Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Prosvjeta

Profesor ZvonkoTernjej najbolji nastavnik biologije u Hrvatskoj

  dr.sc. Jasna Razlog-Grlica           17.07.2015.         5216 pogleda
Profesor  ZvonkoTernjej najbolji nastavnik biologije u Hrvatskoj

Ove godine dobitnik Nagrade Srećko Jelenić Biološkog odsjeka PMF-a iz Zagreba zasluženo je Zvonko Ternjej prof biologije i kemije iz virovitičke Gimnazije Petra Preradovića. U sjećanje na svog djelatnika doc. dr. sc. Srećka Jelenića, prof. biologije i kemije Biološki odsjek PMF-a pokrenuo je Nagradu Srećko Jelenić. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine najboljem nastavniku Biološkog odsjeka po izboru studenata. Nagrada je prvi puta dodijeljena 2010. godine te se od 2013. godine dodjeljuje svake dvije godine i najboljem školskom nastavniku biologije na osnovu prijedloga učenika i školskih vijeća.

Kako piše u kratkom prikazu rada koji je priredila ravnateljica gimnazije Jasminka Viljevac, prof., savjetnik prof. Zvonko Ternjej radi u prosvjeti već četrdesetu. Godinama je bio voditelj ekoloških programa škole (GLOBE, EKO ŠKOLA). U svom dosadašnjem radu ostvario je iznimne rezultate u nastavi i u izvannastavnim aktivnostima. Redovito je sudjelovao kao mentor na Susretima i natjecanjima mladih biologa te je ne tom području imao zapažene rezultate. Njegovi učenici su osvajali prva mjesta na državnim natjecanjima iz biologije i GLOBE programa te bili su predloženi i za Međunarodno natjecanje, koje je trebalo biti u Ukrajini ali je zbog situacije u toj državi otkazano. Svojim radom razvija kod učenika ljubav prema znanosti i potiče ih na cjeloživotno učenje i odgovoran odnos prema radu. Razvija kod učenika svijest o ekološkim problemima te ih potiče na poštivanje etičkog kodeksa.

Tijekom niza godina bio je voditelj stručnog vijeća biologije i kemije u školi. Bio je mentor petorici mladih profesora, koji su pripremali stručni ispit. Više je mandata bio voditelj stručnog vijeća nastavnika biologije Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije na kojima je održao nekoliko predavanja i radionica. Deset je godina bio član Državnog povjerenstva za natjecanje iz biologije i izrađivao testove za školska, županijska i državna natjecanja. Napredovao je u zvanje profesora mentora, pa u zvanje profesora savjetnika, čiji je status obnovio.

Prvi je dobitnik ministrovog priznanja za rad u prosvjeti. 2012. godine je INA pokrenula projekt za izbor NajMentora iz područja prirodoslovlja (matematika, fizika, kemija), gdje su svoje profesore nominirali bivši učenici, tadašnji studenti prirodoslovlja a profesor Zvonko Ternjej je dobio najviše glasova i proglašen NajMentorom za područje kemije. Dugogodišnji je aktivni član Ekološkog društva Virovitice te njegov predsjednik tijekom dvije godine. Autor je mnogobrojnih stručnih i popularnih članaka u glasilu Ekološkog društva Virovitice te u drugim časopisima.

Nagradu će primiti krajem godine na PMF-u Biološkom odjelu gdje će i održati predavanje za zainteresirane profesore i studente. Ovakvi samozatajni i vrijedni građani našeg malog grada kao što to je naš Zvonko Ternjej zaslužili su mnogo više, možda i neko priznanje grada i županije. Za sada čestitajmo mu na nagradi jer to je velika čast za njegovu školu i naš grad. Drago nam je da su kolege iz struke prepoznali njegov rad i dugogodišnji doprinos biološkoj i pedagoškoj znanosti.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

drug
18.7.2015. 21:11
jarbole, kakav župan i gradonačelnik. to bi bila jeftina redizborna uvlakuša u neku stvar kitit se tuđim perijem
jarbol
17.7.2015. 13:35
Ljudina i zaslužena nagrada,velika promocija Virovitice i ove županije. Nadam se da će gradonačelnik i župan dodijeliti neko priznanje za ovog profesora!


Još iz kategorije Prosvjeta