Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Gospodarstvo

Promovirana 22. publikacija Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini

  hgk           14.12.2018.         4111 pogleda
Promovirana 22. publikacija Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica promovirana je 22. publikacija „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini“. U publikaciji u 17 poglavlja, na 139 stranica, objavljeno je ukupno 8.736 podataka, od kojih je 3.925 izvornih (44,93%) i 4.811 izvedenih podataka (55,07%). U publikaciji se nalaze 132 tabele i 78 grafikona.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, ISSN Ured za Hrvatsku, nacionalni je centar koji dodjeljuje ISSN hrvatskim serijskim publikacijama, te stvara i održava zapise o tim publikacijama u međunarodnom upisniku.

ISSN (International Standard Serial Number - međunarodni standardni serijski broj publikacije) koristi se za jednoznačnu identifikaciju serijskih publikacija.

ISSN ured za Hrvatsku, odredio je 1. veljače 2005. godine, osnovne identifikacijske podatke za publikaciju „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije”: ISSN 1845 - 352X, te obvezao da se ista tiska na istaknutom mjestu  - naslovnici, svake publikacije.

Publikaciju je uredio i pripremio Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica, s višim stručnim suradnicama Suzanom Kolesarić i Andreom Poslek i stručnom suradnicom Renatom Vondra.

Recenzent publikacije je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, koji je naglasio da u publikaciji „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini“ nisi prikazani samo godišnji pregledi, nego i dugogodišnji trendovi koji ukazuju na komparativne prednosti Virovitičko-podravske županije.

Niti jedna županijska komora u sustavu HGK, nema ovakvu publikaciju u kojoj je napravljen metodološki ispravan pregled, po cijelom nizu parametara sa trendovima.

Ovako dugotrajan trend imaju bilteni Hrvatske narodne banke i izvješća Ministarstva financija.

Posebno je pohvalio osvrt na kraju publikacije koji na jednostavan i precizan način daje analitički osvrt i dodatna pojašnjenja objavljenih podataka.

Na temelju prezentiranih pokazatelja u publikaciji, pozitivni trendovi u Virovitičko-podravskoj županiji, u zadnjih nekoliko godina su: rasta plaća i broja zaposlenih, povećanje produktivnosti, a robni izvoz je izuzetno pozitivan.

Negativni trendovi u Virovitičko-podravskoj županiji su: neadekvatna prometna infrastruktura i negativna demografska kretanja – depopulacija stanovništva.

Studija opravdanosti izgradnje brze ceste Vrbovec – Bjelovar – Virovitica napravljena je još 1995. godine (Institut prometa i veza RH), a dokumentacija za navedenu prometnicu se još radi.

U međuvremenu je brza cesta izgrađena i puštena u promet, od Svete Helene - Vrbovca II, te pravcemPodravskog ipsilona i dionica Vrbovec II - Križevci.

Prometnim pravcem Bilogorsko-panonskog ipsilona, na dionici od Vrbovca II – Farkaševca, brza cesta je izgrađena u potpunosti, te se očekuje ishođenje potrebne dokumentacije i puštanje u promet iste.

Predstoji i u fazi je ishođenje sve potrebne dokumentacije, zatim rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na predviđenom prometnom pravcu, te izgradnja i puštanje u promet na dionici od Farkaševca – Bjelovara – Virovitice – Barcsa.

Mađarska strana, prezentirala je da je u tijeku izrada dokumentacije, koja prethodi izgradnji brze ceste na pravcu Barcs – Szigetvar – Szentlorinc – Pecs.

U tom cilju, potrebno je na državnoj razini, definirati decidirane rokove: završetka projektne i ostale dokumentacije, početak i završetak radova na izgradnji, te datum puštanja u promet.

Dovršetak izgradnje ove brze ceste, esencijalno je pitanje daljnjeg razvoja Virovitičko-podravske županije, ali i susjednih županija (BBŽ i Somogy), što će generirati cijeli niz multiplikacionih efekata: nove investicije, zapošljavanje, zaustavljanje daljnjeg odlaska mladih obrazovanih kadrova.
Virovitičko-podravska županija time će razviti konkurentno gospodarstvo i izvozne industrije, sukladno prirodnim resursima, stečenim znanjima i iskustvu, uz usklađenost sa načelima održivog razvoja, očuvane prirodne i kulturne baštine, te sredine poželjne za siguran obiteljski život i rad.

Evidentan je negativan demografski trend, odnosno enormna je depopulacija stanovništva, tako da je u odnosu na 1991. godinu, kada je bilo 104.625 stanovnika, prema procjeni DZS, broj stanovnika smanjen na 77.086, u 2017. godini.

Ova publikacija je dobar vodič za potencijalne investitore, ali i za nosioce ekonomske politike koji bi trebali odlučivati o daljnjem razvoju županije.

Zvonimir Savić je zahvalio uredniku publikacije Milanu Vanđuri, direktoru HGK – Županijske komore Virovitica na iznimnom trudu koji je uložio u izradu publikacije, ali i gospodarstvenicima koji su, dostavljenim podacima pridonijeli stvaranju ove publikacije.

Ivan Škorić, izaslanik predsjednika HGK Luke Burilovića i savjetnik u Uredu predsjednika HGK čestitao je Milanu Vanđuri, direktoru HGK – Županijske komore Virovitica na izradi publikacije „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini“, koja je ,uz publikaciju „Županije – razvojne raznolikosti i gospodarski potencijali“, koju radi Sektor za financijske institucije i ekonomske analize HGK, jedna od najboljih publikacija koje ima Hrvatska gospodarska komora. Ova publikacija „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini“, sa sveobuhvatnim nizom podataka, prikupljenih iz različitih izvora i podacima dobivenim u anketama koje su dostavili gospodarstvenici, tabelarnim i grafičkim prikazom, u 17 poglavlja prezentira stanje gospodarstva Virovitičko-podravske županije.

Svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća prisustvovali su i direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, iz HOK – OK Virovitičko-podravske županije potpredsjednik Hrvoje Šimunović i komorski tajnik Božidar Jeremić, te članovi Gospodarskog vijeća, predsjednici Strukovnih grupa i Grupacija HGK – Županijske komore Virovitica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo