Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Turizam

Projekt revitalizacije dvorca u Suhopolju nominiran za financiranje iz EU fondova

  vpz.hr           23.03.2016.         1252 pogleda
Projekt revitalizacije dvorca u Suhopolju nominiran za financiranje iz EU fondova

Virovitičko-podravska županija je u 2012. godine kupila park i dvorac u Suhopolju s namjerom njegove obnove. Povoljan smještaj dvorca u središtu mjesta i uz državnu cestu otvara mogućnost prenamjene dvorca u turističke svrhe. Izrađen je i projekt za revitalizaciju dvorca te je nominiran za financiranje iz EU fondova na prvi natječaj Eurospkog fonda za regionalni razvoj na temu kulturne baštine. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu VIDRA – Agencija za regionalni razvoj VPŽ, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Općina Suhopolje i Gradski muzej Virovitica. Ukupna vrijednost projekta je 44,7 milijuna kuna, a sufinanciranje Virovitičko-podravske županije bilo bi oko 450.000 kuna.

- Prijavom ovog projekta na sufinanciranje iz EU fondova htjeli smo povezati dionike na turističkom tržištu i doprinijeti razvoju tog turističkog tržišta na području naše županije. Budući centar za posjetitelje je turistička atrakcija, a u sklopu projekta planirali smo i razne manifestacije kao što su letovi balonom i razni festivali. Projekt je prošao administrativnu provjeru i nadamo se da će u narednim mjesecima biti i odobren za sufinanciranje – naglasila je obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

Dvorac Jankovića danas ima status kulturnog dobra, a povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen je kao objekt prirode i spomenik vrtne arhitekture.

Projekt revitalizacije obuhvaćao bi rekonstrukciju (dogradnju i prenamjenu) dvorca Janković u poslovnu građevinu. Vrijednost projekta je oko deset milijuna eura, a prenamjena bi bila u hotel s 35 soba, restoranom, wellnessom, parkom i svim ostalim popratnim sadržajima. Obnovu dvorca pratila bi i obnova povijesnoga perivoja u kojemu je dvorac smješten i s kojim čini nedjeljivu pejzažno-graditeljsku cjelinu. Realizacija projekta utjecala bi i na gospodarski razvoj lokalne sredine.

Obnova dvorca i njegova nova funkcija vratit će dvorcu značenje koje je s vremenom izgubio te će utjecati na promociju Suhopolja, kao i na daljnji razvoj lokalne zajednice. Osim hotelskog sadržaja s popratnim ugostiteljskim i sportskim sadržajima, turiste će zasigurno zainteresirati zanimljive manifestacije koje će također biti prijavljene u sklopu projekta. Riječ je o Festivalu leda i Festivalu soli, a povezani su s bogatom poviješću ovoga mjesta. Naime, u sklopu dvorca nekada se nalazila ledenica u kojoj su grofovi za ljetnih mjeseci čuvali namirnice. Vađenje blokova leda iz potoka nije služilo samo skladištenju hrane, već su se prodavali i lokalnim krčmama i slastičarnicama. Također, zanimljivo je da se u Suhopolju nalazio i svojevrsni distribucijski centar soli koji je tada ujedno bio jedino mjesto za nabavku soli u regiji.

Vrhunski smještaj s bogatim popratnim sadržajima, kao i zanimljivim manifestacijama, zasigurno će privući različite profile turista: od zaljubljenika u kulturno-povijesnu baštinu do turista rekreativca, i to ne samo iz regije, već i iz ostalih dijelova Hrvatske.

Povijest dvorca i Suhopolja

Dvorac Jankovića nalazi se u središtu Suhopolja, naselja istočno od Virovitice. Sagrađen je u 18. stoljeću kada je nastalo i naselje Suhopolje, na blago podignutom terenu usred perivoja. Suhopolje se u zapisima prvi put spominje 1763. godine. 1771. godine dobiva ime Terezovac, a ime Suhopolje ponovno vraća početkom 20. stoljeća. Većina važnijih zgrada dvorca Jankovića građena je u razdoblju od 1750. do 1775. godine, a od 18. stoljeća prolazile su kroz nekoliko faza dogradnje.

Kroz godine, dvorac i park u Suhopolju promijenili su velik broj vlasnika, a dvorac je nakon 2. svjetskog rata služio kao dom za nezbrinutu djecu. Poslije je u dvorcu bila smještena škola koja je imala 1500 učenika, a dio dvorca služio je kao dječji vrtić. Poljoprivredno industrijski kombinat (PIK) Suhopolje u dvorcu je kasnije imao svoje urede. Tijekom tog vremena krovište dvorca izgorjelo je u požaru, koje je kasnije obnovio PIK. Nakon što je PIK otišao u stečaj, 2000. godine dvorac je kupila tvrtka Abacus koja je bila vlasnik sve do 2012. godine.

Kompleks je danas napušten, bez namjene i posve devastiran: sve tri zgrade dvorca u lošem su građevinskom stanju, a kapelica u parku je urušena i bez krova.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije TurizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.