Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Proizvođači duhana predlažu osnivanje Fonda za opstanak proizvodnje duhana

        14.04.2009.         1600 pogleda
Proizvođači duhana predlažu osnivanje Fonda za opstanak proizvodnje duhana

VIROVITICA - Zbog straha da bi, izjednačavanjem trošarina domaćih duhanskih prerađevina s uvoznima, moglo doći do pada otkupnih cijena duhana, Udruga proizvođača duhana Krupan list, predložiti će Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i ruralnog razvoja osnivanje Fonda za opstanak proizvodnje duhana. To je, smatraju proizvođači u Podravini i Slavoniji,  jedino rješenje za sigurniju budućnost dvije tisuće poljoprivrednika i članova njihovih obitelji koji desetljećima žive od proizvodnje duhana. Naime, Tvornica duhana Rovinj više neće imati zakonsku obvezu kupovine domaćeg duhana pa će ga, sasvim je sigurno, tražiti na svjetskom tržištu gdje je jeftiniji i do 30 posto.

«Primarna proizvodnja duhana za šest mjeseci ostat će bez državne zaštite, doći će do pada otkupnih cijena, a govori se da bi TDR mogao prodati pogon za obradu duhana u Virovitici.  Fond za opstanak proizvodnje duhana amortizirao bi troškove proizvodnje, poticaje i cijenu duhana. Sredstava fonda osiguravala bi se iz prometa duhana, koji se u Hrvatskoj procjenjuje na 6 milijardi kuna godišnje. Trenutno je čak 8 milijardi, a za fon bi se izdvajalo 30 lipa od prodajne cijene kutije cigareta», obrazlaže prijedlog Željko Aragović, predsjednik udruge Krupan list.

Prema sadašnjoj potrošnji cigareta to bi godišnje iznosilo 120 milijuna kuna što bi moglo zadovoljiti potrebe proizvođača duhana jer današnji državni poticaji iznose najviše 82 milijuna kuna.

Slične fondove već su predložile zemlje Europske unije, već nekoliko godina ima ga Švicarska, a prijedlog proizvođača duhana iz Srbije već je ušao u proceduru. Odluku o osnivanju trebaju donijeti Vlada i Sabor, a proizvođači se nadaju da će za godinu dana prijedlog biti i realiziran.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

SELJAK SVIH SEL
14.4.2009. 22:47
Ovo ti je dobra ideja gos Aragoviču jer bez tog fonda mi proizvođači čemo ostat bez sigurnog plasmana . Ja imam isto jednu ideju ako TDR prodaje Hrvatske Duhane neka ga kupe proizvođači ili bi TDR da mu nebudemo na teretu mogao poklonit proizvođačima pa da i mi možemo opstat oko ovog problema bi se trebale uključit i Opčine na kojima se proizvodi duhan a posebice ŽUPANIJA VUROVITIČKOPODRAVSKA koja je okosnica proizvodnje u RH zato bi buduči Župan i NAČELNICI morali dobro se uhvatit ove teme jer proizvođači duhana su svi u sustavu PDVa i još zapošljavaju sezonce kojih nema dovoljno pa bi trebalo uzet u obzir i uvoz radne snage za ovu granu poljoprivrede bravo ARAGOVIČU


Još iz kategorije Poljoprivreda