Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Poljoprivreda

Proizvedeno najmanje duhana u RH u posljednjih 20 godina

  Karolina Tušek/Agroklub           25.10.2018.         1420 pogleda
Proizvedeno najmanje duhana u RH u posljednjih 20 godina

vih dana završavaju berbe duhana na sirovinskom području Podravine i Slavonije. Na 3.700  hektara, očekuje se proizvodnja na razini 7,5 milijuna kilograma, što je 22% manje od planiranog, te se očekuje nešto veća otkupna cijena od prošlogodišnje - piše Agroklub.

Ukupna vrijednost proizvodnje u 2018. godini očekuje se da će biti manja za 15 milijuna kuna ili 13%, navodi u priopćenju predsjednik Udruženja hrvatskih proizvođača duhana Krupan list Željko Aragović.

Proizvodnja je manja zbog odustajanja i smanjenja površina kod proizvođača duhana te vremenskih prilika koje na većem dijelu sirovinskog područja nisu bile naklonjene proizvodnji duhana. Ovo je godina kada će biti proizvedeno najmanje duhana u RH u posljednjih 20 godina te se nastavlja trend osjetnog pada proizvodnje.

Cijena nije u skladu s proizvedenom kvalitetom?

Otkupi duhana su u tijeku te je do sada otkupljeno cca. 50% proizvedene sirovine, cijena je nešto veća, ali nije u skladu sa postignutom kvalitetom. Naime,  u 2018. proizvodnoj godini duhan je znatno kvalitetniji nego lani te su očekivanja proizvođača duhana bila u skladu sa najavama organizatora proizvodnje da će platiti kvalitetni duhan, što se nažalost za proizvođače duhana nije dogodilo.

Sve više proizvođača vraća duhan s otkupnih mjesta te ga ne želi po tim kriterijima otkupa isporučiti, tako da se većina tog duhana nikad više ne vrati na otkupno mjesto, već, nažalost, završi na crnom tržištu po desetostruko većoj cijeni.

Proizvođači traže drugostupanjsku komisiju

U prilog lošijim ocjenjivanju kvalitete duhana pri otkupu ide i činjenica da je 300% povećano osporavanje duhana pri otkupu, gdje proizvođači iz očaja traže drugostupanjsku komisiju da im otkupi duhan. Dosadašnja praksa otkupa duhana, ranijih godina, nikad nije imala ovakav zategnuti odnos između proizvođača i otkupljivača.

Rješenje diskriminaciji proizvodnje duhana u RH vidimo u novom Zakonu o duhanu, koji bi omogućio organiziranim proizvođačima duhana da mogu svoj duhan prodavati kao sirovinu, prerađeni ili kao duhanski proizvod na domaćem ili europskom tržištu. Nažalost, Zakon je u proceduri od prosinca 2017. i do danas nije ugledao svjetlo dana i još uvijek je u Ministarstvu poljoprivrede. Godina dana je prošla, a Ministarstvo poljoprivrede nije uspjelo pripremiti tekst Zakona da se o njemu raspravlja u Vladi i Saboru, navodi Aragović.

Kaotično i teško te neizvjesno stanje u sektoru proizvodnje duhana u RH, a koje se ogledaju u diskriminaciji cijena i otkupa duhana, većim troškovima proizvodnje prvenstveno cijene rada za 20%, najavljene cijene energije plina za 15%, veće cijene goriva za 22%, što će domino efektom povećati cijene repromatrijala i drugih usluga, što će za posljedicu imati znatno skuplju proizvodnju u budućnosti, te odgađanja rješenje istih kroz Zakonske i pod zakonske akte ima i imati će nesagledive posljedice za općedruštveni život u sredinama u kojima dominira proizvodnja duhana, pad gospodarske aktivnosti i prihoda županija, prvenstveno Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj.

Očekuje se rast crnog tržišta?

Zbog nagomilanih i nerješenih problema u sektoru proizvodnje duhana, u 2019. očekuje se daljnji trend odustajanja od proizvodnje duhana i to prvenstveno mladih, te proizvođača s većim površinama, znatni dio proizvođača će smanjiti proizvodnju. U prilog tome ide i činjenica da upravo mladi i veći proizvođači njih 60-tak bili su zainteresirani za širenje proizvodnje i ulaganje u istu, kroz nabavku strojnog berača, nažalost zbog nagomilanih i neriješenih problema u sektoru, danas je ostalo njih samo troje i upitno da li će uopće biti i jedan.

Ono što će ovakvo negativno stanje u sektoru proizvodnje duhana povećati jeste crno tržište, koje će eksplodirati u 2019. godini, a koje ne odgovara nikome, državi, industriji, proizvođačima, odgovara samo sivoj zoni.

Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH su na potezu, promjenama Zakona o duhanu mogu pokušati riješiti nagomilane probleme u sektoru koji ne odgovaraju nikome ili i dalje ne činiti ništa i prešutno podržati trenutno stanje koje je zabrinjavajuće, zaključuje u priopćenju Željko Aragović.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.