Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Domovinski rat & branitelji

Problematika branitelja još nije riješena, a ministar Medved izbjegava Sabor i 'teška' pitanja

  Martina Vlašić Iljkić           08.12.2023.         1914 pogleda
Problematika branitelja još nije riješena, a ministar Medved izbjegava Sabor i 'teška' pitanja

Ne umanjujući doprinos niti jednog branitelja, činjenica je da nepravde među braniteljskom populacijom ima i dalje, a netransparentni sustav dodatno je potiče. Još uvijek nije riješena sva problematika branitelja, a generiraju se nove korisnici kao i potencijalni milijunski izdatci.

Novim prijedlogom Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji propisuje se ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu za pripadnike borbenog sektora HVO-a koji su državljani RH i to omogućava se za sve skupine HRVI odnosno RVI po osnovi ozljede i bolesti kojima je taj status priznat pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela u BiH uz uvjet da im nadležno tijelo vještačenja u RH utvrdi gubitak radne sposobnosti. Imajmo na umu da 8.116 zahtjeva za dodjelu stambenih kredita još nisu riješeni kao ni 3.725 novih zahtjeva za ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja, a sada se dodatno proširuju prava.

Ministar Medved se nije pojavio ni na raspravi u Hrvatskom saboru, niti na Odboru za ratne veterane, a zadnji put je rekao kako se očekuje 2.000 novih korisnika pripadnika HVO-a no po svemu sudeći bit će ih daleko više. To će, uz političke, imati značajne ekonomske posljedice za hrvatski proračun.

Uz ovakvu netransparentnost, u BiH će biti prvostupanjska komisija, u RH drugostupanjska komisija tj. u Ministarstvu hrvatskih branitelja, a znamo da je komisija izdvojena iz Zavoda za vještačenje koje je jedinstveno tijelo vještačenja za sve skupine i možemo očekivati inflaciju novih umirovljenika na teret hrvatskog proračuna. Znamo da i danas hrvatsku mirovinu, prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prima 6.766 pripadnika HVO-a u prosječnom iznosu od 505 eura.

S druge strane, Visoki upravni sud je 23. rujna 2020.g. donio oglednu presudu u kojoj je zauzeo pravno stajalište da status HRVI u Hrvatskoj ne mogu imati osobe koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta RH i nisu u Registru branitelja, no Ustavni sud je u siječnju 2023.g. prihvatio ustavnu tužbu bivšeg pripadnika HVO-a i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda pozivajući se na Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji iz 2017.g. u čijem 139. članku stoji da će se zaštititi stečena prava pripadnika HVO-a koji su ostvarili status HRVI i pravo na osobnu invalidninu.

Ministar Medved je tada, u siječnju 2023. godine, komentirao odluku Ustavnog suda i rekao kako očekuje od Visokog upravnog suda da će ubuduće odbiti tužbene zahtjeve nekadašnjih pripadnika HVO-a. Do sada je usvojenih 195 tužbi, a još 84 tužbe čekaju, tako da unatoč tome što ministar umanjuje cjelokupnu problematiku ovo će poprimiti velike razmjere i trebao se pojaviti na saborskoj raspravi i odgovoriti na sva naša pitanja.

Osnovica za određivanje iznosa i uvjeta za ostvarivanje većine prava predviđenih za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji ovisi o proračunskoj osnovici utvrđenoj u Republici Hrvatskoj. Ona se nije mijenjala od 2001. godine i iznosi 441 euro. U prijedlogu zakona se navodi da se invalidnine utvrđuju u postotku od osnovice koju odlukom određuje Vlada Republike Hrvatske.

Kako ni u prvom čitanju pa tako i sada nismo čuli koliko će osnovica iznositi pa tako u ovom trenutku ne možemo znati koliko će biti povećanje pojedinih prava, što smatramo neprimjerenim. Jedini odgovor kojeg smo mogli čuti je da će biti veća nego sada.

Dobro je što se povećava invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, obiteljske invalidnine odnosno sva druga prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, no ne znamo koliko. Također nismo ni čuli kada bi trebala biti i započeti izgradnja smještajnih kapaciteta.

U Republici Hrvatskoj desetljećima se nije izgradio niti jedan dom za starije osobe, a znamo da su potrebe velike za sve korisničke skupine i za sve osobe sa invaliditetom i to treba prioritetno rješavati.

Martina Vlašić Iljkić,
saborska zastupnica SDP-a i članica Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Domovinski rat & branitelji