Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravlje

Promovirana publikacija „Problematično i patološko kockanje“ dr Elvire Koić

        18.11.2009.         4905 pogleda
Promovirana publikacija „Problematično i patološko kockanje“ dr Elvire Koić

U Gradskoj knjižnici i čitaonici  promovirana je publikacija „Problematično i patološke kockanje", prim.mr.sc Elvire Koić, doktorice medicine, psihijatrice, psihoterapeutkinje i šefice Odjela za duševne bolesti virovitičke Opće bolnice čime je počelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Knjižicu je izdao Zavod za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije Sveti Rok i jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja se bavi temom ovisnosti kockanja.  Priručnik je dio projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa „Zdravlje na radu i zdravi okoliš", a izvorni rad objavljen je u časopisu „Colleigium Antroplogicum".

„Ovom knjižicom želimo senzibilizirati javnost na rastući javno-zdravstveni problem i pokazati da pod ovisnošću ne podrazumijevamo samo heroin, alkohol i pušenje nego i nešto šire", rekao je dr Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije.

Pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije i županijska koordinatorica školskog preventivnog programa, diplomirani pedagog Vesna Šerepac naglasila je kako se zahvaljujući entuzijazmu dr Koić, koja je među prvima u Hrvatskoj  prepoznala sindrom kockanja, počelo raditi na prevenciji te ovisnosti."Kockanje se ne tiče samo populacije koja je time zahvaćena jer ono ulazi su sve sfere našeg života i razdire sve oko nas pa od razonode postaje društveno zlo", rekla je Šerepac dodavši kako ovaj priručnik donosi odgovore na brojna pitanja o problematičnom i patološkom kockanju.

Jedan od suradnika i recenzenata knjige, voditelj Centra za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije prof. Siniša Brlas rekao je da knjiga predstavlja još jedan u nizu pokazatelja o aktivnoj uključenosti stručnjaka i suradnika Centra za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti u kvalitetan rad u okviru univerzalne, selektivne i indicirane prevencije ovisnosti, ali i problematičnih i patoloških obrazaca ponašanja koji imaju poveznicu s ovisničkim ponašanjem.

Dr Koić se, u okviru svoje uže specijalizacije, socijalna psihijatrija i psihijatrija u zajednici, problemom kockanja bavi već nekoliko godina.  U suradnji s Općom bolnicom Virovitica i udrugama civilnog društva organizirala je Prvi hrvatski simpozij o patološkom kockanju u studenom 2007. godine nakon čega je objavljen zbornik radova, a redovno organizira stručna predavanja i javne tribine o ovoj temi.

"Kada igrač nije u mogućnosti kontrolirati poriv za kockanjem, a izvođenjem tog čina šteti sebi i drugima, govorimo o takozvanom 'patološkom kockanju', koje je prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti jedna od šest kategorija takozvanog poremećaja kontrole poriva", objasnila je dr Koić dodavši da u Hrvatskoj trenutno nema standardiziranih programa i razvijenog pristupa problemu kockanja.

Osim općenitih saznanja o kockanju, epidemiološkog i socijodemografskog profila patoloških kockara i bolesti ovisnosti o kockanju kao javno-zdravstvenom problemu, dr Kojić je u publikaciji opisala sedam slučajeva liječenja bolesnika  iz svoje bogate prakse.

 

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

snjeguljica
18.11.2009. 13:55
Divim se doktorici, i veoma mi je drago što radi u našoj bolnici. Da je barem više takvih osoba!


Još iz kategorije Zdravlje