Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Procjena rizika od kukuruzne zlatice u Općini Lukač


  Poljoprivreda           18.10.2012.         1710 pogleda
Procjena rizika od kukuruzne zlatice u Općini Lukač

Kukuruzna zlatica je gospodarski značajan štetnik kukuruza u panonskoj nizini, pa tako i u Virovitičko-podravskoj županiji. Pilot projekt praćenje populacije kukuruzne zlatice započeo je još 2006. godine kao suradnja proizvođača kukuruza općine Lukač sa Zavodom za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu u sklopu FAO (Organizacije za hranu i selo Ujedinjenih naroda) projekta „Integrirana zaštita kukuruza od kukuruzne zlatice".

Zbog nedostatka sredstava suradnja vezana uz integriranu zaštitu od ovog štetnika je nakratko prekinuta do 2012.  Načelnik i općinsko vijeće općine Lukačprepoznali su značaj i važnost zlatice za svoje mještane stoga su započeli sa sustavnim praćenjem visine populacije,procjenom rizika i pojavomekonomskih šteta na kukuruzu uz financijsku podršku županije Virovitičko-podravske.

Cilj projekta je sustavno kroz vegetacijsku sezonu pratiti visinu populacije i na osnovu podataka procijeniti rizik za ponovljenu sjetvu teutvrditi i prognozirati štete na kukuruzu u odabranim poljima na području općine.

U općini je odabrano jedanaest polja na kojima su postavljene žute ljepljive ploče (PhAM), mamci i to po tri u sredini polja na udaljenosti 20 m jedna od druge. Proizvođači zajedno sa savjetodavcem koji je upoznat sa štetnikom obilaze polja i utvrđuju tjedne ulove na mamcima. U srpnju se ovisno o štetama vadi korijen i utvrđuje oštećenje od ličinki. Prije berbe kukuruza procjenjuju se polegnutebiljke i prinos s polja koja su u sustavu praćenja u slučaju da su štete značajne. Projekt će završiti danima polja kukuruzne zlatice u prostorijama općine na kojem će biti prezentirani rezultati, dati prijedlozi i očekivanja za sljedeću vegetaciju na području općine Lukač.

Trenutni rezultati na području općine Lukač pokazuju da se visina populacije zlatice u odnosu na posljednju procjenu rizika iz 2007. nije značajno povećala. Dobra vijest je ta da su svega dva polja,od 11 na kojima je zlatica praćena, ugrožena od ovog štetnika u slučaju ponovljene sjetve.Polijeganja kukuruza zbog oštećivanja korijena nije bilo. Razloga za ovakvu dobru situaciju može biti više. Prije svega edukacija koja je provođena u prijašnjim godinama pokazala je svoj dalekosežni učinak na proizvođače jer je zastupljenost ponovljene sjetve kukuruza u opčini jako mala. Osim toga neki proizvođači s kojima smo surađivali prijavljeni su u sustav integrirane proizvodnje ratarskih kultura. Taj sustav podliježe tehnološkim smjernicama za integriranu proizvodnju ratarskih kultura koje strogo zahtijevaju planiranje višegodišnjeg plodored, praćenje populacije štetnika i njihovo suzbijanje prema načelima integrirane zaštite usjeva. Budući da na području općine nema velikih potreba za ponovljenom sjetvom kukuruza, ne očekuje se daljnje povećavanje populacije kukuruzne zlatice, iako zbog klimatskih promjena i okolnosti o tome ne možemo govoriti sa najvišom sigurnošću.

Rezultati praćenja zlatice (karta), procjena rizika i prognoza šteta za općinu i županiju u sljedećoj vegetacijskoj sezoni bit će dostupna krajem listopada na službenim stranicama PSS i na oglasnoj ploči.

Zahvaljujemo se na suradnji proizvođačima koji su se pridružili aktivnostima:Mario Špoljar, Vlado Katančić, Luka Ivoš, Vlado Udovičić, Zvonko Novosel, Miro Vojvodić, Josip Špoljar, a osobito načelniku općine Lukač, Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu Virovitičko-podravske, te predsjedniku udruge proizvođača ove općine koji su financijski podržali provedbu programa.

dr. sc.Tomislav Kos
dipl. ing. agr. Ana-Marija Čajkulić

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: