Banner
Ugostitelji će od 15. veljače moći prodavati sve što imaju u ponudi
Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima
Oporba pozdravila popuštanje mjera, ali smatra to nedovoljnim
Za čak 75 posto porastao broj smrtnih ozljeda u građevinarstvu
Večernji list: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju
B.a.b.e. odgovorile Milanoviću - nećemo trivijalizirati temu seksualnog nasilja
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Gospodarstvo

Promovirana 22. publikacija Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini

  hgk           14.12.2018.         4060 pogleda
Promovirana 22. publikacija Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica promovirana je 22. publikacija „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini“. U publikaciji u 17 poglavlja, na 139 stranica, objavljeno je ukupno 8.736 podataka, od kojih je 3.925 izvornih (44,93%) i 4.811 izvedenih podataka (55,07%). U publikaciji se nalaze 132 tabele i 78 grafikona.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, ISSN Ured za Hrvatsku, nacionalni je centar koji dodjeljuje ISSN hrvatskim serijskim publikacijama, te stvara i održava zapise o tim publikacijama u međunarodnom upisniku.

ISSN (International Standard Serial Number - međunarodni standardni serijski broj publikacije) koristi se za jednoznačnu identifikaciju serijskih publikacija.

ISSN ured za Hrvatsku, odredio je 1. veljače 2005. godine, osnovne identifikacijske podatke za publikaciju „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije”: ISSN 1845 - 352X, te obvezao da se ista tiska na istaknutom mjestu  - naslovnici, svake publikacije.

Publikaciju je uredio i pripremio Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica, s višim stručnim suradnicama Suzanom Kolesarić i Andreom Poslek i stručnom suradnicom Renatom Vondra.

Recenzent publikacije je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, koji je naglasio da u publikaciji „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini“ nisi prikazani samo godišnji pregledi, nego i dugogodišnji trendovi koji ukazuju na komparativne prednosti Virovitičko-podravske županije.

Niti jedna županijska komora u sustavu HGK, nema ovakvu publikaciju u kojoj je napravljen metodološki ispravan pregled, po cijelom nizu parametara sa trendovima.

Ovako dugotrajan trend imaju bilteni Hrvatske narodne banke i izvješća Ministarstva financija.

Posebno je pohvalio osvrt na kraju publikacije koji na jednostavan i precizan način daje analitički osvrt i dodatna pojašnjenja objavljenih podataka.

Na temelju prezentiranih pokazatelja u publikaciji, pozitivni trendovi u Virovitičko-podravskoj županiji, u zadnjih nekoliko godina su: rasta plaća i broja zaposlenih, povećanje produktivnosti, a robni izvoz je izuzetno pozitivan.

Negativni trendovi u Virovitičko-podravskoj županiji su: neadekvatna prometna infrastruktura i negativna demografska kretanja – depopulacija stanovništva.

Studija opravdanosti izgradnje brze ceste Vrbovec – Bjelovar – Virovitica napravljena je još 1995. godine (Institut prometa i veza RH), a dokumentacija za navedenu prometnicu se još radi.

U međuvremenu je brza cesta izgrađena i puštena u promet, od Svete Helene - Vrbovca II, te pravcemPodravskog ipsilona i dionica Vrbovec II - Križevci.

Prometnim pravcem Bilogorsko-panonskog ipsilona, na dionici od Vrbovca II – Farkaševca, brza cesta je izgrađena u potpunosti, te se očekuje ishođenje potrebne dokumentacije i puštanje u promet iste.

Predstoji i u fazi je ishođenje sve potrebne dokumentacije, zatim rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na predviđenom prometnom pravcu, te izgradnja i puštanje u promet na dionici od Farkaševca – Bjelovara – Virovitice – Barcsa.

Mađarska strana, prezentirala je da je u tijeku izrada dokumentacije, koja prethodi izgradnji brze ceste na pravcu Barcs – Szigetvar – Szentlorinc – Pecs.

U tom cilju, potrebno je na državnoj razini, definirati decidirane rokove: završetka projektne i ostale dokumentacije, početak i završetak radova na izgradnji, te datum puštanja u promet.

Dovršetak izgradnje ove brze ceste, esencijalno je pitanje daljnjeg razvoja Virovitičko-podravske županije, ali i susjednih županija (BBŽ i Somogy), što će generirati cijeli niz multiplikacionih efekata: nove investicije, zapošljavanje, zaustavljanje daljnjeg odlaska mladih obrazovanih kadrova.
Virovitičko-podravska županija time će razviti konkurentno gospodarstvo i izvozne industrije, sukladno prirodnim resursima, stečenim znanjima i iskustvu, uz usklađenost sa načelima održivog razvoja, očuvane prirodne i kulturne baštine, te sredine poželjne za siguran obiteljski život i rad.

Evidentan je negativan demografski trend, odnosno enormna je depopulacija stanovništva, tako da je u odnosu na 1991. godinu, kada je bilo 104.625 stanovnika, prema procjeni DZS, broj stanovnika smanjen na 77.086, u 2017. godini.

Ova publikacija je dobar vodič za potencijalne investitore, ali i za nosioce ekonomske politike koji bi trebali odlučivati o daljnjem razvoju županije.

Zvonimir Savić je zahvalio uredniku publikacije Milanu Vanđuri, direktoru HGK – Županijske komore Virovitica na iznimnom trudu koji je uložio u izradu publikacije, ali i gospodarstvenicima koji su, dostavljenim podacima pridonijeli stvaranju ove publikacije.

Ivan Škorić, izaslanik predsjednika HGK Luke Burilovića i savjetnik u Uredu predsjednika HGK čestitao je Milanu Vanđuri, direktoru HGK – Županijske komore Virovitica na izradi publikacije „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini“, koja je ,uz publikaciju „Županije – razvojne raznolikosti i gospodarski potencijali“, koju radi Sektor za financijske institucije i ekonomske analize HGK, jedna od najboljih publikacija koje ima Hrvatska gospodarska komora. Ova publikacija „Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2017. godini“, sa sveobuhvatnim nizom podataka, prikupljenih iz različitih izvora i podacima dobivenim u anketama koje su dostavili gospodarstvenici, tabelarnim i grafičkim prikazom, u 17 poglavlja prezentira stanje gospodarstva Virovitičko-podravske županije.

Svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća prisustvovali su i direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, iz HOK – OK Virovitičko-podravske županije potpredsjednik Hrvoje Šimunović i komorski tajnik Božidar Jeremić, te članovi Gospodarskog vijeća, predsjednici Strukovnih grupa i Grupacija HGK – Županijske komore Virovitica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.