Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Proslavljena 20. obljetnica Udruženaj obrtnika Virovitica

        22.09.2014.         3207 pogleda
Proslavljena 20. obljetnica Udruženaj obrtnika Virovitica

Broj registriranih obrtnika u Virovitici u godinu dana smanjen je za 9 posto čime je nastavljan trend zatvaranja obrta koji traje već šest godina, rečeno je danas na svečanoj sjednici Skupštine Udruženja obrtnika Virovitica kojom je obilježeno 240 godina od prvog udruživanja i dvadeseta obljetnica obnoviteljske skupštine.
"Zatvaraju se obrti koji su imali zaposlene radnike, naučnike na praksi i poslovne prostore i radionice, a otvaraju djelatnosti koje nemaju ništa od toga, rekao je predsjednik Udruženja Zdravko Šarić.

Naglasio je kako je broj obrtnika u opadanju zbog propasti brojnih velikih tvrtki na koje su bili vezani proizvodni i uslužni obrti i zbog zakonskih propisa koji "guše" daljnji rad i razvoj.

"Zakon o obrtu koji je stupio na snagu u prosincu prošle godine donio je velike probleme u održavanju rada stručnih službi u komorskom sustavu i udruženjima. Zbog smanjenog komorskog doprinosa upitan je opstanak sustava kojeg smo gradili 20 godina i kojeg smo sami financirali jer nije bio na teret državnog proračuna ni jedinica lokalne uprave", rekao je Šarić i objasnio: "Određeni iznos komorskog doprinosa je 44 kune što je upola manje nego do sada. Ovaj, takozvani fiskalni namet, prvi od preko 200 koji je smanjen, prema riječima ministra Gordana Marasa, 'bitno će smanjiti troškove poduzetničkog poslovanja'. Praktično je smanjen 'namet' koji su odredili sami obrtnici na svojim skupštinama. Prepolovljenim financijskim proračunom nećemo moći zadržati postojeću razinu rada pogotovo sada kada pokušavamo završiti legalizaciju našeg objekta".

Dan obrtnika čestitali su pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo Grada Virovitice Matija Mustač, direktor HGK-Županijske komore Virovitica Milan Vanđura i predsjednik HOK-a Virovitičko-podravske županije Vladimir Ivoš.

O povijesti virovitičkog obrtništva govorila je Dubravka Sabolić.

Na kraju sjednice uručena su priznanja za dugogodišnji rad. Za 10 godina rada dodijeljeno je 16 priznanja: Ivanki Bistrović, Mariji Dunaj, Danijeli Hanževački, Mirjani Milinović, Nadi Pocrnić, Ellen Tomljanović Berlančić, Klaudiji Zečević, Željku Bazijancu, Saši Bertok, Tomislavu Burliću, Tomislavu Farkašu, Tomislavu Galu, Goranu Ivačko, Antoniu Jurkinu, Zlatku Katančiću i Tomislavu Mareku.

Za 20 godina priznanja su uručena Biljani Ištoković, Ljubišku Barbe, Jadranku Jarčeviću, Zlatku Ptičeku i Marijanu Stubičaru. Posthumno je, plaketa zahvalnosti, dodijeljena Marijanu Kučanu za 18 godina rada u obrtu. Zahvalnice za doprinos i uspješnu suradnju u unapređenju rada Udruženja dobili su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica,HGK-Županijska komora Virovitica HOK-Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Dubravka Sabolić i Katica Kovačević.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pocelo je
24.9.2014. 10:21
sulejman,nesrecu?kakve ima veze propadanje obrtnika u hrvatskoj a posebno u virovitici sa nesrecom?ajd objasni mi to molim te.sada ces reci da je mustac imao srece pa jos uvijek radi.
jedna.
23.9.2014. 22:13
molim vas da mi ne dirate ljubu! vidite da je Autor Lj.R.W. (autor neznam čega, možda glupih komentara) brojao koliko je slobodnih poslovnih prostora u središtu virovce. čak je i Autor napisao velikim slovima!
UooH
23.9.2014. 18:16
Ljubo stvarno bulazniš pa slave oni koji su opstali 10 pa i 20 god sta je tu cudno, a odgovor na tvoje bezvezno pitanje je u tekstu samo treba pazljivo procitati a ne brze bolje bulazgat po komentarima.
Autor Lj.R.W.
23.9.2014. 17:59
@Sulejman Vidi se da nisi usredotočen, i da TI BULAZNIŠ! Jer, da ne buulazniš, onda bi zapazio: obrtnici slave, NEKA! Pogledaj još jednom moj upis, pa se javi!
Sulejman veliki
23.9.2014. 5:59
Ajde Ljubo, ne bulazni! Ili pažljivo čitaj. Pa piše u članku sve. I zašto ne bi slavili bez obtira što se svaki treći lokal iznajmljuje? Slave oni koji nisu imali tu nesreću. Zar bi sve trebalo zamrti sada?
Autor Lj.R.W.
22.9.2014. 23:42
Obrtnici slave, neka, ali svaki treći lokal u središtu Virovitice sa obavijesti: IZNAJMLJUJE SE!
Zašto su obrtnici masovno zatvorili svoje radnje??- pitanje je sad!


Još iz kategorije Gospodarstvo