Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Promoviran strip album Sveti Roko Sonje Tomić i Roke Idžojtića

  Goran Gazdek/snimio Rudi Vanđija           17.08.2010.         7126 pogleda
Promoviran strip album Sveti Roko Sonje Tomić i Roke Idžojtića

U dvorištu Franjevačkog samostana večeras je promoviran strip album Sonje Tomić i Roke Idžojtića „Sveti Roko" koji je ovih dana, nakon gotovo sedam godina priprema izašao iz tiska u izdanju Mikešlanda. Promocija ovog  kapitalnog djela virovitičkog izdavaštva privukla je neobično puno svijeta - kolega Nenad Barinić izbrojao više od dvije stotine ljudi (znam točan broj, ali tu ekskluzivu ostavljam za njegov blog.) Ne mogu se sjetiti kada je jedna knjiga zainteresirala toliko Virovitičana i gostiju iz Zagreba, Osijeka, Vinkovaca i drugih gradova, a broj prisurnih iznendaio je i domaćina, gvardijana i župnika, fra Roberta Perišića koji nas je sve srdačno pozdravio. Osim njega i autorskog dvojca o knjizi i njezinom nastanku govorio je izdavač Mijo Pavelko, pisac predgovora novinar i strp scenarista Rudi Aljinović, predsjednik Strp cluba 85 i stripofil dr Ivica Veles. Promociju je pjesmom o sv. Roku i sv.Franji upotpunio Župni dječji zbor Zvončići pjesmama. Promociji su među ostalim bili nazočni prof.dr Vladimir Kolesarić, predsjendik Društva Virovitičana u Zagrebu, fra Bonaventura Duda i mnogi drugi.

 

Mijo Pavelko: Hvala fra Robertu što me uputio na Sonju Tomić, napisla je sjajan scenarij

„Radostan je ovo događaj koji upotpunjuje predblagdansko raspoloženje u slavlju našeg nebeskog zaštitnika Svetog Roke, zaštitnika župe i grada Virovitice. Ideja se rodili prije sedam ili osam godina, a zapravo prva ideja je još bila onog dana kada je Virovitica uzela za Dan grada blagdan Svetog Roka. Već sam u Gradskom vodiču objavljivao crtice iz života Svetog Roka, pisao ih je pater Poleto. Mislio sam ljude upoznati sa našim zaštitnikom, a posebno djecu pa sam razmišljao o stripu. Otišao sam po savjet kod patera Roberta, a on mi je predložio gospođu Sonju Tomić koja se zdušno prihvatila pisanju scenarija. Na Roku, kao crtača tog stripa, računao sam od prvog dana jer smo i ranije surađivali", kazao je Mijo i objasnio zašto je album pripreman tako dugo: Mislio sam da će knjiga biti pretanka da sam računao da bi u nju mogli uvrstiti i sve crkve posvećene Svetom Roku. Raspitivao sam se gdje sve ima takvih crkava ili kapelica i otkrio da ih ima više od 220. U pet-šest godina uspio sam ih obići 170 što me je zadnjih tri-četiri godine kočilo pa je izdavanje stripa tako dugo trajalo. Jednom prilikom u deset dana napravio sam preko 3500 kilometar od Cavtata do Umaga, išao po brdima i otocima, nisam odustajao, a na  kraju sam odlučio da izdamo strip  bez tog priloga", ispričao je Mijo dodavši da nije obišao ono što mu je najbliže - Međimurje i dio Slavonije.  

Strip album je pripreman u virovitičkom „Grafoprojektu", a tiskan u odličnoj tiskari „Arca" u Novoj Gradiški koja je i suizdavač albuma na što im je Mijo posebno zahvalio.

Fra Robert Periši: Dadoše najbolje od sebe, hvali im

„Jednog dana dođe Mikeš s idejom da napravimo Svetog Roka u stripu. Rekoh ako mislite da možete u redu i sine meni ideja da bi scenarij mogla napisati gospođa Tomić, vjernica naše crkve Sverg Franje na Kaptolu, koju sam upoznao na studiju teologije - ona ga je završavala, a počinjao. Pomogla mi je oko prvog intervjua kojeg sam dao u životu i oko pisanja moje diplomske radnje", prisjetio se fra Robert Perišić prvih razgovora i ideja.

Na ovitku knjige fra Robert je napisao: „Oboje njih i Sonja i Roko dadoše najbolje od sebe da Mijina ideja ugleda svjetlost dana. Hvala im".! Ono što je Mijo napravio najmanje se vidi, a učinio je puno. Bilo mu je važno da to bude prvi hrvatski strip o Roku pa nas je malo iznenadila vijest da nas je netko pretekao jer je strip o Roku prije dvije godine izašao u Draškovcu, u Međimurju, ali to strani strip koji je preveden. A mi ovdje imamo izvorno Hrvatsko", dodao je fra Robert.

Fra Robert nam je razriješio i dilemu Sveti Rok kako smo navikli ili Sveti Roko kako je strip album nazvan. „Neki su rekli da je to dalmatinski. Ali i u Slavoniji se govorilo Roko pa mislim da je ispravnije nego Sveti Rok kako su slovenski franjevci uveli običaj u Virovitici", pojasnio je.

Sonja Tomić: Roko i tiskara odradili sjajan posao 

Dugo se već bavim pisanjem o svecima jer ih volim još od djetinjstva, moja prva i najdraža knjiga je bila o Svetom Ivanu Dombosku. Sve knjige o svecima su bile za odrasle, za djeci ih nije bilo pa sam tako ja počela pisati. Zahvalna sam Miji i fra Robertu, a osobito Roki kao i tiskari koja je odradila sjajan posao. U jednoj od svojih prvih knjiga napisala sam pripovijetku o Svetom Roku i sad me jako razveselilo kad je fra Robert rekao da je slika na glavnim oltaru u ovoj prelijepoj crkvi apoteoza Svetog Roke, a osobito mi se svidio što  iza njega s lijeve strane stoji psić...

Roko Idžojtić: Ovako izdanje bi poželio svaki strip autor...

Kada sam dobio scenarij na meni je bilo da ga rasporedim i kadriram u stotinjak stranica što je veliki posao. To je dugo trajalo jer sam imao puno obveza na fakultetu. Dok sam radio osjećao sam neku čudno poveznicu između Virovitice i Svetog Roka što mi je davalo snagu. Odlučiti se izdati ovakvo djelo je vrlo hrabar potez pa se zato posebno zahvaljujem Mikešu, a onda i svima ostalima koji su radili na projektu te dr Velesu koji nam je, kao vrsni poznavatelj stripa, davao savjete što i kako treba učiniti da bi bio na svjetskoj razini. Počašćen sam što je scenarij pisala gospođa Sonja, a predgovor gospodin Rudi. Ovo je dan koji sam možda najviše čekao u životu. Ovako izdanje bi poželio svaki strip autor...

Dr Ivica Velea: Strip club 85 ponosan na svog Roku

Mi koji 25 godina kontinuirano radimo u „Strip clubu 85"  vrlo smo ponosni na našeg člana Roku Idžojitića koji nam je, kao dječarac,  pristupio još u godini osnivanja. Ovo djelo je prije svega produkt njegovog talenta i znanja, a onda i rada našeg kluba koji stvara pozitivno ozračje za kreativno djelovanje. Nadamo se da ćemo za nekoliko godina ponovno stvoriti takav talent.

Rudi Aljinović: Na razni svjetskih izdanja

U svijetu je o svecima rađeno mnogo stripova, a neki su, o životu Svetog Antuna Padovanskog i Svetom Franji prmjerice,  prevedeni i na hrvatski.  Nema ništa prirodnije da strip o Svetom Roku nastane u Virovitici kojoj je Sveti Roko zaštitnik. Druga zanimljivost je da mu je autor imenjak Roko Idžojtić. To je sretna kombinacija koja odmah upada u oči. Riječ je o vrhunskom djelu koje malo koga može ostaviti ravnodušnim. Strip se po svojem crtačkom dijelu znatno razlikuje od tipičnih komercijalnih tvorevina koje kupujemo na kioscima. Crtač je od početka radio vrlo spontano, mislim da u zadnjih 50 godina u Hrvatskoj nije bilo stripa koji bi u sebi sadržavao sviše spontanog rukopisa od ovoga. Ruka Roke Idžojtića nije išla uslijeno, gotovo bez zadrške u svakom potezu se vide ekpresija, strip je rađen s ljubavlju i stvaralačkom strašću.

Život Svetog Roka je toliko uzbudljiv i sadržajan, bogat iznenađenjima, dramatikom, sumnjama, patnjama i radošću da se samo trebala naći osoba koja bi to izvrsno objediniti u niz slika.

Ovaj izdavački potez služi na čast izdavaču i suizdavaču, a neću pogriješiti ako kažem da proizvodnja ovog stripa služi i na čast gradu Virovitici. Ovo je izdanje na razni svjetskih izdanja po kvaliteti tiska, uvezi i opremi što potvrđuje činjenicu da je virovitica u našim prilikama vrlo jaki strip centar. Ne samo da je tu rođen  i da je tu počeo intelektualno djelovati najveći hrvatski strip scenarista poznati novinar Franjo Fuis već vrlo aktivno, još od 1985. godine tu djeluje Strip klub.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura