Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

Profesor psihologije Siniša Brlas dobitnik je najuglednije nagrade za doprinos struci - Zlatnog grba Hrvatskog psihološkog društva

  vn           16.11.2021.         890 pogleda
Profesor psihologije Siniša Brlas dobitnik je najuglednije nagrade za doprinos struci - Zlatnog grba Hrvatskog psihološkog društva

Hrvatsko psihološko društvo utemeljilo je "Psihologijsku nagradu Zlatni grb Hrvatskog psihološkog društva" u svrhu poticanja razvitka psihologije i Hrvatskog psihološkog društva i odavanje javnog priznanja za osobito vrijedan doprinos razvitku i radu Hrvatskog psihološkog društva. Ova je nagrada prvi puta dodijeljena 1983. godine, a sastoji se od nagradne medalje i diplome. Dodjeljuje se godišnje samo jednom psihologu ili psihologinji za koje se procijeni da su dali osobito vrijedan doprinos psihologiji kao struci.

Za 2020. godinu ovu je rijetku i vrijednu nagradu u Republici Hrvatskoj dobio profesor Siniša Brlas, društveno iznimno angažirani psiholog, jedan od vodećih stručnjaka u području psihologije ovisnosti i dugogodišnji član Hrvatskog psihološkog društva. Nagrada je profesoru Brlasu uručena u srijedu 10. studenoga 2021. godine u Zagrebu na otvaranju 28. godišnje konferencije hrvatskih psihologa.

Profesor Siniša Brlas radi u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Prethodno je radio kao stručni suradnik psiholog i nastavnik u osnovnim i srednjim školama, kao psiholog u sustavu socijalne skrbi i u policiji, kao predavač visoke škole te u sustavu obrazovanja odraslih. U odgojno-obrazovnom sustavu bio je voditelj županijskih i međužupanijskih stručnih vijeća stručnih suradnika te je napredovao u zvanje stručnog suradnika mentora, a u sustavu visokog školstva napredovao je u nastavno zvanje predavača visoke škole.

Bio je član stručnoga tima Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske za izradu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga, također i dugogodišnji suradnik Agencije za odgoj i obrazovanje, a član je više savjeta i povjerenstava Virovitičko-podravske županije. Volontirao je u sustavu skrbi o mentalnom zdravlju odraslih. Završio je niz stručnih edukacija. Napisao je više knjiga u području prevencije i suzbijanja ovisnosti i proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, napisao je i jedini rječnik ovisnosti u ovome dijelu Europe, kao i jedan srednjoškolski udžbenik.

Jedan je od malobrojnih psihologa koji su u Republici Hrvatskoj potaknuli stručnu raspravu o kapacitetima psihologije za djelotvorne intervencije u proaktivnoj skrbi o mentalnom zdravlju i osmislili projekt „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“, a urednik je i autor u brojnim knjigama o mentalnom zdravlju. Bavi se istraživačkim radom, autor je ili koautor stručnih i popularno-znanstvenih članaka u različitim publikacijama te je aktivno sudjelovao i na nizu stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu.

Primarno se već više od 20 godina bavi psihologijom ovisnosti, relativno novijim područjem primijenjene psihologije, u okviru kojega se osobito bavi istraživanjima, preventivnim programima, tretmanom ovisnika i evaluacijom prevencije i tretmana. Može se reći da je svojim stručnim radom i knjigama postavio svojevrsne standarde u području psihologije ovisnosti.

Za svoj je stručni rad 2010. godine dobio visoko priznanje Hrvatskog psihološkog društva „Marulić; Fiat Psychologia“ za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije, 2018. godine dobio je i vrijedno i rijetko priznanje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za suradnju s probacijskim sustavom u tretmanu ovisnika, a dobio je i niz ostalih različitih priznanja za svoj stručni i društveno angažirani doprinos i rad.

Ova je nagrada stoga svojevrsna kruna profesionalnog rada i javnoga doprinosa profesora Brlasa, kako psihologiji kao struci, tako i zajednici u kojoj radi i djeluje. Nagrada također pokazuje kako Virovitica i Virovitičko-podravska županija imaju vrsne stručnjake prepoznate na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo