Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Feral Tribune

Promocija Smijeha slobode u Zagrebu: Feral Tribune- istina i nesalomljivo zastupanje novinarske etike

  Goran Gazdek           08.04.2015.         4046 pogleda
Promocija Smijeha slobode u Zagrebu: Feral Tribune- istina i nesalomljivo zastupanje novinarske etike

Događaj proteklog tjedna u Hrvatskoj zagrebačka je promocija knjige "Smijeh slobode - Uvod u Feral Tribune". Nitko se ne sjeća da je ikada u dvorani Novinarskog doma u Perkovčevoj 2 bilo toliko ljudi, rijetko se na predstavljanju knjiga uopće, bilo gdje, okupi tako veliki broj štovatelja i znatiželjnika, a sasvim sigurno nikada se još u Hrvatskoj nije pljeskalo novinarima onako kao što se plješče glumcima na kraju uspješne premijere, sportašima nakon veličanstvene pobjede, pjevačima nakon odličnog koncerta.

Za nas u Virovitici, to je posebno važno jer pljesak i ovacije nisu dobili samo Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Predrag Lucić i svi novinari i suradnici koji su 25 godina stvarali Feral Tribune, jedan od najboljih, najznačajnijih i najnagrađivanijih listova koji su ikada izlazio u Hrvatskoj već i autor knjige, istaknuti hrvatski novinar, Virovitičanin Boris Pavelić, za ideju da od zaborava i prešućivanja otrgne novine koje su istinom podjednako izluđivale vlast i cenzore u Socijalističkoj federativnoj Republici Jugoslaviji i Republici Hrvatskoj. Jer, Boris dolazi iz grada bogate žurnalističke povijesti u kojem, međutim, čizma vlada i dvadeset godina nakon rata, a cenzorske škare iz ruke u ruku prebacuje ulizice oskudnog novinarskog znanja i vještina, siroti uhljebi i ponosni nositelji partijskih knjižica.

Zahvaljujući se publici što je ispunila Novinarski dom, urednik knjige i direktor izdavačke kuće "Adamić" Dragan Ogurlić ferlavce je nazvao herojima pisane riječi. "Bio je užitak raditi ovu knjigu, a ranije je nismo stigli promovirati u Zagrebu jer je naprosto nestala u samo 40 dana pa smo morali čekati drugo izdanje!, kazao je Ogurlić.

Lingvistica Snježana Kordić istakla je da knjiga može poslužiti na studiju novinarstva za upoznavanje s najvećim dosezima novinarskog zanata jer studenti mogu vidjeti pristup istini i nesalomljivo zastupanje novinarske etike. "Knjiga iznosi brojne fascinirajuće činjenice, a pisana je vrsnim pripovjedačkim stilom jednog prvorazrednog istraživačkog novinara. Njegova objašnjenja u knjizi popraćena su konkretnim tekstovima autora Ferala tako da se budući novinari mogu neposredno osvjedočiti kako su efektno primijenjena razna stilska sredstva da bi se postigao maksimum", kazala je Snježana Kordić.

Povjesničar Slavko Goldstain naglasio je da satira nigdje i nikada nije bila zahvalan posao. "Feral je puno više od satire, ali je zbog nje stradavao. Dijelom sam svjedok svih teškoća i svih muka kroz koje su feralovci prolazili. Njihova muka bila je adekvatna slavi koju su već onda imali. Neposredni sam svjedok situacije u kojoj je glavnom uredniku glava bila u torbi. Boris je tu epizodu u knjizi dobro opisao", kazao je Goldstein.

Boris Pavelić istakao je šutnju politike, medija i akademske zajednice. "Glavni mediji i akademska zajednica zaobilazili su Feral zbog nacionalizma - HDZ i desnica ga mrze, zavisti kod nezavisnih medija i stigme kod nas koji smo radili u medijima", objasnio je Boris motive koje su ga nagnale da se prihvati i uspješno završi rad na knjizi čije se prvo izdanje rasprodalo u samo četrdeset dana.

A što kažu glavni protagonisti knjige? "Prije svega radi se impresivnom autorskom radu. Knjiga govori o mnogim godinama mog života i rada i kad sam je čitao saznao sam puno toga što nisam znao. Boris Pavelić je izvanredno opisao društvenu i medijsku situaciju od raspada Jugoslavije i nastajanje Hrvatske do buđenja i raspadanja profesije", kazao je Predrag Lucić šaleći se kako je dobro to što autor nije zaboravio fazu kada su bili neprijatelji bratstava-jedinstva i Jugoslavije: "To nam danas ne znači puno, ali čisto da bude zabilježeno i da ljudima zakomplicira sliku o Feralu".

Boris Dežulović je dodao kako je iskreno dirnut Pavelićevim trudom. "Nikada u životu nisam mislio da ću se slagati s Pavelićem", kazao je u poznatom zezatorskom stilu i izazvao salve smijeha.

Viktor Ivančić govorio je o suradnji i prijateljstvu s novinarima i urednicima francuskog satiričnog lista Charlie Hebdoa jer je drugo izdanje knjige obogaćeno epizodom o njihovom posjetu Splitu i redakciji Ferala. Među njima je bio i karikaturist Georges Wolinski, koji je početkom siječnja ove godine skupa sa još 11 kolega smrtno stradao u napadu islamskih terorista. "Radili su reportažu o nama crtajući. Šalili smo se da je Feral balkanski Charlie, a Charlie francuski Feral. Oni su kasnije prenosili naše zajebancije, a mi njihove karikature", rekao je Ivančić.

Cijela večer protekla je u feralovom duha, s puno dosjetki i zdrave zajebancije. Primejrice, kad se gomila fotoreportera okupila oko Borisa Pavelića i feralove trojke kraj rolo-banera s naslovnicom knjige pitali su nas: A gdje ste vi bili devedesetprve. Donosimo galeriju fotografija i linkove na druge portale čiji su novinari popratili događaj.

Lupiga: Kako je Pavelić vratio Feral među žive

Index: Knjiga Smijeh slobode-Uvod u Feral Tribune predstavljena u Zagrebu

Slobodna Europa: Feral Tribune - smijeh slobode

Forum tm: Feralov duh truli tamo gdje bi trebao biti najžilaviji

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Feral Tribune