Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Prosvjeta

Projekt “Shema školskog voća i povrća” u OŠ V. Nazora Nova Bukovica

  os-vnazora-novabukovica.skole.hr           05.11.2014.         1410 pogleda
Projekt “Shema školskog voća i povrća” u OŠ V. Nazora Nova Bukovica

Projekt Shema školskog voća i povrća od ove se školske godine provodi u svim razredima osnovne škole. U skladu s planiranim projektnim aktivnostima učenici škole O.Š Vladimir Nazor iz Nove Bukovice sudjelovali su u predavanjima Savjetodavne službe iz Slatine i Udruge Balans iz Osijeka, nutricionističkog savjetovališta.

Cilj ovoga projekta je oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te omogućavanje školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća.

Učenici svih razreda škole danas su poslušali nekoliko zanimljivih predavanja organiziranih od strane Savjetodavne službe Slatina i udruge Balans iz Osijeka.

Tihana Bišćan, viša stručna savjetnica, govorila je o ekološkom i integrativnom uzgoju voća i povrća, o kvaliteti, nutritivnim svojstvima i općenitim vrijednostima ekološki uzgojenih namirnica za razliku od hrane koju uobičajeno konzumiramo, a tretirana je različitim kemijskim sredstvima.

Blaženka Mozer, viša stručna savjetnica, upoznala je učenike s pravilnim načinom sadnje voćaka te ih u teoriji pripremila za sadnju lijeske čiju će sadnicu škola dobiti sljedećih dana.

Učenici su imali prilike upoznati se i s predavanjem osječke udruge Balans o zdravoj i pravilnoj ishrani, Maje Gradinjan, nutricionistkinje i Hrvoje Centnera, osobnog trenera, a koji su u svojoj prezentaciji još jednom djeci ukazali na važnost tjelesnog kretanja i vježbanja.

Osim provođenja edukacija djece o poljoprivredi i zdravim prehrambenim navikama u okviru Sheme školskog voća i povrća provodit će se sljedeće prateće mjere: organiziranje satova degustacije, postavljanje i održavanje nastave u vrtu, organiziranje posjeta poljoprivrednim gospodarstvima i slične aktivnosti za povezivanje djece s poljoprivredom, pitanjima zaštite okoliša u vezi s proizvodnjom, distribucijom i potrošnjom voća i povrća poticanje distribucije voća i povrća u skladu sa ciljevima Sheme školskog voća i povrća.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta