Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Promovirana monografija "Jan Nepomuk Vlašimsky": Kapitalno djelo virovitčke glazbene kulture

  Goran Gazdek           17.02.2016.         2885 pogleda
Promovirana monografija "Jan Nepomuk Vlašimsky": Kapitalno djelo virovitčke glazbene kulture

U Češkom domu Virovitica promovirana je knjiga dr.sc Vjenceslava Herouta "Jan Nepomuk Vlašimski" koja se prvi put u PDF izdanju pojavila 2014. godine kada je tiskano i šest oglednih primjeraka. Knjiga je posvećena virovitičkoj glazbenoj legendi, zborovođi, dirigentu, kapelniku, skladatelju, aranžeru i glazbenom pedagogu koje je u Virovitici 50 godina neumorno radio na području glazbene kulture. Uvodničari je nazivaju monografijom iako nije posvećena samo jednoj temi, odnosno samo jednoj osobi kako bi se to moglo zaključiti iz naslova. Podijeljena je, naime, u tri cjeline: Jan Vlašimsky", "Proljetni zvuci Jana Vlašimskog" i "Češka beseda Virovitica od 1919. do 1941. godine" pa zapravo predstavlja povijesni pregled glazbenog, kulturnog i društvenog života grada.

Na približno 400 stranica ovo kapitalno djelo znanstveno, stručno i esejistički vrlo iscrpno obrađuje zadane teme, a sve je bogato ilustrirano obiljem crteža, fotografija, novinskih isječaka, notnih materijala, zemljovida, katastarskih karata, plakata, pozivnica i povijesnih dokumenata pa u jednom trenutku pomislimo da je izdavač, Češka beseda, mogla objaviti tri knjige.

Janu Vlašimskom je posvećeno 140 stranica. Češka beseda Virovitica predvođena Jasnom Berger i Vjenceslav Herout koji se znanstveno bavi proučavanjem češke kulture i života u Hrvatskoj temeljito su istražili život čovjeka po kojemu se danas u Virovitici zove osnovna glazbena škola od njegovog rođenja u Češkoj gdje su u gradu Všeňu pretražili tamošnje arhive i razgovarali s potomcima obitelji do smrti 1942. godine.

Sljedećih 139 stranica posvećeno je manifestaciji "Proljetni zvuci Jana Vlašimskog" utemeljeni 2003. godine. Ovaj je dio podijeljen na 10 poglavlja koliko se je od 2012. godine održano "proljetnih zvukova". Cjelina "Češka beseda u Virovitici" na stotinu stranica donosi pregled doseljavanja prvih čeških obitelji u Viroviticu i njihovog života u ovom gradu te podatke o osnivanje i djelovanje Češke besede.

Recenzent knjige je Ivan Zelenbrz, predsjednik Matice hrvatske Virovitica, lektorica Mira Barberić, a prolog pod nazivom "Glazba spaja narode" napisao je prof. dr Ivo Josipović. Knjigu je uredila Jasna Berger koja je i autorica ovitka te brojnih fotografija, a prelamana je i tiskana je u virovitičkom Grafoprojektu.

Knjiga, tiskana uz novčanu pomoć Grada Virovitice i Savjeta za nacionalne manine Republike Hrvatske, iznimno je vrijedan doprinos zavičajnoj bibliografiji, i uz monografiju "Trick - Pripovijest o jednoj slikarskoj obitelji" (Gradski muzej Virovitica, 2009.) i "Knjiga o Virovitici" (Mikešland, 1999.) najznačajniji virovitički izdavački pothvat u proteklih 25 godina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Matahari
17.2.2016. 19:16
Bravo Jasna, bravo Česi, tako se voli i baštini kultura grada.


Još iz kategorije Kultura