Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kultura

Profesor Žigmanov o kulturi vojvođanskih Hrvata

        28.09.2012.         1590 pogleda
Profesor Žigmanov o kulturi vojvođanskih Hrvata

Hrvati u Vojvodini predstavljaju heterogenu manjinsku zajednicu koja se zbog različitih povijesnih okolnosti na području današnje Vojvodine nastanila najčešće pod subetničkim no oni su gledano znanstvenim kriterijima integralni dio hrvatskog  naroda koji živi u Srijemu, Bačkoj i Banatu mada s raznolikim jezičnim, dijalektalnim značajkama - rekao je profesor filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata na predavanju „Kultura vojvođanskih Hrvata" održanom u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Okosnica predavanja bile su njegove knjige „Hrvati u Vojvodini u povijesti i sadašnjosti" i „Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskog prevrata". Profesor Žigmanov je naglasio da je hrvatska nacionalna manjina dugotrajnom asimilacijom i ratnim događanjima devedesetih brojčano prepolovljena.

„U zadnjih desetak godina položaj Hrvata u Vojvodini se poboljšava. Ostvarujemo ljudska i manjinska prava, njegujemo jezik i kulturu kroz obrazovanje, izdavaštvo i informiranje, iako izvan matične države nastojimo biti sastavni dio hrvatskog kulturnog tijela", rekao je Žigmanov.

Profesor Žigmanov piše pjesme, prozu, eseje i znanstvene radove. Objavio je 11 knjiga i brojne filozofske radove. Bio je glavni urednik dvotjednika Žig i prvi glavni urednik programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Predavanje su organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica i HGK-Županijska komora Virovitica.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura