Radnička fronta: Nužna hitna i učinkovita implementacija Istanbulske konvencije
DHMZ: Sunčano vrijeme
HAK: Na granicama moguća čekanja
Jutarnji list: Prosječna plaća raste 270 kuna
Večernji list: Sigurno ostaje bar šest ministara
Požega: Jedan novooboljeli, četvero pušteno iz bolnice
Afera Fimi media: Uskok tehnički izmijenio optužnicu protiv Sanadera i HDZ-a

  Kultura

Profesor Žigmanov o kulturi vojvođanskih Hrvata

        28.09.2012.         1409 pogleda
Profesor Žigmanov o kulturi vojvođanskih Hrvata

Hrvati u Vojvodini predstavljaju heterogenu manjinsku zajednicu koja se zbog različitih povijesnih okolnosti na području današnje Vojvodine nastanila najčešće pod subetničkim no oni su gledano znanstvenim kriterijima integralni dio hrvatskog  naroda koji živi u Srijemu, Bačkoj i Banatu mada s raznolikim jezičnim, dijalektalnim značajkama - rekao je profesor filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata na predavanju „Kultura vojvođanskih Hrvata" održanom u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Okosnica predavanja bile su njegove knjige „Hrvati u Vojvodini u povijesti i sadašnjosti" i „Hrvati u Vojvodini deset godina nakon listopadskog prevrata". Profesor Žigmanov je naglasio da je hrvatska nacionalna manjina dugotrajnom asimilacijom i ratnim događanjima devedesetih brojčano prepolovljena.

„U zadnjih desetak godina položaj Hrvata u Vojvodini se poboljšava. Ostvarujemo ljudska i manjinska prava, njegujemo jezik i kulturu kroz obrazovanje, izdavaštvo i informiranje, iako izvan matične države nastojimo biti sastavni dio hrvatskog kulturnog tijela", rekao je Žigmanov.

Profesor Žigmanov piše pjesme, prozu, eseje i znanstvene radove. Objavio je 11 knjiga i brojne filozofske radove. Bio je glavni urednik dvotjednika Žig i prvi glavni urednik programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Predavanje su organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica i HGK-Županijska komora Virovitica.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.