Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Proizvodnja mlijeka od koje živim trpi jer mi nisu sanirali farmu

  Marija Lovrenc/VLM           26.10.2010.         1561 pogleda
Proizvodnja mlijeka od koje živim trpi jer mi nisu sanirali farmu

Kada je prije tri godine poljoprivrednik Krunoslav Cigrovski iz Čađavičkog Luga nedaleko od Slatine kreditom HBOR-a izgradio farmu za pedesetak muznih krava, nije znao da će završiti na sudu, u sporu s izvođačem radova, slatinskim Unimontom. Danas tvrdi da su mu u 2,2 milijuna kuna vrijednom projektu obavili loš posao, a zbog kojeg, ocjenjuje, trpe životinje i proizvodnja mlijeka od koje živi.

Septička jama, pločice...

- Krave stoje u otpadnim vodama jer tzv. blatni hodnik nije napravljen prema građevinskim propisima, sve se otpadne vode zadržavaju na njemu, a trebale bi otjecati u septičku jamu. Imamo problema i s tom septičkom jamom jer se napuni već za nekoliko dana, a trebala bi izdržati barem mjesec, dva. A u dijelu pogona ugradili su nam krive pločice - navodi Cigrovski, nepravilnosti u izvedenim radovima koje je, kaže, od Unimonta tražio da ih ispravi. Dugovao im je 24.000 kuna i čekao na uplatu, kada sanacija bude gotova.

- To se nije dogodilo. Novac su prisilno uzeli, sjeli mi na račun, a farmu ostavili u stanju kakvom je danas. Krave stoje u otpadu, dobivaju čireve na papcima, hrome su, slabo jedu, a proizvodnja mlijeka u posljednjih godinu dana se prepolovila upravo zbog jadnih uvjeta u kojima se nalaze - opisuje Cigrovski. Kada je tužio izvođače radova, općinski sud u Slatini i županijski u Virovitici presudili su u korist Unimonta.

Inzistirao na 'svom'

- Unimont je ponudio sanaciju u vrijednosti od 7000 kuna i to samo za pločice, koje su nam najmanja briga. Angažirao sam drugog sudskog vještaka koji je procijenio da je prava šteta oko 90.000 kuna. Ja tog novca nemam, moje životinje trpe, a ja se moram povlačiti po sudovima zbog loše obavljena posla - jada se Cigrovski.

U prozvanom poduzeću kažu da su Cigrovskom izlazili ususret i da ih je o radovima s kojima je nezadovoljan obavijestio tek godinu i pol nakon otvorenja farme. Problema nije bilo, kažu, sve dok mu nisu naplatili dug koji je izbjegavao.

- Učinili smo sve da izbjegnemo sudski proces i održimo korektan poslovni odnos. Već prilikom izgradnje staje, g. Cigrovskom savjetovali smo drugačiji model izgnojavanja i skladištenja gnoja, rešetkasti pod s lagunom ispod objekta jer se on u praksi pokazao tehnološki funkcionalniji. No on je inzistirao na 'svom' modelu. Poštovali smo njegove odluke i staju izgradili u skladu sa građevinskim projektom u kojem je on diktirao uvjete. Nadzor i sud potvrdili su da je staja izgrađena prema svim pravilima struke i ugovorenog troškovnika - stav je Dragutina Sokačića, direktora Unimonta.

Ondje priznaju da problem postoji, no tvrde da za njega nisu odgovorni jer su morali raditi po projektu o kojem je odlučivao K. Cigrovski.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo