Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Gospodarstvo

Propala tvrtka EC-COMM već dva mjeseca 'zavlači' radnike

  Dragutin Šantoši/Večernji list           28.04.2009.         1252 pogleda
Propala tvrtka EC-COMM već dva mjeseca 'zavlači' radnike

SLATINA - Nakon što je uprava labinskog poduzeća EC-COMM zaposlenicima pogona u Slatini u veljači potvrdila da za njih više nema posla stotinjak radnika preživljava pravu agoniju, jer ne dobivaju plaće ni radne knjižice, pa ne mogu ostvariti nikakva materijalna prava.

- Strašno je to kad obitelj ostane bez plaće. Suprug i ja imamo djecu od 4 i 6 godina, polovicu primanja davali smo na kredite. Sada suprugova plaća ide za dvoje djece i dva kredita i teško preživljavamo. Prije sam radila u bivšoj tvrtki.

Uzor gdje smo imali manje plaće, ali se osjećali sigurnije. U EC-COMM-u sam radila više od 4 godine, a poslodavac mi duguje šest plaća. Nepošteno je, ali kako je tako je - kaže Branislava Reščić, jedna od brojnih radnica koja je danas pomoć u rješavanju problema zatražila od SSSH-a.

Većina zaposlenika skrbila je o 3 do 6 članova obitelji među kojima su često bili jedini zaposlenici, pa teret (ne)odgovornosti propalog poduzeća ne snosi samo vlasnik tvrtke već i obitelji. U Županijskoj podružnici SSSH-e u Slatini potvrđuju da su s čak 6 puta s upravom dogovarali sastanak, ali da nikad nije održan jer labinski direktori nisu došli u Slatinu. Tvrde da Zavod za zapošljavanje nije prihvatio Program zbrinjavanja radnika po kojem je poslodavac izjavio da ne može osigurati rad i plaću zaposlenicima.

- U Odluci o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu poslodavac ističe da se ugovor o radu, sklopljen na neodređeno otkazuje iz gospodarskih razloga, a pogrešno navodi: - “Radnica i poslodavac su se sporazumjeli da će radni odnos prestati prije isteka otkaznog roka kako bi poslodavac mogao uručiti zaposleniku radnu knjižicu i na taj način zaštititi njegov socijalni status”.

To nije točno, jer do takvog “sporazuma” nije došlo. No, osim prijave inspekciji nemamo drugog načina da poslodavca natjeramo na poštivanje propisa - kaže sindikalni povjerenik Zdravko Čačinović.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo