čak i oni koji nisu bili u ustašama samo sa susjedom nisu kontaktirali sused upre prstom i presuda izvršena odmah,
Ljubo R. Weiss
12.3.2013. 20:02
@seljaci.hr
Baš nije jasno što si htio ilustrirati predlažući da jedna ulica u Virovitici nosi ime jednog od USTAŠA,(Vlado Singer) samo zato što je rođen kao Virovitičan! Pa da je CRNI VRAG rođen u Virovitici, po toj logici, mogao bi dobiti ulicu u Virovitici, zar ne??
Seljaci.hr
12.3.2013. 12:39
Ljubo@

samo sam htio ilustrirati kako u svakom žitu ima kukolja...
ne treba nikada generalizirati...
kaj ne?
nadakon
12.3.2013. 9:39
Mikeš07 a o čemu baljezga tvoj karamarko..šta je radio kad je bio ministar..hapsio je starce tj. navodne ratne zločince i svaka druga riječ mu je bila drugi svjetski rat i kako će on progoniti i rasčistiti šta se onda događalo..
mikeš07
12.3.2013. 8:20
I tko sad može reči da vlada ništa ne radi?
Sad promjene nazive ulica,mogli bi i iz kalendara izbaciti 10.travanj kao datum,i siguran sam da če nam BDP porasti barem 2%.
A ako ništa,barem imamo ponovo 2.svj.rat na tapeti,a ne da se baljezga o ekonomiji i krizi.
Sulejman veliki
12.3.2013. 5:30
gvardijane, tko je pitao one milijune poubijanih u plinskim komorama za humke što stradahu po zakonima koje napisao i potpisao navodni književnik kojemu je Virovitica dala ulicu?
Mažda su sudovi u to doba bili prijeki, možda se sve odvijalo u jedno popodne, ali svakako malo duže od klika sklopke koja omogućuje protok plina u komore.
Sramota za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju da smo među 10 gradova i općina koje još nisu shvatile da fašizam ne smije veličati.
Ali tko nas vodi nije ni čudo, do njihovih mozgava to ne može doprijeti.
Žao mi je što i Šimićevi seljaci misče da treba rehabilitirati pripadnike ustaškog pokreta. Do sda se po tom pitanju nisu izjašnjavali. Prijeili kasnije otkrije se pravo lice i prikriveni motvi koalicije.
Ljubo R. Weiss
12.3.2013. 1:33
@seljaci.hr
Znao sam da ste krenuli u pogrešno savezništvo, sa HSP-eom. Samo njima može pasti na pamet da predlože ime Vlade Singera za neku virovitičku ulicu! NOTORNI USTAŠA, jedan od utemeljitelja ustaškog pokreta...dugo vremena desna ruka Ante Pavelića! To je židovski izrod, ime mu se zatrlo! Njegova obitelj ga se JAVNo odrekla...Svo njegovo ustaštvo nije mu pomoglo, završio je u Jasenovcu, smrtno, kako i priliči izdajicama židovskog naroda i čovjeka koji je za života, kao ustaška špijunčina, gazio sve humane vrijednosti! Možda napišem nešto o tom židovskom izrodu!??
A vi gospodo seljaci, s takvim saveznikom - H
SP- nikada nećete vidjeti ni stepenice EU parlamenta, a kamoli EU parlament iznutra!
gvardijan
11.3.2013. 23:24
Sva genocidnost koja se stavlja na dušu Dr. Budaku proizilazi iz dokaza sa sudskog procesa vođenog protiv Dr. Budaka pred Vojnim sudom II. armije u Zagrebu 6. lipnja 1945.

Međutim, cijeli je proces odrađen na brzinu. Upitno je uopće je li kao takav mogao biti proveden korektno i pravno valjano s obzirom na činjenicu da je, uz tako tešku optužbu, istraga provedena za jedno popodne, a suđenje trajalo samo nekoliko sati.

Istraga i suđenje su se vodili bez branitelja i bez saslušavanja svjedoka obrane, čak i bez prava na žalbu.

Ni dvanaest sati nakon izricanja presude, osuđen je na smrt vješanjem, a presuda je izvršena već sljedećeg dana, 7. lipnja 1945. Za grob mu se ni danas ne zna. Osnovno je ljudsko pravo svakoga čovjeka, da ima svoj grobni humak, da se za njeg zna i da bude obilježen.

Dokumentacija kako o provedenoj istrazi tako i o procesu pred sudom nije nikada bila predočena javnosti niti je bila dostupna znanstvenim istraživačima, niti je do danas proučena u cjelini.

Predlažem da ministar Bauk pokrene inicijativu da nadležna tijela, i to po službenoj dužnosti, pokrenu obnovu političkog procesa protiv Mile Budaka. Neka se uzmu u obzir svi dokumenti, koje budu podnijeli i optužba i obrana, neka se pravnom nepristranošću, sine ira et studio, prosudi njegova objektivna krivnja i neka se izrekne pravomoćna, pravno regularna i na zakonu utemeljena presuda. Svi ćemo ju priznati i poštivati.

Audiatur et altera pars!Seljaci.hr
11.3.2013. 23:05
možda da se koja ulica nazove po ovome virovitičanu

hr.wikipedia.org/wiki/Vlado_Singer
ban88
11.3.2013. 21:35
Još jedna mala dopuna u vezi literature i izjava jednog drugog ideološkog vođe uz ispriku ako nije točna.Pogledaj arhiv vojno istorijskog instituta u Beogradu u fileu štaba vrhovne komande(JVUO)-4 četnička arhiva,pod oznakom K-12,30/.Ovdje ćete vidjeti poslijeratni plan što se tiče seljaka i radnika poglavito u Hrvatskoj.Ako je to točno puno toga je dosta jasnije.
stole123
11.3.2013. 21:24
mikeš ja mislim da oni znaju odgovor na to pitanje ali im ne odgovara javno priznati da je tito bio zločinac hrvatskom narodu i to mnogo veći usudio bi se reći i od samog miloševića jer je puno više pobijeno hrvata u 2 svjetskom ratu nego u domovinskom
Mikeš09
11.3.2013. 20:52
Sulejmun kao da je netom gledao seriju pa nam sada drži lekcije o povijesti koju ...naravno - pišu pobjednici.Kao prvo brkate gospodo komunizam i antifašizam...Kako se je drug Tito uspinjao do vrha KPJ poznato nam je iz dokumentaraca i knjiga ...kodnog imena Valter prokazivao je a drugovi posmicali sve na tom putu...Tito i Jugoslavija je trebala istoku i zapadu za vlastite interese i ciljeve koje ne moram valjda objašnjavati...Četrdesetak godina skrivajući zločine bez prava na obranu, poubijati tisuće po kratkom postupku...ali suljo napiše...nije imao rasne zakone...kao da su oni bitni ako poubijaš tolike nevine ljude...Osim toga koja je to ``pobjednička`` vojska u povijesti svijeta ikada bila proglašena zločinačkom...Pozitivno je oslobođenje od fašizma, samoupravni socijalizam kao ideja ali tko je bio glavni u masovnim pogubljenjima poslije rata...valjda znaju Suljo i Ljubo odgovor i na to...
stole123
11.3.2013. 20:33
nadakon nije bitno kako je meni bilo za vrijeme tita, bitno je koliko je naroda pobijeno po naredbi tita, i što kaže sulejman nije bio rasist, zašto je onda pobijen samo hrvatski narod zašto nisu pobijeni srbi koji su bili u četnicima, neka mi to objasne, čak sam poznavao ljude koji so bili do 1945 u četnicima i tada preveli četnike u partizane i dobili mirovine a nisam upoznao niti jednog koji je bio u domobranima( jedinoj legalnoj vojsci u to vrijeme) a da je dobio mirovinu , ipak bi se složio sa nekima koji su izneli tvrdnje da je tito bio rus, a da je tito koji je rođen u kumrovcu i navodno poginuo
nadakon
11.3.2013. 20:25
Stole reci otvoreno kako ti je bilo živjeti za vrijeme Tita..ali iskreno ako želiš..probaj se demantirati ako želiš biti iskren..
ban88
11.3.2013. 20:03
Drago mi je što prihvaćate moju ispriku obojica.Nisam imao namjeru nikog vrijeđati jer sam odgojen u duhu tolerancije i nije mi bitna nacionalna,vjerska,pa ni pol. pripadnost.Židov malim slovom:brzina pisanja i ništa više.Literatura:izvor ugledna povjesničarka Ljubica Štefan,nešto i iz knjiga Mladena Lojkića,nešto iz vojnih arhiva sa drugog zasjedanja AVNOJ-A u Bihaću napomonjem ako su vjerodostojni i istiniti.Ne slušam rekla-kazala.A ovo zadnje ste u pravu jer nam ovakvim potezima dokazuju da se ne bave bitnim stvarima.
Sulejman veliki
11.3.2013. 19:59
Stole ne laprdaj.
Jakisa spominje neku listu zloćinaca.
Milošević nije službeno osuđen kao zloćinac, ali ga je kao takvog označila međunardona zajednica i povijesne činjenice.
Tito je imao diktatorskih osobina i poteza, goli otoci su mrlje u njegovoj biografiji, ali zloćinac nije bio, nije donosio rasne zakone, iamo je puno više pozitivnih nego negatvnih osobina. Međunarodna zajdenica ga je cijenila, cijeli svijet je došao na njegov pogreb.
Odakle ti uopće dieja da ga uspoređuješ s Budakom i Miloševićem.
stole123
11.3.2013. 19:41
sulejmane pa nije ni slobodan milošević osuđen a ipak je bio ratni zločinac i masa srba u domovinskom ratu, nije ni mladić proglašen iako mu se sudi možda će prije umreti nego ga osude , a da je tito danas živ dali misliš da nebi bio proglašen ratnim zločincem. i to ne da mu se sudi što je uradio u ratu, nego poslije rata koliko je pobijeno od strane partizana,
Ljubo R. Weiss
11.3.2013. 19:11
ban88
Informacija je netočna, i ne nalazi se u povijesnoj literaturi, a vjeruj mi na riječ, čitam puno tu vrstu literature.
Prihvaćam ispriku, ali me ipak zanima gdje si
našao taj podatak, ili si od nekoga čuo??
I usput, imamo mi jako važnih pitanja uprave, i bilo bi dobro da se uz to, ministar bavi i tim vrlo ozbiljnim pitanjima ( preglomazna i neučinkovita uprava koja jede velik dio državnog proračuna, korupcija uprave itd.!!).
Sulejman veliki
11.3.2013. 18:04
Razlika je u tome što Tito nikada nije proglašen zločincem.
Razlika je u tome što je antifašizam u našem ustavu.
NDH je bila zločinačka tvorevina, a Budak zloćinac.
I službeno i neslužebno!
jakisa
11.3.2013. 18:02
A gospodin autor teksta neka najprije prouči materiju pa tek onda neka piše - poglavarstva u JLS ne postoje već 4 godine i nigdje nisam vidio da je obrazloženje za naziv ulice 10. travnja dan osnivanja NDH - kako se u tekstu tvrdi. Možda je datum vezan uz nešto drugo?
jakisa
11.3.2013. 17:58
Podržavam i ja, ali bi molio ministra da izmjeni i nazive ulica i trgova u RH koji nose ime zločinaca J.B. Tita (inače na 10. mjestu svjetskih zločinaca) i ostalih naziva ulica - npr. ulica Jovana Jovanovića Zmaja u Osijeku - kakve on veze ima sa Hrvatskom, jer nekoga možda vrijeđaju i ti nazivi.
Sulejman veliki
11.3.2013. 17:08
Rehabilitiacija bilo kakvog zočina i pokušaj umanjavanja istih me uzruja, istina.
To se odnosi i na zločine počinjene nakon 2. svjetskog rata, na Gole otoke, robijanja zbog verbalno delikta, srpske zloćine u Domovinskom ratu, ali i zloćine koje su, tobože u naše ime, počinili Hrvati u Domovinskom ratu.
ban88
11.3.2013. 16:33
Ne čitam ta glasila.Ako su te informacije netočne isprika i vama g.Weiss.
ban88
11.3.2013. 16:26
Ne čitaš do kraja.Ubiješ jednog spasiš sto može i tako.Kirin me ne zanima,a tebi Sulejmane isprika,ako sam te uzrujao.Pozdrav.
Ljubo R. Weiss
11.3.2013. 16:24
@ban88
Ne piši Židov malim slovom, to je prvo, Drugo, ne piši gluposti: da je Budaku, autoru rasnih zakona šofer bio Židov tvoja je ili nečija izmišljotina! Jer da je istina, otišla bi možda glava Budaku, a Židovu sigurno! To mi je isto kao i oni generali ustaše - Židovi!
Stepinac - medalja s dvije strane!
Čitaš li ti portal STORMFRONT, najveće internetsko smeće na ovim prostorima?? Ili možda "Hrvatski list", prepun izmišljotina, antisemitsko glasilo sa sjedištem u Zadru!!!??
Sulejman veliki
11.3.2013. 16:17
Nikava druga strana medalje i nikakva spašavanja ne mogu oprati zločin. Ubiješ sto ljudi spašiš jednog pa kažeš kako si hunam! Ma, hajde molim te!
Virovitica i Drenovac na strupu srama! Kad Ivica Kirin i Gradsko vijeće neće sami pokazati civilizacijsko dostignuće na to će ih natjerati zakon.
ban88
11.3.2013. 15:40
Malo poznata činjenica je da je osobni vozač Mile Budaka bio židov te da su mu dan prije pogubljenja namjerno rekli kako su mu silovali kći Grozdanu.Medalja uvijek ima dvije strane.Ne branim nikog ,ali treba malo i proučiti materiju i sagledati stvari na objektivan način.Antifašisti su sudili i Alojziju Stepincu na kraju krajeva,a on je sinonim spašavanja židova i srba ,roma i ostalih na ovim prostorima.
Ljubo R. Weiss
11.3.2013. 15:03
Dopuna: Da se ne bi krivo shvatilo, biti antifašist njemu, Keršovaniju (i nama) je na ponos, a biti marksist je legalna svjetonazorska opcija, u svakom slučaju daleko i neusporedivo bolja nego naci-fašizam i ustaštvo!
Ljubo R. Weiss
11.3.2013. 15:00
Podržavam inicijativu!
Još nam je nedostajala neka ulica ili trg s imenom Ante Pavelića i Adolfa Hitlera!
I vratiti imena antifašita! Ne znam koja je to budala mogla predložiti da se ulica Otokara Keršovanija u Virovitici preimenuje u Mihanovićevu ulicu?? Da je bar pogledao (-la) u neku enciklopediju ili leksikon??? Otokar Keršovani jest bio antifašist i marksist, ali napisao je jednu od najboljih knjiga o povijesti - Hrvata!!!!


Još iz kategorije Antifašizam