Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Aktualnosti

Prof. Boris Ćaleta Car o avionima Dassault Rafale: U borbenoj sposobnosti HV više ništa neće biti isto …..

  prof. Boris Ćaleta-Car, brigadir HV u miru           29.11.2021.         3494 pogleda
Prof. Boris Ćaleta Car o avionima Dassault Rafale: U borbenoj sposobnosti HV više ništa neće biti isto …..

Francuski Dassault Rafale F3-R za čiju se kupnju odlučila Vlada Republike Hrvatske nakon provedenog međunarodnog natječaja (dviju ponuda za nove avione američkog F 16 Block 70 i švedskog Gripena C/D; i dviju ponuda za korištene avione francuski Rafale F3 R i izraelski F 16 Block 30), te nakon što je prošla složenu proceduru i višerazinske odluke o nabavi (od taktičke studije, studija izvedivosti, …. preko mišljenja Vijeća za obranu, pa do Odluke Vlade RH o nabavci Rafale ), i potpisom Ugovora o kupnji borbenih aviona dana 25. studenog 2021.g. od strane ministra obrane Republike Hrvatske gospodina Mario Banožić i Francuske Republike gospođe Florence Parly, u razdoblju 2023-25.g postati će sastavni dio Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) odnosno Hrvatske vojske (HV). Dassault Rafale F3-R višestruko unaprijediti borbeni potencijal i borbenu moć HRZ i znakovito povećati obrambene sposobnosti HV, ali isto tako značajno će osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika u okviru NATO-a i partnera unutar Europske unije.

Dinamika isporuke zrakoplova Rafale biti će po slijedećem: prva 4 (četiri) biti će krajem 2023. godine, isto tako 2024.g stižu druga 4 (četiri), te početkom 2025. g posljednja 4 (četiri) – odnosno ukupno 12 zrakoplova Rafale (10 jednosjeda i 2 dvosjeda), čija je ugovorena cijena 999,068 milijuna € + PDV. Osim isporuke 12 zrakoplova, Ugovorom je regulirana obuka pilota, nabava naoružanja – definirani su osnovni paketi naoružanja, pričuvni dijelovi, obuka i osposobljavanje našeg zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje zrakoplova, izgradnja infrastrukture za smještaj zrakoplova Rafale, i servisiranje zrakoplova Rafale.

Studija i mišljenja na taktičkoj, operativnoj i međuresornoj razini i Odluka na Vladi odnosno strateškoj razini

Sama odluka o nabavci ovog zrakoplova bila je dosta složena, zahtjevna i mukotrpna. Nakon što je Vlada raspisala međunarodni natječaj, te nakon što su se javile zainteresirane zemlje koje Republici Hrvatskoj žele prodati svoj zrakoplov. Svaka ponuda došla je na otprilike 500-tinjak stranica, i došle su četiri ponude na otprilike 2000-2500 stranica, koje je trebalo analizirati, napraviti studiju izvedivosti, dati procjene, stručna mišljenja, i s time izaći pred Vladu RH. U tom cilju MORH je formirao Radno tijelo (sastavljeno od raznih eksperata, od pilota, vojnih stručnjaka, tehničkih stručnjaka pa do politologa) koja je za svaki zrakoplov izradila taktičko-tehnička i studija izvedivosti (sveobuhvatne i multikriterijske stručne analize koje su sadržane u studiji – koje su zbog zaštite integriteta procesa u domeni klasificiranih podataka / imaju oznaku Tajnosti, te stoga sama procedura izrade studije i sadržani podaci u njoj nisu dostupni). Nakon toga radno tijelo je izišlo pred Međuresorno povjerenstvo i jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi, pri čemu su temeljito i precizno ocjenjivane u okviru triju domena: strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene.

 Dassault Rafale F3-R

Nakon što je Međuresorno povjerenstvo službeno dovršilo evaluaciju ponuda i premijeru 21. prosinca 2020.g uputilo studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Ono što je važno naglasiti studija koju je izradila Međuresorna skupina i Radna skupina prod stručnih segmenata, obuhvaća i predviđeni su gotovo svi troškovi koji će biti u 30 godina. Početkom 2021.g upoznat je Odbor za obranu Hrvatskog sabora, koji je prihvatio studiju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i Radne skupine nakon čega će Vlada RH donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Tijekom svibnja 2021.g Vijeće za obranu razmotrilo je zaključke Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, te se zahvalilo Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i Radnoj skupini za stručnu potporu međuresornom povjerenstvu na kvalitetno odrađenom poslu te dalo potporu Vladi u dovršetku postupka odabira višenamjenskog borbenog aviona. Vlada RH na svojoj 59. Sjednici 28. svibnja 2021.gvdonosi Odluku, odnosno Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela Odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale (10 jednosjeda i 2 dvosjeda).

Smatra se jednim od najboljih višenamjenskim borbenim avionom

Dassault Rafale F3-R potpuno je kompatibilan s NATO-ovim standardima i smatra se najboljim višenamjenskim borbenim avionom u svijetu. Naši i svjetski stručnjaci smatraju da je njegova najveća prednost pred ostalim avionima koji su ponuđeni na međunarodnom natječaju to što ima mogućnost obavljanja širokog spektra borbenih zadaća istovremeno, bez obzira na vremenske uvjete i doba dana; ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1,4 Macha (odnosno letenja nadzvučnom brzinom bez korištenja naknadnog dogorijevanja goriva radi štednje); može ponijeti najviše tereta (9,5 tona); i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim.

 

Dassault Rafale F3-R naoružan za borbenu zadaću

Koje su prednosti aviona Rafale F3-R ? Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 kojima ima mogućnost superkrstarenja, Rafale pokreću dva motora tipa Snecma M 88, koji mu osiguravaju najveću brzinu od 2.223 k/h (1,8 Macha na velikim visinama), borbeni dolet od 1.852 kilometara, i neborbeni dolet od 3.700 kilometara s priključena tri vanjska spremnika, brzina penjanja iznosi 304 metara u sekundi, a najveća visina leta je 16,8 kilometara.

Njegove prednosti su : ima revolucionarni integrirani sistem Spectra koji pilotu omogućava izuzetno veliku svjesnost o borbenoj situaciji – što uključuje upozorenja o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrvenim vođenim projektilima, upotrebi protumjera i aktivnog ometanja neprijateljskih frekvencija, a Rafaleov sustav upravljanja oružjem na podvjesnim točkama usklađen je s Mil-Std-1760, što omogućuje jednostavnu integraciju oružja po izboru pilota; također, pilot ima i mogućnost upravljanja putem konfiguracije HOTAS zbog koje ne treba micati ruke s upravljačke palice i ručice gasa; sa svojom praznom težinom od 10 tona, Rafale je opremljen s 14 tvrdih podvjesnih točaka, 5 (pet) ih je sposobno izbaciti dodatne rezervoare goriva i teška ubojna sredstva (obično avio-bombe od 250 do 1000 kg), dok je ukupna vanjska nosivost veća od devet tona odnosno Rafale može podići ekvivalent vlastite težine praznog tereta; ima mogućnost misije punjenja goriva "Buddy-buddy" (sa jednog aviona na drugi) i mogu se provoditi u dijelovima zračnog prostora izvan dosega namjenskih i ranjivih zrakoplova tankera, odnosno u dijelovima u kojima se provode zračne i borbene operacije; po dostupnim informacijama, Spectra koristi softver za virtualno smanjenje radarskog odraza direktnim, ali teško zamjetljivim, ometanjem radara odašiljanjem lažnih podataka, stručnjaci ocjenjuju da Rafale ima najmanji radarski odraz od svih na natječaju ponuđenih aviona (američki F-16 Block 70, švedski JAS 39 Gripen C/D i izraelski F-16 Barak), a što ga čini djelomično nevidljivim; Rafale ima sposobnost nošenja širokog raspona pametnih bombi za udare danju i noću te koristi elektro-optički laserski označivač cilja za udare laserski vođenim bombama Damocles; uz to Rafale može ponijeti integrirani radarski samonavođeni projektil Meteor koji se smatra najboljom raketom na tržištu.

Sa svojom izvanrednom sposobnošću nošenja tereta i svojim naprednim sustavom misije, Rafale može izvesti i udare zrak-zemlja, kao i napade zrak-zrak i presretanja tijekom istog naleta, što ga čini višenamjenskim borbenim avionom po mjeri i zahtjevima HRZ i HV. Sposoban je izvesti nekoliko radnji u isto vrijeme, kao što je ispaljivanje projektila zrak-zrak tijekom faze prodora u neprijateljski zračni prostor na vrlo maloj visini: što predstavlja jasnu demonstraciju istinske sposobnosti više uloga i izvanredne sposobnosti preživljavanja Rafalea.

Standardno naoružanje Rafalea uključuje i rakete zrak-zrak Mica (malog i srednjeg dometa – do 50 km ), rakete zrak-zrak Meteor (velikog dometa – preko 100 km) dok avion za napade na kopnene ciljeve može koristi krstareće rakete Scalp EG i AASM Hammer. Za protubrodske misije mogu se koristiti rakete AM39 Exocet, a predviđeno je i korištenje raketa ASMP za nuklearne udare. Avion je naoružan i topom kalibra 30 milimetara, a sveukupno ima 14 podvjesnih tačaka koje mogu ponijeti 9,5 tona naoružanja.

Prvi Rafale poletio je 1986.g, dok je nova verzija Rafale F3-R uspješno testirana u prosincu 2018.g . Rafale je službeno uveden u upotrebu u francuskoj vojsci 2001.g koja ga koristi u ratnom i mornaričkom zrakoplovstvu. Do sada je kompanija Dassault proizvela 201 Rafale u različitim verzijama, a pored Francuske koriste ga ratna zrakoplovstva Egipta, Katara, Indije i Grčke.  Dosad je korišten i izvršavao borbene zadaće u sukobima u Afganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji.

Koje su slabosti/nedostaci aviona Rafale F3-R ? Nema. Jednostavno nema nedostataka.

 
Arsenal naoružanja koje nosi Dassault Rafale F3-R na 14 podvjesnih točaka
 
 

10 glavnih značajki Rafalea koje ga čine najsmrtonosnijim borbenim avionom – Borbeni avion 4.5 generacije; Rafale ima moć istovremenog vođenja borbe sa 5 (pet) neprijateljskih aviona; Rafale je vrlo moderan i moćan zrakoplov–jako daleko može vidjeti i uništili cilj; ima jako veliki borbeni radijus (udaljenost koju borbeni zrakoplov može prijeći od svoje baze odjednom bez punjenja gorivom); ima snažan i pouzdan motor M-88 što mu omogućava učinkovitu i dugotrajnu provedbu zračnih operacija iznad kopna i mora; Laserski vođene bombe i smrtonosne rakete što mu osigurava visoku borbenu učinkovitost i ubojitost ; Jako mali radarski odraz, skoro nevidljiv: Rafale može nositi više oružja i goriva; Rafale je dizajniran za borbene zadaće i pokazao je svoje sposobnosti na bojnom polju; Pokazao najbolje sposobnosti u odnosu na druge u Afganistanu, Iraku, Siriji i Libiji;

 
 Značaj Rafale F3-R za nacionalnu sigurnost i obrambenu sposobnost RH

Dolaskom u sastav HRZ eskadrila Rafale F3-R dati će svoj veliki doprinos u smislu potpore zadaćama HRZ u miru, a ogleda se kroz: podizanje optimalne razine spremnosti snaga; provedba nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske (kroz izvršavanje zadaća „Air Policing“, sudjelovanje u Renegade odnosno Hijacking stanjima/situacijama otmice zrkoplova; zadaće presretanja i sl.); u značajnoj mjeri će utjecati na razvoj sposobnosti za sudjelovanje u združenim operacijama; sigurno će dati svoj puni doprinos kroz sudjelovanje u operacijama potpore miru; puni doprinos kroz sudjelovanje u potpori zemlje domaćina savezničkim snagama u Republici Hrvatskoj; puni doprinos kroz sudjelovanje u provedbi zadaća Obalne straže; te doprinos u razvoju i održavanju sposobnosti za sudjelovanje u pomoći civilnim institucijama i stanovništvu te sposobnosti traganja i spašavanja. A u ratu potpore zadaćama HRZ ogledaju se kroz: puni doprinos sudjelovanju u združenim obrambenim i napadnim operacijama u obrani i uspostavi teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske; i puni doprinos kroz sudjelovanje u obrani Republike Hrvatske i saveznika u skladu s člankom 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

Značaj ove eskadrile Rafale F3-R za Oružane snage RH (OSRH) možemo promatrati kroz Ustavom Republike Hrvatske određene uloge OS RH gdje prepoznajmo tri misije OSRH: obrana Republike Hrvatske i saveznika, doprinos međunarodnoj sigurnosti i potpora civilnim institucijama, a promatrajući značajke aviona Rafale F3-R lako zaključujemo da su dizajnirani baš za ovakve misije. Obrana Republike Hrvatske misija je koja podrazumijeva obranu teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti te obrana saveznika što je primarna misija OS RH, što za OS RH znači stalnu spremnost: odvratiti, zaustaviti i odbaciti, samostalno i uz pomoć saveznika, oružanu agresiju na Republiku Hrvatsku; pridonositi obrani saveznika u operacijama u skladu s člankom 5. Sjevernoatlantskoga ugovora te štititi suverenitet Republike Hrvatske na kopnu, moru i u zračnom prostoru. Doprinos međunarodnoj sigurnosti misija je OSRH koja podrazumijeva da OSRH daju svoj doprinos međunarodnoj sigurnosti te nastajanju i održanju što povoljnijeg međunarodnog okružja, a ostvaruje se sudjelovanjem u operacijama potpore miru, obrambenom diplomacijom te nadzorom naoružanja, razoružanjem i sprječavanjem proliferacije naoružanja. Potpora civilnim institucijama misija je OSRH koja podrazumijeva da OS RH pruže potporu civilnim institucijama i stanovništvu u procesu upravljanja krizama i u suočavanju s različitim vrstama rizika i prijetnji koje nisu klasične vojne prirode (poplava, potres i sl.), a ostvaruje se potporom policiji i drugim državnim tijelima, potporom u zaštiti i spašavanju te potporom civilnom društvu.

Kad je u pitanju nacionalna sigurnost sve procjene sigurnosnog konteksta upućuju na prisustvo velike neizvjesnosti - kako u smislu izvora potencijalnih vojnih i nevojnih prijetnji tako i načina na koji bi se takve ugroze nacionalne sigurnosti mogle pojaviti, i to je jedan od glavnih čimbenika koji se moraju uzeti kod definiranja prioriteta razvoja Hrvatske vojske, kao i cjelokupnoga obrambenog resora, i bez obzira što se lako može pretpostaviti da u bliskoj budućnosti neće biti ozbiljne konvencionalne vojne prijetnje, (ali nepredvidljivi razvoj geopolitičkih okolnosti ne dopušta nama Hrvatima miran san jer smo se u povijesti puno puta opekli), ali ne smijemo niti isključiti suvremene prijetnje nacionalnoj sigurnosti koje uključuju neizravno djelovanje bez namjere napada na cjelovitost teritorija RH ali s jakim napadom na suverenitet države kroz napad/utjecaj na državne institucije što potpomaže razvoj novih tehnologija i njihovo korištenje u vojne svrhe tzv. hibridno djelovanje koje uključuje istovremeno konvencionalno, prikriveno, informacijsko i kibernetičko djelovanje, upućuju na to da će buduće vojne aktivnosti biti složenije i višedimenzionalne, ali i visoko tehnološki softicirane . Da bi odgovorio ovom zahtjevu HV i obrambeni sustav mora u sebe ugrađivati visoko softiciranu tehnologiju pored obične „granate“, a nabava eskadrile Rafale F3-R je priprema za odgovor i na takve sigurnosne prijetnje.

Pokušati ću značaj eskadrile Rafale F3-R objasniti kroz situaciju da smo u Domovinskom ratu 1991.-95.g imali Rafale kako bi se odvijala bitka za Vukovar: niti jedan zrakoplov tzv. JNA ne bi se usudio povrijediti zračni prostor RH jer bi momentalno bio oboren; oni avioni „vazduhoplovstva“ tzv. JNA koji bi se usudili bombardirati Vukovar Rafale bi ga oborio ispalivši raketu kad bi bio iznad Našica / odnosno Đakova; kad bi krenuo tenkovsko pješački napad iz Negoslovaca na Sajmište i ako bi zapovjednik obrane Sajmišta zatražio zračnu potporu od GSHV tada sa uzlijetanjem Rafala do bojnog djelovanja iznad Đakova po tenkovsko-pješačkoj koloni bi im trebalo 7 minuta (a ova kolona koja je krenula u napad bi prešla 1 km) sa 4 Rafala u 60 sekundi bi bila uništena cijela ova ojačana satnija a Rafali bi bili iznad Našica na putu za bazu kad bi pametne rakete počele uništavati tenkove; ratni zločinac Mile Mrkšić se sigurno ne bi usudio staviti Komandu OG Jug u s. Negoslavce, jer bi bio zbrisan sa lica zemlje; a onih 428 haubica koje su danonoćno granatirale svakodnevno iznova Vukovar-Osijek-Vinkovce i hrvatska sela bi sa eskadrilom Rafala u 10 avio napada na njihove položaje bili zauvijek uništeni …… i da ne navodim dalje, koliko smo dobili moćno oružje kad je u pitanju borba ali i odvraćanje od napada na RH.

Slijedeći sve naprijed rečeno, poštujući domoljublje i nacionalne osjećaje, poštujući svoj novac koji plaćam kao porezni obveznik, jako me raduje svaki iskorak u tehnološkom, sigurnosnom i obrambenoj sigurnosti prema naprijed hrvatskog društva i države i zato me jako žalosti kad čitam pojedine vojne analitičare koji svoje analitike svedu na puko politiziranje, i politikanstvo.

Za kraj, kapa dolje Hrvatskoj Vladi i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

 

Smjena generacija čuvara hrvatskog neba - „mladić“ Rafale na dolasku, „starac“ MIG-21 na odlasku

 

Fotografije, izvor: osobno autor; nepoznati izvor; screenshot/hrt i slika

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti