Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Proslava 8. ožujka u Pitomači društveni događaj broj jedan, 350 žena proslavilo svoj dan

  Goran Gazdek           06.03.2017.         7128 pogleda
Proslava 8. ožujka u Pitomači društveni događaj broj jedan, 350 žena proslavilo svoj dan

Pitomača je jedna od rijetkih hrvatskih oaza a u kojemu se za proslavu Dana žena traži karta više pa je i ove godine restoran KTC-a bio je dupkom pun – 350 dama i tek tu i tamo koji muškarac, velikom je zabavom već obilježilo svoj praznik koji, zapravo, pada sutra, u srijedu. Obilježavanje 8.ožujka organizira Forum žena SDP-a Pitomače, ali na zabavu dolaze žene svih stranaka, a najviše je onih koji nisu niti u jednoj. Zato je osmomartovska zabava postalo društveni događaj broj jedan i svojevrsni fenomen Virovitičko-podravske županije, a i šire. Nada Pintar, predsjednica Općinske organizacije Foruma žena SDP-a Pitomača ističe da je to plod šesnaestogodišnjeg iskrenog i predanog rada. „Gotovo stotinu žena morali smo odbiti jer nema mjesta, ako se preselim negdje drugdje onda to više nije pitomačka zabava“, kaže gospođa Pintar.

Zabava kao i svaka druga – plesna glazba, večera, svaka tombola dobitna, i svake godine nešto novo (ovoga puta torta) , ali na ovoj svaka dama na poklon dobije crveni karanfil. „Cilj nam je da se družimo i veselimo i na taj način obilježimo Dan žena“, objašnjava predsjednica.

Zabava je postala toliko popularna da svake godine dođe i netko iz središnjice SDP-a, ali bez političkih govora. Ove godine stigle su iz Zagreba saborska Gordana Sobol, a iz Osijeka europarlamentarka Biljana Borzan.

„Ovdje sam peti ili šesti put i uvijek volim doći jer je jedinstveno. Ove žene na neki način same sebi daju priznanje, i u obitelji, i u lokalnoj zajednici. Mnoge žene čak i ne vole ovakva okupljanja, kažu da bi trebalo održavati tribine i upozoravati na neke stvari. Mi i to radimo, ali nikome ne može biti loše ako se žene odluče jednom u godini ostaviti muževe i djecu kod kuće i zabaviti se onako kako oni misle da se treba zabaviti“, izjavila nam je gospođa Sobol.

Biljana Borzan smatra da je u teškom vremenima dobro kad čovjek ima volje za zabavu jer, iako ima poprilično razloga ne treba stalno biti ljut i plakati. „Žene su uvijek u situacijama kriza i lomova najugroženija populacija. Zato dobro dođe da se malo vidimo i družimo, da razmijenimo iskustva pa možda iz toga proiziđu i kakve dobre akcije“.

Ova godina je malo turbulentnija od prethodnih kada su u pitanju ženska prava u svijetu u posebno u Hrvatskoj. „Svjedoci smo da se vodi dosta polemika vezano oko prava žena na izbor reproduktivnog i seksualnog zdravlja. Ono što Forum žena i ja osobno želimo naglasiti je da pozdravljamo odluku Ustavnog suda i da ćemo se boriti a ono što smo do sada dosegnule kako bi zadržale prava koje imamo. Ono što nas čeka idućih godinu dana je dosta žestoka borba jer smo svjedoci radikalizacije društva u kojoj prije svega nastradaju žene“.

Biljana Borzan upozorava na porast diskriminacije u društvu kaj se najviše održava na ženama. „Odluka o pravu žene da raspolaže svojom tijelom je jedna od najvažnijih stvari koji se dogodila u hrvatskoj povijesti od rata na ovamo. Ljudi od struke su poslali dobru poruku i dobru osnovu za eventualne promjene zakona ako će do njih doći“.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti