Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Obrtništvo

Prosvjed ugostitelja

        07.07.2009.         3752 pogleda
Prosvjed ugostitelja

VIROVITICA - Najmanje tristo prosvjednika -vlasnika ugostiteljskih radnji, njihovih djelatnika, članova obitelji i građana danas je u središtu Virovitice  zatražilo izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Na središnjem gradskom trgu okupili su se oko 11 sati kraj štanda gdje su prikupljani potpisi za izmjenu zakona  pa mirno krenuli Ulicom Stjepana Radića do prvog pješačkog prijelaza. Tu su prešli na drugu stranu ulice nakratko blokirajući promet na vrlo frekventnoj državnoj cesti D2. Vozači su imali razumijevanja, a u znak podrške trubili su sirenama i mahanjem pozdravljali prosvjednike.
Većina ugostiteljskih objekata u znak prosvjeda nije otvorilo vrata. «Zakonom o ograničavanju duhanskih proizvoda ugrozio je rad ugostitelja i njihovih radnika. Promet nam se prepolovio, posla nema, bit ćemo prinuđeni davati otkaze našim radnicima», rekao je predsjednik Sekcije ugostitelja pri Udruženju obrtnika Virovitica Zdenko Hercigonja preciziravši da je vrata zatvorilo sedamdesetak lokala.

Radili su tek rijetki, uglavnom oni koji nisu članovi obrtničke komore i restorani koji su ranije primili rezervacije za ručkove ili večere. «Imam obvezu dostavljati gablece tvrtkama, a kuhamo i za brojne samce, bolesne i nepokretne osobe kojima obrok dostavljamo na kućnu adresu», kaže vlasnik restorana MFM Zdravko Miholović dodavši da podržava kolege u traženju izmjena zakona.

Sekcija ugostitelja zatražit će ostavku Josipa Novogradeca, predsjednika HOK- Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije jer im nije dao podršku niti je zatvorio lokal. «Ja moram poštivati odluke Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore koji je preporučio da ne idemo u prosvjede nego problem riješimo razgovorima»; izjavio nam je Novogradec.

Na kraju prosvjeda ugostitelji su pet minuta prije 12 sati zakucali na vrata gradonačelnika Ivice Kirina. On je naglasio je kako će pokušati ukazati i sugerirati Vladi na probleme koji su nastali primjenom ovog Zakona. Nitko nije protiv zakonskog prijedloga koji je, ali da se taj Zakon na neki način ublaži, odnosno da se nađe prijelazno rješenje. Gradonačelnik je naglasio i da je upoznat i sa dopisom Hrvatske gospodarske komore ministru zdravstva, u kojem se predlaže da se manjim lokalima do 50 četvornih metara dopusti da se opredijele, a oni veći lokali da na adekvatan način urede posebne prostore gdje je pušenje dopušteno, kao što je to praksa i u europskim zemljama.

„Mi se borimo za svako radno  mjesto u gradu, neovisno iz koje djelatnosti dolazi, i mislim da ovu borbu možemo shvatiti kao čuvanje radnih mjesta. Naravno da će Grad, a u okviru svojih mogućnosti, pokušati pomoći svim obrtnicima, pa tako i ugostiteljima da sačuvaju radna mjesta i da ne zatvaraju vrata svojih lokala i obrta. Grad Virovitica će u izmjeni prostornog plana gledati da se smanji konzervatorska  jezgra na stvarni dio koji treba biti obuhvaćen, a to je prostor oko parka i zgrade koje treba spomenički zaštiti. Spomenička renta propisana je Zakonom, a Grad Virovitica će u sklopu svojih ovlasti vidjeti kako vam možemo izaći u susret, a sa tim aktivnostima krećemo već drugom polovicom kolovoza. U dogovoru sa obrtničkom komorom i vama ugostiteljima izaći ćemo i sa prijedlogom vezanim za naknade za terase te vam maksimalno izići u susret. Mi ne donosimo odluke da bi nekome napakostili, nego gledamo da donesemo pravednu odluku za sve», rekao je Ivica Kirin.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mastermind
27.7.2009. 15:21
Da svaki kafić ima dobru i kvalitetnu ventilaciju dim uopće ne bi bio problem!
SELJAK SVIH SEL
26.7.2009. 21:11
tomy vidim ti si jako pametan ako neko želi pušit neka puši i to mu se mora omogučit na svim mjestima a ne diskreditirat pušače potebi i onda treba zabranit i prodaju alkohola pa i hrane jer liječnici govore da od brze hrane umre isto kao i od pušenja a državna blagajna se dobro puni od prodaje cigara a vlada treba donest zakon da se u ugostiteljski objekti koji zele da se u lokalima puši neka se to dozvoli i jasno napiše da je lokal za pušače i one kojima dim nesmeta a oni koji to ne žele neka imaju lokale za nepušače ili da imaju i jedno i drugo ali neka stvore uvjete da zadovolje sve zadrže goste i radna mjesta a Novogradec je poznat kao p... sa dva lica samo neznam ko ga još drži na čelu Komore zar među obrtnicima nema poštenijeg i pametnijeg od Novograca a i Županija se usrečila sanjim
tomy
9.7.2009. 8:48
c902, zabraniti pušenje samo na mjestima gdje se poslužuje hrana...ma nemoj..zašto bi se oni koji nikog ne truju prilagođavali onima koji truju sebe I SVE ONE KOJI NE PUŠE...tko se kome treba prilagođavati..trovači netrovačima ili suprotno...to je isto kao da svinju pustimo u kuću i dopustimo joj da kaki...pa ona to radi cijeli život....i ne znam zašto se tu uplići kvadrati..nema pušenja unutra jer se ugrožava zdravlje ljudi!!ako već hoćeš raditi štetu izvoli van i trpi vrućinu ili pak hladnoću radi svoje nakaradne navike tj poroka...ako se ovako nastavi za par godina tražit će se da se po nepušačima izbljuju a da ovi pri tom šute..jer eto, navikli su se bljuvati...
sramota
mario70
8.7.2009. 22:55
Glavno da Novogradec radi.On "POŠTENO" plača porez i prijavljuje sve zaposlenike već godinama
c902
8.7.2009. 8:42
br.1: tjeramo si maunu sami.....
br.2:....kojem se predlaže da se manjim lokalima do 50 četvornih metara dopusti da se opredijele, a oni veći lokali da na adekvatan način urede posebne prostore gdje je pušenje dopušteno....
a šta s onim ugostiteljima koji imaju lokale površine 50.10m2 ???? U koju če oni grupu spadati??? Dozvoliti pušenje ili ne??? Ako ne PUŠIONA, a ako da opet PUŠIONA jer mora opet ulagati veća financijska sredstva!!!!

Ja sam za toda se u svim ugostiteljskim lokalima DOZVOLI pušenje.
Moje mišljenje je jedino da treba zabraniti oušenje u objektima koji poslužuju hranu RESTORANI!!!
građanin
8.7.2009. 8:29
Lijepo je Milinović i Hdz utjerao maunu ugostiteljima!
MACAN
8.7.2009. 7:04
baš su smješni hihihi


Još iz kategorije Obrtništvo