Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Promocija ''Vodiča kroz obrtnička zanimanja''

  Franjo Petrić           21.12.2010.         1881 pogleda
Promocija  ''Vodiča kroz obrtnička zanimanja''

Srednje strukovno obrazovanje jedno je od najvažnijih dijelova školskog sustava svake države. Ono povezuje gospodarstvo i obrazovni sustav, gradi socijalno partnerstvo između škola i gospodarskih subjekata na državnoj i lokalnoj razini.  Upisi učenika u I. razred srednje škole, oduvijek su bili važni za učenike završnih  razreda osnovnih škola.  No, osim za učenike i njihove roditelje, oni su važni i za gospodarstvo, srednje škole i cjelokupnu politiku , odnosno razvoj našeg društva. Nije lako ostvariti želje učenika, njihovih roditelja i potrebe gospodarstva (odnosno tržište rada).

Kako zainteresirati učenike za potrebna zanimanja - pitanje je koje se stalno nameće HOK-u, Strukovnim školama  i u Odboru  za obrazovanje pri našoj županijskoj Obrtničkoj komori. Stalne promotivne aktivnosti u tom smjeru zasigurno su dale rezultate, ali njima nikada, a posebice sada, ne smijemo biti zadovoljni. Da bi učenici (i njihovi roditelji)  bili što bolje informirani i tako lakše odabrali željeno i potrebno zanimanje,  prišlo se projektu izrade DVD-a

-  Vodič-a kroz obrtnička zanimanja. Ovaj video zapis želi informirati o radu i osnovnim karakteristikama 26 različitih zanimanja, a koja se nude kao izbor upisa u I. razred srednjih strukovnih škola naše županije.  Slikom i riječju želimo dati informacije, koje mnogi nemaju, što i kako se radi u zanimanjima za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo i to u našim, sadašnjim prilikama i uvjetima rada. Prikazani sadržaji snimljeni su u radionicama obrtnika, škola ili poduzeća s područja Virovitičko-podravske županije. Dakle, to su radne sredine u kojima će se odvijati naukovanje, ali i moguće zaposlenje.

Ovaj Vodič kroz obrtnička zanimanja, ne bi bio snimljen bez pomoći Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te nesebičnog rada snimatelja Studija ''Foto VINKO''  iz Virovitice, novinarke Renate Turković i savjetnika za obrazovanje POK-e, te stručnih osoba u radionicama i prostorima u kojim je snimanje obavljeno.

Namjera je autora, ovaj projekt nadograđivati novim sadržajima i učiniti ga još kvalitetnijim. Svake godine pred upise učenika u srednje strukovno obrazovanje dijelili bi DVD  zainteresiranim učenicima osmih razreda na području županije. Također bi zamolili  da ''Vodič kroz obrtnička zanimanja'', bude dio sadržaja profesionalne orijentacije u satovima razrednih zajednica završnih razreda osnovne škole.  Vodič će biti promoviran 22. prosinca 2010. godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo