Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Milan Nikolić

Profesor Brešić Virovitici ponudio neobjavljene Nikolićeve romane i drugu ostavštinu

  vn           01.02.2010.         4075 pogleda
Profesor Brešić Virovitici ponudio neobjavljene Nikolićeve romane i drugu ostavštinu

Još neobjavljeni romani prvog hrvatskog pisca krimića, Milana Nikolića (1924.-1970.), koji je većinu svog života proveo u Virovitici, gdje je pisao i stvarao, mogli bi se uskoro naći u arhivima Gradskog muzeja ili virovitičke Gradske knjižnice, ali pod dva uvjeta - da budu dostojno čuvani i da se njegova djela, koja još nisu ugledala svjetlo dana, jednom ipak objave. Najavio je to sveučilišni profesor dr. Vinko Brešić, koji je prvi istražio njegov rad. U svojoj arhivi čuva Nikolićevu ostavštinu, a zahvaljujući njemu Nikolić je uvršten u enciklopedije.

Profesor Brešić je o ovom znamenitom Virovitičaninu održao predavanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici.  Govorio je o tome kako je Milan Nikolić bio pionir ovog žanra u bivšoj državi u kojoj se literatura te vrste u višim intelektualnim krugovima smatrala šundom, ali je unatoč tome bila čitana i uskoro je naišla na svoju publiku.

„Nikolić je imao silnu želju da njegovi romani izađu na svjetsko tržište, koje je znalo njihovu vrijednost, za razliku od prilika u kojima je, kao pisac jedne strogo prosovjetske sredine, Nikolić živio. Nije pisao samo krimi romane, nego i western romane, filmske scenarije, špijunske romane, pa i SF romane, ali krimići su ipak ono po čemu je ušao u književnu baštinu. Objavljivao je uglavnom na ekavici i to uz pomoć Sarajevske džepne knjige u visokoj nakladi",  kazao je prof. dr. Brešić.
On čuva zasad neobjavljenih dvadesetak romana pisanih na stroju, novele i filmske scenarije, te romane prilagođene radio dramama, kao i osobne predmete ovog velikog hrvatskog pisca koji se, razočaran prilikama i ideologijom vremena u kojem je živio, pod kraj života, povukao iz javnosti.

Milan Nikolić je rođen u Osijeku, ali je cijeli životni vijek proveo u Virovitici. Radio je kao novinar, školovao se u Beogradu, te u Bugarskoj na vojnoj školi. Bio je u špijunskom miljeu što je utjecalo na njegov literarni rad. Bio je prvi pisac koji je počeo pisati krimi romane. Pisao je i SF romane, vestern, a po predlošku njegove knjige snimljen je prvi špijunski film u Jugoslaviji Špijun X javlja. Njegova ukupna izdanja su dostigla brojku od 700 000 primjeraka.

Nikolić je bio obrazovan, govorio je više svjetskih jezika, a kontaktirao je i sa Agathom Christie i Georges Simenonom. Virovitički boem objavljivao je u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu. Radnja njegovih romana smještena je u Virovitici, Osijeku, Opatiji i okolici Trsta. Glavni lik je agent Miki, novinar po struci  koji rješava probleme u društvu.

Milan Nikolić je legitimiran kao relevantan pisac koji je ušao u književni sustav. Zastupljen je u Enciklopediji, Leksikonu hrvatskih pisaca i Slavonici. Njegova pozicija je realna u hrvatskoj književnoj povijesti - povijesti nacionalne kulture.

Umro je u 46. godini života, sahranjen je u Virovitici. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Milan Nikolić