Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Obrtništvo

Promocija ''Vodiča kroz obrtnička zanimanja''

  Franjo Petrić           21.12.2010.         1818 pogleda
Promocija  ''Vodiča kroz obrtnička zanimanja''

Srednje strukovno obrazovanje jedno je od najvažnijih dijelova školskog sustava svake države. Ono povezuje gospodarstvo i obrazovni sustav, gradi socijalno partnerstvo između škola i gospodarskih subjekata na državnoj i lokalnoj razini.  Upisi učenika u I. razred srednje škole, oduvijek su bili važni za učenike završnih  razreda osnovnih škola.  No, osim za učenike i njihove roditelje, oni su važni i za gospodarstvo, srednje škole i cjelokupnu politiku , odnosno razvoj našeg društva. Nije lako ostvariti želje učenika, njihovih roditelja i potrebe gospodarstva (odnosno tržište rada).

Kako zainteresirati učenike za potrebna zanimanja - pitanje je koje se stalno nameće HOK-u, Strukovnim školama  i u Odboru  za obrazovanje pri našoj županijskoj Obrtničkoj komori. Stalne promotivne aktivnosti u tom smjeru zasigurno su dale rezultate, ali njima nikada, a posebice sada, ne smijemo biti zadovoljni. Da bi učenici (i njihovi roditelji)  bili što bolje informirani i tako lakše odabrali željeno i potrebno zanimanje,  prišlo se projektu izrade DVD-a

-  Vodič-a kroz obrtnička zanimanja. Ovaj video zapis želi informirati o radu i osnovnim karakteristikama 26 različitih zanimanja, a koja se nude kao izbor upisa u I. razred srednjih strukovnih škola naše županije.  Slikom i riječju želimo dati informacije, koje mnogi nemaju, što i kako se radi u zanimanjima za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo i to u našim, sadašnjim prilikama i uvjetima rada. Prikazani sadržaji snimljeni su u radionicama obrtnika, škola ili poduzeća s područja Virovitičko-podravske županije. Dakle, to su radne sredine u kojima će se odvijati naukovanje, ali i moguće zaposlenje.

Ovaj Vodič kroz obrtnička zanimanja, ne bi bio snimljen bez pomoći Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te nesebičnog rada snimatelja Studija ''Foto VINKO''  iz Virovitice, novinarke Renate Turković i savjetnika za obrazovanje POK-e, te stručnih osoba u radionicama i prostorima u kojim je snimanje obavljeno.

Namjera je autora, ovaj projekt nadograđivati novim sadržajima i učiniti ga još kvalitetnijim. Svake godine pred upise učenika u srednje strukovno obrazovanje dijelili bi DVD  zainteresiranim učenicima osmih razreda na području županije. Također bi zamolili  da ''Vodič kroz obrtnička zanimanja'', bude dio sadržaja profesionalne orijentacije u satovima razrednih zajednica završnih razreda osnovne škole.  Vodič će biti promoviran 22. prosinca 2010. godine.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Obrtništvo