Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Gospodarstvo

Prošao je projekt Geopriče UNESCO geoparka, asfaltirat će se cesta do Jankovca, Voćin će dobiti Geo Info centar

  vpž           22.03.2017.         2244 pogleda
Prošao je projekt Geopriče UNESCO geoparka, asfaltirat će se cesta do Jankovca, Voćin će dobiti Geo Info centar

Prošao je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko-podravskoj županiji čiju studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju je izradila VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije. Javna ustanova Park prirode Papuk prijavila je Geopriče UNESCO geoparka na Javni poziv Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

- Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno gospodarskog razvoja navedenih općina što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović.

Tako je Javna ustanova Park prirode Papuk 21. ožujka primila je obavijest o odobrenju financiranja projekta Geopriče UNESCO geoparka prijavljen u listopadu 2016. godine u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko- podravske županije. Inače, Park prirode Papuk je na plenarnoj sjednici 38. Generalne skupštine UNESCO u studenom 2015. postao prvi i za sada jedini hrvatski geopark – Geopark Papuk, uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta uz novi UNESCO logotip.

Projekt obuhvaća ulaganje Javne ustanove Parka prirode Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija - najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo – info centra u Voćinu.

Bit će to mjesto gdje će posjetiteljima na inovativan i interaktivan način pomoću multimedija i raznih postava biti interpretirana prirodna i kulturna baština Parka prirode Papuk na površini od cca 800 m2, a otvorenje centra očekuje se u siječnju 2020. godine.

Već tijekom 2018. godine posjetiteljima će biti dostupni mnogi sadržaji. Adaptirat će se dvije dvorane u prizemlju Centra za posjetitelje Velika – budućoj Kući Panonskog mora u kojoj će biti prezentirana geološka povijest Papuka: uz korištenje multimedijalne tehnologije prezentirat će se Panonsko more koje se na ovom području rasprostiralo prije 16 milijuna godina. Najmlađi posjetitelji će u vanjskoj učionici i igraonici na interaktivan način kroz igru upijati osnovna znanja o Papuku.

Centar za posjetitelje Velika - buduća Kuća Panonskog mora

Adrenalinski park bit će dodatan sadržaj za posjetitelje željne aktivnog provođenja slobodnog vremena, a nalazit će se pokraj Eko kampa Duboka kod Velike. Planinari i ostali posjetitelji koji aktivno provode slobodno vrijeme Papuk će razgledati s 5 obnovljenih i jednog novoizgrađenog vidikovca na području Parka. Svi će biti opremljeni namještajem za odmor i opremom za razgledanje te info tablama.

U 2019. godini dovršit će se rekonstrukcija prometne dionice Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, što će omogućiti kvalitetnije povezivanje postojećih i novih sadržaja i atrakcija za posjetitelje na cijelom zaštićenom području u objema županijama.

Dionica Slatinski Drenovac-Jankovac-Granica Županije planirana za rekonstrukciju

Zaposlenici Papka prirode Papuk kroz razne edukacije i osposobljavanja nadogradit će vještine i znanja kako bi posjetiteljima pružili veću sigurnost i bolju informiranost tijekom njihova boravka u zaštićenom području. Prisustvo na najvećim međunarodnim turističkim sajmovima u Europi, kao i znanstveni i turistički eventi i prezentacije u vlastitoj organizaciji omogućit će bogatu promociju Parka prirode Papuk.

Unaprjeđenjem turističke infrastrukture Parka prirode Papuk uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno- povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te boljeg sustava upravljanja posjetiteljima povećat će se broj posjetitelja Parku, produžiti njihov boravak a društveno-gospodarski razvoj učiniti održivim. Uspostava ovog tipa turističke atrakcije potaknut će i druge dionike da pokrenu posao u području turizma, kao što su smještajni kapaciteti, ugostiteljski objekti ili suvenirnice. Ovim projektom doprinijet će se održivom upravljanju zaštićene prirodne baštine društveno- gospodarskog razvoja što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko- podravske te Požeško- slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal.

Ocjenjivanje projekta prošlo je kroz 4 standardne faze procedure u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije prije same Odluke o financiranju koja prethodi potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Nakon provjere prihvatljivosti ukupni prihvatljivi troškovi iznose 77.238.120,20 HRK bez PDV-a uz 85% potpore MRRFEU, a ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk i Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije.

To je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko-podravskoj županiji, a studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo