Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Priroda društva

Problem, reakcija, iznenađenje

  Davor Suhan/Moja Rijeka           04.11.2016.         790 pogleda
Problem, reakcija, iznenađenje

Tužiteljstvo BiH uhitilo je deset vlastitih državljana sa domaćim i hrvatskim državljanstvom, a pod sumnjom da su kao pripadnici HVO-a, od travnja 1992. do srpnja 1993., izvršili zločin nad veći brojem žrtava srpske nacionalnosti na području Orašja i okolnih mjesta. Vlasti RH ustale su na zadnje noge, umirujući javnost da se ne treba brinuti. Stvar je malo zapetljana, zato iz cijelog zamršenog klupka izvlačimo samo najvažnije konce koji mogu povezati ono što mi se čini da je ostalo nepovezano.

PROBLEM

Koliko sam uspio razumjeti osjećaje našega državnog vodstva o prirodi cijelog događaja, glavna politička poruka glasi: Važno je znati da nismo protiv procesuiranja, ali nam je problematičan timing, koji nije slučajan.

Redovni politički analitičar, pratilac svih dosadašnjih neprilika Srba, Hrvata i Bošnjaka, doc. dr. Nino Raspudić, primjećuje da se građani BiH nosioci hrvatskog državljanstva uvijek hapse na vjerske katoličke blagdane. Pretprošli puta na Badnjak, prošli puta za Uskrs, a sada na Svisvete.

Ova zadnja imaju i posebnu religijsku težinu, jer se uhidbeni čin dogodio samo dva dana nakon zvanične posjete hrvatskog premijera službenom Sarajevu, za čijeg puta je prisegnuo da će se brinuti o svim Hrvatima u BiH.  Neki teoretičari zavjere smatraju da je riječ o subliminalnoj poruci  koju hrvatske obavještajne službe trebaju tek dešifrirati. I to pod hitno. Jer, kako se čuje, spremaju se nova uhićenja – a bliži se Božić.    

 REAKCIJA

No državni vrh umiruje javnost:

U kontaktu smo s državljanima koji su uhićeni u Orašju. Kao državljanima RH pružena im je sva potrebna pomoć, a kako su i državljani BiH, kao takvi su tretirani od pravosudnih institucija BiH.

I upravo je taj dvojni pravosudni tretman ono što ovu situaciju čini kompleksnom, zato su poduzete dodatne mjere moralno političke podrške.  

U vrlo uskoj vezi smo s našim saveznicima u NATO-u i EU-u, prenijeli smo im našu zabrinutost. Želimo naglasiti da je ta suradnja uska, i sada s našim saveznicima koordiniramo buduće korake u politici prema BiH”, kazao je novinarima potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, napominjući pri tom da se pravosuđe ne smije ispolitizirati. 

Sa takvim zbrčkanim stavom – gdje se na granice pravosuđa jedne suverene države pozivaju strane diplomacije – teško je zamisliti kako se to može izbjeći. Ali da je takva namjera i sasvim ozbiljna potvrđuje i hrvatska Predsjednica:

Ne želimo politizirati sudski proces, ali smo izvijestili naše saveznike u NATO-u i EU sa kojima koordiniramo daljnje postupke. U stalnom kontaktu s Uredom premijera Andreja Plenkovića, koordiniramo akcije”

Pri tome ostaje nejasno da li je riječ o pokaznoj vježbi ili pravoj borbenoj uzbuni, odnosno  da li je Ured hrvatskog premijera preuzeo stvarnu ili fiktivnu komandu nad savezničkim silama i da li će te koordinirane političke akcije na slučaju Orašje usporiti mirovne akcije NATO-a na Bliskom istoku i baltičkom primorju?

 IZNENAĐENJE

Sva iznenađenja su moguća – pa čak i ona nemoguća, kao što je politička percepcija nezavisnog pravosuđa kakvu ima naša Predsjednica, koja je iznenađena postupcima sudbene vlasti BiH, što će u razgovoru za HRT obrazložiti riječima:

Iznenadilo me je posebno stoga što je Orašje područje na kojem su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili.  

Ima tu još nekih končića koji su ostali visjeti, ali nemam više force za raspetljavanje svih zapetljaja. Dosta mi je turbo folka.

Odoh radije u hipije.

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva